dpdpickup

Jakie zmywarki gastronomiczne wybrać do restauracji?

Jakie zmywarki gastronomiczne wybrać do restauracji

Dobra praca zmywalni sprawi, że praca całej restauracji będzie sprawniejsza, a jej klienci bardziej zadowoleni. Kto nie chciałby jadać na pięknie błyszczącej się zastawie i spożywać posiłek ultra czystymi sztućcami? W profesjonalnej kuchni nie może zatem zabraknąć zmywarki gastronomicznej, wyparzarki, czy nabłyszczarki. My jednak skupimy się w tym artykule na absolutnych podstawach i zadamy sobie pytanie: czym kierować się w wyborze zmywarki gastronomicznej?

Zmywarka gastronomiczna a zmywarka domowa

W pierwszej kolejności warto zdać sobie sprawę, że zmywarka gastronomiczna w znacznym stopniu różni się od tej, której używamy na co dzień w domu. Ta przeznaczona do gastronomii cechuje się zwiększoną wydajnością, a także posiada szereg dodatkowych funkcji, które usprawniają pracę w gastronomii. Co więcej, zmywarki wybierane do gastronomii muszą spełniać standardy BHP. W nich to określone zostało, że zmywarka musi wyparzać naczynia w temperaturze co najmniej 80-90 stopni Celsjusza. W zmywarkach do użytku domowego temperatura wyparzania nie przekracza zazwyczaj 70 stopni.

Różne rodzaje zmywarek gastronomicznych

Różne rodzaj naczyń mogą wymagać od właściciela restauracji zakupienia innych typów zmywarek, dlatego ich producenci oferują całą gamę urządzeń do wyparzania i mycia naczyń i sztućców, które mogą spełnić wymagania nawet najbardziej wybrednych przedsiębiorców. Z typami zmywarek gastronomicznych możecie zapoznać się na stronie sklepu XXLgastro.pl.

Jeśli trudno jest Wam określić, jaka zmywarka będzie Wam potrzebna - gdyż w Waszej restauracji znajdują się różne typy naczyń - to dobrym rozwiązaniem może być wybór zmywarki uniwersalnej. Jeśli zajmuje się głównie sprzedażą alkoholu lub napojów, to zdecydujcie się na zmywarkę przeznaczoną do czyszczenie kruchego i delikatnego szkła. Zmywarki tego typu mają odpowiednio niższą temperaturę, a także słabszy strumień, który zabezpiecza szkło przed uszkodzeniem.

W każdej kuchni przyda się również zmywarka specjalnie przeznaczona do tac i garnków. Jej duża powierzchnia umożliwi umieszczenie w niej nawet większych objętościowo przedmiotów.

W przypadku dużej restauracji, gdzie ilość talerzy i sztućców można liczyć w setkach, warto jest zdecydować się na zmywarkę kapturową. Przypomina ona wyglądem małą taśmę fabryczną.

Ważne ładowanie

Zmywarki gastronomiczne można podzielić również na takie, które różnią się między sobą sposobem ładowania. Mogą być one ładowane od góry, od przodu, a także szufladowo. Zmywarki ładowane od przodu bądź szufladowo będą doskonałe do mniejszych lokali gastronomicznych.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Przy wyborze zmywarki koniecznie zwróćcie uwagę na programy mycia. Mogą one różnić się w poszczególnych modelach długością, a także temperaturą. Mile widziane jest, gdy zmywarka posiada kilka różnych programów, co czyni ją bardziej uniwersalnym urządzeniem, w którym program można dopasować do aktualnie zmywanego szkła.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!