Market świeżości DPD

Jakie jest niezbędne wyposażenie w gastronomii?

Jakie jest niezbędne wyposażenie w gastronomii?

Prowadząc punkt gastronomiczny musimy zadbać o odpowiednie jego wyposażenie. Od tego jaki sprzęt znajdzie się w kuchni zależy bowiem nie tylko efektywność naszej pracy, ale również zadowolenie klientów.

Sprawdźmy więc jakie wyposażenie gastronomii jest niezbędne po to, aby mógł on sprawnie funkcjonować.

Wyposażenie musi być dostosowane do rodzaju lokalu

Decydując się na zakup wyposażenia gastronomii musimy pamiętać, że powinno ono być dopasowane do rodzaju lokalu, który urządzamy - innego rodzaju urządzenia potrzebne są w cukierni, inne zaś w pizzerii. Niezależnie od tego jakie urządzenia kupujemy pamiętajmy jednak o tym, że powinny być łatwe w utrzymaniu czystości. Najlepiej sprawdza się wyposażenie, które wykonane jest ze stali nierdzewnej - jest ono bowiem najbardziej wytrzymałe.

Pojemniki GN - niezbędne w każdym lokalU

Przechowywanie jedzenia, podawanie potraw w dużych ilościach czy przygotowywanie ich wymaga posiadania odpowiednich pojemników. Wśród wielu dostępnych na rynku rozwiązań najlepiej sprawdzają się pojemniki GN. To solidne, wykonane z nierdzewnej stali pojemniki, które wyróżnia lekkość i trwałość. Dostępne są w wielu różnych wymiarach, dzięki czemu każdy z nas może znaleźć odpowiednie dla swojego lokalu rozwiązania.

Urządzenia chłodnicze

Odpowiednie przechowywanie żywności to gwarancja świeżości oraz doskonałego smaku. Dlatego też wyposażając punkt gastronomiczny nie zapominajmy o zakupie nowoczesnych urządzeń chłodniczych. Poza tradycyjnymi lodówkami możemy wybrać również szafy oraz lady chłodnicze, które charakteryzują się nie tylko funkcjonalnością, ale również estetycznym wyglądem. Dzięki temu mogą znajdować się nie tylko w kuchni ale również na sali restauracyjnej.

Miejsce do pracy

Przygotowanie posiłków wymaga posiadania dużej ilości miejsca do pracy. Najlepszym rozwiązaniem są duże i praktyczne stoły wykonane ze stali. Są lekkie a jednocześnie stabilne. Co więcej, ich blaty bardzo łatwo utrzymać w czystości.
Podsumowując, wybierając wyposażenie gastronomii warto stawiać na sprawdzone rozwiązania oraz wysoką jakość materiałów. To właśnie od niej zależy bowiem komfort pracy oraz jakość przyrządzonych posiłków.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!