Główny Inspektorat Sanitarny w sprawie mrożonych warzyw
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem.
Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy.
Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą).
Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:
- Fit Mix marchwiowy 400 g
- Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
- Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
- Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
- Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
oraz produkt marki Pinguin:
- Kukurydza format opakowania 2,5 kg
z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020
Greenyard Frozen Poland na swojej stronie internetowej poinformował konsumentów o przyczynach wycofania i sposobie postępowania z ww. produktami przez konsumentów (plik w załączeniu).
Wyżej wymienione produkty nie powinny być spożywane.