Kamień do pizzy granitowy czy szamotowy? Jak używać kamienia do pizzy?
Coraz popularniejsze staje się wypiekanie pizzy na specjalnie przeznaczonym do tego kamieniu. Wykorzystywany jest nie tylko w restauracjach, ale również w domach, dzięki czemu pizza nabiera niepowtarzalnego smaku. Czym różnią się kamienie granitowe i szamotowe? Jak ich używać? Podpowiadamy.
Korzyści ze stosowania kamienia do pizzy
Choć pizzę można przygotować na zwykłej blasze do piekarnika lub na okrągłej blaszce z otworami, przeznaczonej do pieczenia pizzy, stosowanie kamienia niesie za sobą o wiele więcej korzyści. Jakich?
Gdy kładziesz ciasto na rozgrzany kamień kamień do pizzy, od razu zaczyna się podpiekać, a dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła spód jest chrupiący. Jest to możliwe również dzięki temu, że kamień wchłania wilgoć z ciasta.
Co więcej, przygotowanie pizzy na kamieniu trwa kilka minut. W przypadku pieczenia tradycyjną metodą, zanim spód będzie gotowy, dodatki często są już wyschnięte i nieapetyczne.
Ceny kamieni do pizzy również nie są wysokie. Dodatkowo można używać ich do innych wypieków, takich jak chlebki, bagietki, bułki.
Kamień do pizzy granitowy i szamotowy – charakterystyka
W sklepach znajdziesz różne rodzaje kamieni do pizzy, m.in. szamotowe, granitowe, wulkaniczne oraz ceramiczne odlewane, przy czym dwa pierwsze z nich cieszą się największą popularnością. Czym się różnią? Który wybrać?
Kamienie szamotowe, które wykonane są z mieszanki glinokrzemianów i krzemionki, można stosować zarówno w profesjonalnych piecach, jak i w piekarniku, na użytek domowy. Ich grubość wynosi 2-3 cm, są jednak dość ciężkie – mogą ważyć od 4 do 8 kg! Są ognioodporne, dlatego mogą być stosowane na grillu. Charakteryzują się również wysoką porowatością, co sprawia, że pizza jest równomiernie wypieczona. To jednak powoduje, że są trudne w czyszczeniu.
Kamienie granitowe cechują się małą porowatością, a więc łatwiej się je czyści, nie wchłaniają za to tak wilgoci jak szamotowe. Są cięższe (ważą od 6 do 9 kg), ale też bardziej wytrzymałe. Dłużej się nagrzewają, choć najdłużej magazynują ciepło. Ich największą zaletą jest to, że umożliwiają pieczenie mięsa, warzyw czy jajek.
Które z nich wybrać? Do użytku domowego lepiej sprawdzi się kamień szamotowy. Natomiast do restauracji częściej kupowane są granitowe kamienie, które choć droższe, są niezniszczalne i praktyczne.
Jak używać kamienia do pizzy? Jak nakładać pizzę na gorący kamień?
Przed pieczeniem pizzy należy umieścić kamień w piekarniku na kratce – w przypadku, gdy piekarnik równomiernie grzeje góra-dół, całość można położyć pośrodku. Następnie należy nastawić piekarnik na 250°C i nagrzać kamień – najczęściej trwa to 20-40 min., trzeba jednak sprawdzić zalecenia producenta. Przy czym zawsze należy wstawiać kamień do zimnego piekarnika – w innym wypadku może pęknąć pod wpływem „szoku termicznego”.
A jak nałożyć pizzę na rozgrzany kamień? Nie można go dotykać, nawet przez rękawice kuchenne, dlatego najlepiej robić to przy pomocy łopatki do pizzy, która często dołączana jest do kamienia. Jeśli jej nie posiadasz, możesz nałożyć pizzę na papier do pieczenia i z niego zsunąć ciasto – to jednak bardziej ryzykowna metoda.
Kamienie do pizzy cieszą się obecnie bardzo dużą popularnością, ponieważ pozwalają na przygotowanie pysznego, chrupiącego ciasta w domowych warunkach. Jeśli często pieczesz pizzę dla siebie lub dla rodziny, zastanów się nad jego zakupem.