dpdpickup

Jak się ratować zimą przed brakiem warzyw?

Jak się ratować zimą przed brakiem warzyw

Jeśli uwielbiasz warzywa, ale w zimie nie masz do wielu z nich dostępu, możesz robić samodzielnie przetwory, a także korzystać z różnych produktów – polecamy m.in. sok pomidorowy – Pudliszki, Dawtona czy Fortuna. Pamiętaj też o kiszonkach i mrożonkach – szczegóły znajdziesz poniżej.

Wielu z nas nie może doczekać się wiosny ze względu na młode warzywa, tzw. nowalijki. Zanim jednak nastanie ta pora roku, musimy radzić sobie w inny sposób – warto przygotowywać przetwory, wykorzystywać np. sok pomidorowy Pudliszki lub inne, a także kisić i mrozić warzywa. W ten sposób znacznie łatwiej przetrwasz zimę, dostarczając swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Przyrządzaj przetwory!

Jeśli planujesz szybki obiad, gdyż masz w lodówce np. sosy Pudliszki lub Knorr, pamiętaj też o warzywach jako dodatku. Znakomite będą przetwory, m.in. marynowane grzybki, ogórki konserwowe, pikle, pasteryzowane buraczki czy też dżem z zielonych pomidorów. Dodatkowo dodadzą daniu wyjątkowego smaku.

Pij soki warzywne

Możesz samodzielnie przygotowywać pyszne i zdrowe soki warzywne, a także kupować gotowe – w każdym sklepie znajdziesz np. sok pomidorowy Pudliszki, Fortuny czy innego producenta. Dostępne są też soki z buraków, kapusty, rzepy, selera, ogórków, dyni, marchewki, mieszane, a w aptekach także m.in. z karczochów. Oczyszczają organizm i dostarczają nam cennych witamin, a także błonnika. Dla wzbogacenia smaku warto dodawać także owoce. Warto pić je codziennie, najlepiej na czczo, nawet zamiast porannej kawy. Można je też udekorować świeżymi ziołami, natką pietruszki lub koperkiem.

Pamiętaj o kiszonkach

Kiszone warzywa świetnie komponują się z daniami z sosami – w sklepach masz szeroki wybór produktów, m.in. sosy Pudliszki, Łowicz i wielu innych producentów. Kiszone ogórki, kapusta czy buraki są znakomitym źródłem wartości odżywczych, m.in. witamin z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K, magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Ponadto działają odkwaszająco i przeciwnowotworowo. Kiszone warzywa stanowią też ważne źródło błonnika, co wpływa na nasze poczucie sytości i przyspiesza metabolizm. Są też bogate w cenne probiotyki, wzmacniają nasz system obronny, regulują ciśnienie krwi, usprawniają pracę jelit, pomagają w profilaktyce depresji, a do tego nie są kaloryczne. Pamiętajmy jednak, że jako najzdrowsze uznaje się kiszonki przygotowane w warunkach domowych.

Warzywa mrożone

Możesz samodzielnie mrozić warzywa na zimę albo korzystać z mrożonek. Jeśli wybierasz się do sklepu po makaron, sosy Pudliszki czy pieczywo, włóż do koszyka także mrożonki. Zachowują one cenne witaminy, minerały i błonnik, który odpowiada za uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Dobrym pomysłem jest kupowanie warzyw i owoców w środku sezonu i przygotowanie zapasów na zimę.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!