transport żywności kurierem

Agregaty prądotwórcze dla gastronomii – jaką moc dobrać?

Agregaty prądotwórcze dla gastronomii

Jednym z zasadniczych parametrów, który wpływa na ostateczny rozmiar i przeznaczenie agregatu prądotwórczego, jest moc elektryczna. To właśnie od mocy zależy, czy generator będzie dużym, stacjonarnym urządzeniem, czy też kompaktowym modelem przenośnym. W branży gastronomicznej stosuje się zarówno jeden, jak i drugi rodzaj agregatów, w zależności od przeznaczenia obiektu i jego wielkości.

Duże moce – idealne dla dużych obiektów

Agregaty stacjonarne to jednostki o dużej mocy, sięgającej kilkudziesięciu, stu, a nawet 250 i więcej kilowatów (kW). Sprawdzają się w branży gastronomicznej w przypadku bardzo dużych obiektów, gdzie dodatkowo żywność jest magazynowana w chłodziarkach i zamrażarkach. Energia elektryczna jest przy tym zużywana w większym stopniu na zasilanie urządzeń chłodniczych, klimatyzacji i wentylacji, a w mniejszym na procesy związane z przyrządzaniem potraw i ich serwowaniem.

Agregaty stacjonarne mogą znajdować się wewnątrz budynków, ale często instalowane są również na zewnątrz. Żeby mogły pracować w otwartej przestrzeni, muszą być zabezpieczone przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Na rynku dostępne są generatory stacjonarne wyposażone w szczelne obudowy, które chronią przed wilgocią, oraz w grzałki utrzymujące odpowiednią temperaturę paliwa podczas mrozów.

Przenośne, kompaktowe agregaty dla małych mocy

Agregaty przenośne zwykle mają formę kompaktowych urządzeń wyposażonych w koła i uchwyty, co ułatwia ich przemieszczanie na krótkie odległości, lokalnie. Są stosunkowo lekkie i na większe dystanse można je transportować zwykłą przyczepką samochodową, a nawet autem typu kombi czy po prostu osobówką zaopatrzoną w odpowiednio duży bagażnik. Takie generatory znajdują w gastronomii zastosowanie znacznie częściej niż jednostki stacjonarne. Sprawdzają się zarówno w restauracjach i barach szybkiej obsługi, jak i podczas eventów plenerowych, gdzie nie występują jako zasilanie awaryjne (podtrzymujące dostawy prądu w razie zaniku napięcia w sieci), lecz jako jedyne źródło zasilania w energię elektryczną.

Agregaty jedno- i trójfazowe

Parametrem, który jest ściśle związany z mocą agregatu, jest jego fazowość. Co to oznacza? Podobnie jak urządzenia elektryczne, agregaty prądotwórcze mogą być jedno- lub trójfazowe. Agregaty jednofazowe generują napięcie 230 V, natomiast trójfazowe – 400 V. Wyższe napięcie pozwala na efektywne przesyłanie większej mocy, co jest związane z fizycznymi właściwościami elektryczności i znajduje odzwierciedlenie w konstrukcji generatorów. O ile agregaty trójfazowe występują zarówno jako jednostki stacjonarne o znacznych mocach, jak i o mocach niewielkich, o tyle w przypadku agregatów jednofazowych mamy do czynienia wyłącznie z urządzeniami o małych mocach, najwyżej kilkunastokilowatowych.

Wybierając agregat, przy niewielkich mocach mamy wybór co do fazowości generatora. Trzeba jednak zaznaczyć, że choć urządzenia trójfazowe mogą zasilać odbiorniki jednofazowe, to ze względów ekonomicznych przyjmuje się, że dla podtrzymania napięcia jednofazowego, stosuje się agregaty 230V. Trójfazowe przeznaczone są dla zasilania odbiorów trójfazowych lub mieszanych (jedno- i trójfazowych).

Jak dobrać moc agregatu do potrzeb?

Przechodzimy zatem do głównej odpowiedzi. Żeby prawidłowo dobrać moc agregatu, należy obliczyć całkowite zapotrzebowanie mocy wszystkich urządzeń, które będą zasilane z generatora w przypadku przerwy w dostawie prądu. W tym celu trzeba zebrać informacje o mocach znamionowych tych urządzeń. W przypadku odbiorników wyposażonych w silniki, zadanie może być utrudnione, ponieważ niekiedy trzeba wziąć pod uwagę również zwiększony pobór mocy urządzenia podczas rozruchu i przyjąć do obliczeń odpowiednią wartość.

Żeby więc określić minimalną wymaganą moc agregatu prądotwórczego, należy zsumować moce zapotrzebowane wszystkich odbiorników, które mają być zasilane przez agregat. Uzyskany wynik stanowi 75% całkowitej mocy generatora. Innymi słowy, jeśli suma mocy urządzeń wynosi np. 4,5 kW, trzeba wybrać agregat o mocy 6 kW.

Pozostawienie 25% zapasu mocy jest ważne z dwóch powodów: pozwala na podłączenie dodatkowych urządzeń w przyszłości oraz zapewnia odpowiednią rezerwę mocy dla urządzeń, które podczas rozruchu potrzebują więcej energii niż w trakcie normalnej pracy.

Inwestycja na lata

Zakup agregatu prądotwórczego to decyzja, która zapewni spokój na wiele lat. Warto inwestować w sprzęt najwyższej jakości. Renomowane agregaty, idealnie sprawdzające się w branży gastronomicznej, można znaleźć u polskiego producenta, dostępnego na stronie https://proton-polska.pl. Producent oferuje również pomoc w doborze najlepszego rozwiązania. Dlatego, nawet jeśli nie ma się pewności, jaki model wybrać, zawsze można zasięgnąć porady fachowców, aby zabezpieczyć się przed utratą energii.

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!