Siódma edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami

Czas na rybę!

Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca! Intensywny kulinarno-rybny weekend, z karpiem w roli głównej obfitował nie tylko w deszcz, ale także mnóstwo pozytywnych emocji związanych z gotowaniem, jedzeniem ryb, dziedzictwem kulinarnym. 

W piątek, 4 października odbył się Konkurs Kulinarny “Czas na rybę! Junior”

PIERWSZE MIEJSCE zajęły:

  • Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk

Przyjechały  z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej

Potrawa, którą przygotowały to:

  • Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty

Konkurs Kulinarny “Czas na rybę! Junior”

DRUGIE MIEJSCE wywalczyły:

  • Zuzanna Śliwa i Martyna Talar

Przyjechały do Niemodlina  z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa

Potrawa, którą urzekły jurorów to:

  • Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół

TRZECIE MIEJSCE zajęły: 

  • Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek

Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2

Przygotowana potrawa to:

  • Krokiet z karpia/seler/brzoskwinia/kiszony burak/ser bursztyn/pak choi

Potrawy oceniało jury w składzie

Jury degustacyjne: 

  • Radosław Kłapacz
  • Krzysztof Malinowski
  • Marek Namysłowski
  • Joanna Ochniak
  • Krzysztof Wierzba

Jury techniczne:

  • Janusz Garncarczyk
  • Artur Piotrowski

Oprócz dobrej zabawy i możliwości wymiany doświadczeń, zwycięzcy otrzymali nagrody

I miejsce: 

  1. Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł.
  2. Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. 
  3. Nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego  ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę. 

II miejsce:

  1. Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł.

III miejsce:

  1. Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400  zł.

Dla szkół laureatów trzech pierwszych miejsc zostaną dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych. 

Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia.

W sobotę, 05 października odbył się Konkurs “Czas na rybę!” dla profesjonalistów

5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.

Uczestnicy przygotowali w ciągu 2 godzin piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:

  • degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy;
  • technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.

Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:

  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Wolfgang P. Menge
  • Giancarlo Russo
  • Marcin Soból
  • Robert Sowa
  • Krzysztof Szulborski
  • Jarek Uściński
  • Jarek Walczyk

Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:

  • Joanna Ochniak
  • Marcin Bielec
  • Marcin Przybysz
  • Paweł Stawicki

I miejsce w siódmej edycji "Czas na rybę!" zajęli

  • Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski

 Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie

Przygotowali potrawę:

  • Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia

I miejsce w siódmej edycji

Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9.500,- złotych. Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.

Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.

Drugie miejsce zajęli:

  • Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą “Karp fabrykanta”

Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.

Trzecie miejsce z potrawą “Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia” zajęli: Paweł Kucharski i Kamil Kowal. Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.

W Konkursie wzięli udział także:

  • Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak, którzy przygotowali potrawę “Karp w pałacowej odsłonie”. Przyjechali do Niemodlina z Pałacu Goetz w Brzesku.
  • Adam Łodej i Filip Bugajski, którzy przygotowali potrawę “Karp/Kapusta kiszona/Zakwas/Miód/Cytrynówka Świętokrzyska”. Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.
  • Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski. Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport. Potrawa, którą przygotowali to: Karp/piana gin/puree z kapusty kiszonej/sos pieprz syczuanski/ravoli z rydzami/warzywa blanszowane/tiul z pasty truflowej.

6 października - odbyło się natomiast Forum Dyskusyjne “Smaczna przemiana Karpia” czyli  rozmowy i dyskusje o gotowaniu i rybach, a także gotowanie ryb!  

Wśród poruszonych tematów rozmawiano między innymi o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego. Profesor Jarosław Dumanowski i Szef Kuchni Marcin Przybysz pogłębili ten temat, rozmawiając o potencjale naszego regionalnego karpia. 

Forum Dyskusyjne “Smaczna przemiana Karpia”

Oprócz prelekcji potencjał kulinarny karpia był prezentowany podczas pokazów kulinarnych.

  1. Marcin Przybysz przygotował dla uczestników potrawę “Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682r.”
  2. Robert Sowa wspólnie z Wojtkiem Harapkiewiczem przedstawili “Karp pieczony / soczewica/ marchew / sos skorupiakowy”.
  3. Kamil Klekowski pokazał natomiast różne formy przetwórstwa karpia, jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich . 

Równolegle na Zamku w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opol

skiego, gdzie nie zabrakło kulinarnych akcentów. Wśród nich między innymi Szefowa Kinga Galla i Szef Arkadiusz Chwałek przeprowadzili charytatywny pokaz dla kucharza Michała Proca. 

Mimo mocno niesprzyjającej pogody, to był gorący “Czas na rybę!”. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!