dpdpickup

Kontener gastronomiczny: ile kosztuje? Gdzie się sprawdzi?

Gotowy kontener gastronomiczny

Współcześnie, aby prowadzić dobrze prosperujący biznes w branży gastronomicznej, nie trzeba mieć lokalu w centrum miasta. Co więcej, elastyczność, jaką daje np. kontener gastronomiczny, może zapewnić Ci przewagę nad konkurentami. Gdzie sprawdzi się takie rozwiązanie? Dlaczego warto na nie postawić? Ile to kosztuje? Dowiedz się więcej.

Czym jest kontener gastronomiczny?

Kontener gastronomiczny jest solidną, a jednocześnie mobilną konstrukcją przystosowaną do prowadzenia działalności gastronomicznej. Powstaje na bazie kontenera transportowego. Jest wyposażony w pełne zaplecze sanitarne i kuchnię, co umożliwia wygodne prowadzenie działalności, a jednocześnie spełnienie surowych wymogów związanych z higieną i bezpieczeństwem żywności. Może mieć standardowe lub niestandardowe wymiary. Zwykle nadaje się również do łączenia z innymi kontenerami, dając bardzo szerokie możliwości wykorzystania.

Gdzie sprawdzi się kontener gastronomiczny?

Kontenery gastronomiczne mają bardzo szerokie zastosowanie i coraz częściej zastępują tradycyjne lokale. Są od nich znacznie tańsze, a przy tym mobilne. Sprawdzą się więc m.in. wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości wynajęcia, kupienia lub wybudowania obiektu, który nada się na punkt gastronomiczny. Są idealne również wtedy, gdy alternatywne rozwiązania są nieuzasadnione ekonomicznie. Co ważne, kontenery gastronomiczne mogą być użytkowane całorocznie, bez względu na warunki zewnętrzne. Można je bowiem wyposażyć w ogrzewanie czy klimatyzację.

Kontener gastronomiczny może być wykorzystany jako:

pełnoprawny lokal gastronomiczny,

  • uzupełnienie różnego rodzaju działalności na świeżym powietrzu (np. beach barów),
  • zaplecze sanitarne i socjalne:
    • na placu budowy,
    • na polu namiotowym lub kempingu,
    • towarzyszące kontenerom biurowym lub wystawowym.

Możliwości wykorzystania tego typu rozwiązań są więc naprawdę szerokie. Wszystko zależy od potrzeb zamawiającego – kontenery mogą być bowiem wyposażone na wiele sposobów!

Ile kosztuje kontener gastronomiczny?

Ile to kosztuje? Cena kontenera gastronomicznego jest uzależniona przede wszystkim od przeprowadzonych w nim modyfikacji i wyposażenia. Za początkowy koszt zakupu można uznać okolice 30 000 zł. Więcej będzie kosztować na przykład kontener o nietypowych wymiarach lub wykonany zgodnie z ustaleniami pomiędzy inwestorem a producentem. Takie kwestie jak liczba i rozmieszczenie okien czy też podział na pomieszczenia mogą być zwykle dostosowane indywidualnie. Należy również wziąć pod uwagę dodatkowe koszty związane z montażem np. ogrzewania lub klimatyzacji, a także innego niestandardowego wyposażenia.

W większości przypadków kontener gastronomiczny stanowi jednak zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż budowa nowego obiektu czy wynajem istniejącego lokalu. Należy również pamiętać, że kontenery są mobilne – dzięki temu mogą funkcjonować jako stacjonarne punkty, ale też przemieszczać się zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem. Ułatwia to np. maksymalizowanie obrotów biznesu gastronomicznego – wystarczy podążać za klientami, pojawiając się np. tam, gdzie odbywają się imprezy plenerowe. Relatywnie niskie koszty zakupy niwelują też ryzyko związane z biznesem gastronomicznym i pomagają szybciej osiągnąć satysfakcjonujące zyski!

Skąd wziąć kontener gastronomiczny?

W początkowych okresach „mody” na różne konstrukcje z kontenerów pasjonaci i wizjonerzy musieli je samodzielnie sprowadzać i przerabiać. Dziś jednak możesz kupić gotowy kontener gastronomiczny przystosowany do Twoich indywidualnych potrzeb. Ich produkcja to jedna ze specjalizacji firmy G-CON. Skorzystanie z jej oferty to gwarancja idealnego wykonania i szerokie możliwości personalizacji zarówno samego kontenera, jak i jego wyposażenia. Ten polski producent gwarantuje kompleksową obsługę i doradztwo – niezwykle cenne szczególnie dla osób, które do tej pory nie miały do czynienia z obiektami kontenerowymi.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!