Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

10 sierpnia w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Pioytr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny to konkurs z długoletnią tradycją. Jego celem jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz
o wyrobach z mleka owczego i owczarstwie. Organizatorami wydarzenia są Leszek Makulski, Kamil Makulski i Agata Czudek. Warto podkreślić, że konkurs odbył się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Jego współorganizatorami były: miasto Ustroń,  Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim, a patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tegoroczna edycja Mistrzostw odbyła się w studiu kulinarnym RM Gastro. Do udziału w konkursie przystąpiło 7 ekip kucharskich reprezentujących restauracje z całej Polski. W ramach zadań konkursowych trzeba było przygotować danie główne, w którym składnikami głównymi były comber jagnięcy, kalarepa, pieprznik jadalny, olej z esencją masła Kruszwica oraz demi glace Chef Nestle, a także deser, w którym obligatoryjnie należało użyć sera owczego typu bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego z solą morską „Chopin” oraz jeżyny. Rywalizujący kucharze musieli wykazać się znajomością w przygotowywaniu oryginalnych dań kuchni polskiej
w nowoczesnej aranżacji. Ich zmagania oceniało jury w składzie Piotr Szczygielski (Przewodniczący Jury), Daniel Makulski, Jacek Zięba, Adam Kotomski, Bartłomiej Kubica, Karel Drapal, Piotr Sabała. W roli sędziów technicznych wystąpili Maciej Kołodziejczyk i Grzegorz Bukowiec.

Uroczyste wręczenie nagród miało miejsce na rynku w Ustroniu. XIV Mistrzostwa Polski
w Podawaniu Baraniny wygrali Kamil Tłuczek i Piotrek Kuzdro z Grand Hotel Boutique
w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten zakwalifikował się do finału Kulinarnego Pucharu Polski kilka tygodni temu wygrywając konkurs „Smaki Galicji”, nominacja została przyznana zespołowi który zdobył II miejcie: Marcie Podgórskiej i Agnieszce Osipowicz z hotelu Notera w Chojnicach.
Na III miejscu uplasowali się: Dawid Konior i Kacper Sproski z restauracji Pastamore w Bielsko-Bialej.

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski przyznana

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zakończyły kwalifikacje do 19. edycji Kulinarnego Puchar Polski. Zmagania najlepszych kucharzy w Polsce będzie można podziwiać w dn. 1-2 października w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!