• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Jarosław Walczyk przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Jarosław Walczyk przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019

Trwają przygotowania do 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku w roli Przewodniczącego Jury konkursu wystąpi Jarosław Walczyk.

Jarosław Walczyk zasiadał już w jury Kulinarnego Pucharu Polski, w 2017 roku. W wywiadzie przygotowanym podczas tamtej edycji podkreślał, że najważniejszy jest smak potrawy, ale nie można zapominać pod żadnym pozorem o aspekcie wizualnym dania i jego teksturze. Jakie zadania wyznacza sobie Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni w związku z rolą Przewodniczącego Jury KPP 2019?

Nie ukrywam, że tegoroczny Kulinarny Puchar Polski będzie niezwykle ważny dla mnie oraz wielu innych osób, pracujących nad nowym regulaminem. Wprowadziliśmy naprawdę sporo istotnych zmian, których pojawienie się ma sprawić, że konkurs będzie jeszcze bardziej przejrzysty, a zasady jaśniejsze. Moją rolą będzie zatem pilnowanie, czy wszystko przebiega zgodnie z wytycznymi, w tym także nowych zasad, dotyczących pracy sędziów. Tak organizatorowi, jak i mnie będzie zależało, by członkowie jury nie wychodzili z sali w trakcie trwania konkursu, nie korzystali z telefonów komórkowych, skupiając się wyłącznie na ocenie. Zakwalifikowani uczestnicy to ludzie, którzy znaleźli się w KPP dzięki swojej ciężkiej pracy i należy podchodzić do ich startu z ogromnym szacunkiem. Kolejną kwestią będzie ocenianie.
Na tej płaszczyźnie będę dbał, by jurorzy maksymalnie skupili się na każdej kolejnej potrawie, a także, by wszystkie wystawione oceny były poparte merytorycznym, jasnym opisem, z którego wynikają przyznane punkty
. Czeka nas wszystkich niełatwa, rzetelna, ale satysfakcjonująca praca. Jury będzie
od początku do końca z uczestnikami, obserwując cały proces przygotowywania dania, nie tylko gotowe talerze.-
komentuje Jarosław Walczyk.

Jarosław Walczyk należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli
i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek. Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży. Laureat takich nagród jak: Kreowanie Dawnych Przepisów w Nowej Odsłonie 2013, Hermes 2015, Szef Roku 2015, (restauracja Strefa). Pracował w restauracji Strefa, która w 2015 roku została Najlepszą Restauracją Roku oraz gdzie otrzymał rekomendacje i dwa symbole sztućców w Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016 i 2017. Jarosław Walczyk otrzymał także tytuł Osobowość Kulinarna 2016 roku. Obecnie jest właścicielem i szefem kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, która otrzymała trzy sztućce plus i tytuł Szef Kuchni 2018 – region centralny.

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019.
Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na łamach naszego portalu lub na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!