DO BO DO – nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy

DO BO DO nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy

Na gastronomicznej mapie Warszawy zagości nowa lokalizacja. Restauracja DO BO DO powstała w miejscu słynnej kawiarni artystycznej Cafe Bodo, mieszczącej się przy ul. Foksal 17, a jej unikatowy, stylizowany na lata 30. XX w. charakter jest hołdem dla długiej historii i bogatego dorobku kulturalnego tego miejsca. O wyjątkowe menu, będące fuzją lokalnej, polskiej kuchni z molekularną fantazją zadba szef kuchni Marek Kropielnicki, znany stolicy z innego prestiżowego lokalu. Otwarcie restauracji zaplanowano na wtorek 6 lutego.

„Jak pragnąłbym krokiem beztroskim, Odnaleźć wędrówek mych ślad (…), I z tłumem się wpleść w Nowy Świat” – śpiewał wybitny warszawski pieśniarz Mieczysław Fogg, którego można było usłyszeć właśnie pod adresem ul. Foksal 17 (niegdyś ul. Pierackiego) na warszawskim Nowym Świecie.  Od czasu otwarcia przez Eugeniusza Bodo – amanta i ikony przedwojennego polskiego kina - istniejącej tam kawiarni miejsce to przyciągało bohemę artystyczną oraz całą ówczesną śmietankę towarzyską stolicy. W ciągu niemal 80 lat swej działalności lokal pod różnymi już szyldami (Cafe Snob, Opasły Tom) gościł u siebie takie osobistości jak Antoni Słonimski, Zbigniew Cybulski czy Gustaw Holoubek, a także wielu innych artystów, poetów, muzyków i twórców na stałe wpisując się w historię i gastronomiczną mapę miasta.

Chcąc wskrzesić wyrafinowany i renomowany charakter tego legendarnego miejsca, restauracja DO BO DO wprowadza się na Foksal 17, odtwarzając smaki dawnej Warszawy z nowatorskim, modernistycznym akcentem kuchni molekularnej.

Menu restauracji to wyśmienita mieszanka tradycji z nowoczesną kuchnią polską i dodatkiem kuchni europejskiej. DO BO DO stawia przede wszystkim na najwyższej jakości lokalne produkty z małych gospodarstw z dala od wielkich hurtowni i supermarketów – najlepsze polskie sery, mięsa pochodzące z renomowanych hodowli czy najlepszego pstrąga Tarczyńskiego. „Korzystajmy z lokalności. Polska jest naprawdę pięknym i „smacznym” krajem!” – mówi Marek Kropielnicki, szef kuchni DO BO DO, który swoje wieloletnie doświadczenie gastronomiczne zdobywał pod okiem najlepszych i nagradzanych kucharzy w Polsce i za granicą.

Menu DO BO DO

Wnętrzne restauracji DO BO DO zaaranżowano w klimacie lat 30. tak, by nowoczesne akcenty subtelnie wpisywały się w tradycję budynku. Aby podtrzymać artystyczny charakter miejsca ściany zdobić będą fotosy z przedwojennych filmów, których bohaterem był pierwotny właściciel lokalu Eugeniusz Bodo, natomiast dla zainteresowanych unikatowym wyposażeniem restauracji dostępne w sprzedaży będą używane  tam meble i żyrandole.

Oficjalne otwarcie restauracji zaplanowano na wtorek 6 lutego 2018 roku. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!