Siódma edycja Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!" za nami
Pomimo niesprzyjającej pogody, atmosfera była gorąca! Intensywny kulinarno-rybny weekend, z karpiem w roli głównej obfitował nie tylko w deszcz, ale także mnóstwo pozytywnych emocji związanych z gotowaniem, jedzeniem ryb, dziedzictwem kulinarnym.
W piątek, 4 października odbył się Konkurs Kulinarny “Czas na rybę! Junior”
PIERWSZE MIEJSCE zajęły:
- Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk
Przyjechały z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej
Potrawa, którą przygotowały to:
- Karp na warzywach korzeniowych z budyniem ziemniaczanym i surówką słodko – kwaśną z czerwonej kapusty
DRUGIE MIEJSCE wywalczyły:
- Zuzanna Śliwa i Martyna Talar
Przyjechały do Niemodlina z Nawojowej, gdzie uczą się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. W.Witosa
Potrawa, którą urzekły jurorów to:
- Karp w marmurku i asyście buraków, grzybów i ziół
TRZECIE MIEJSCE zajęły:
- Oliwia Kukulla i Karolina Wienczek
Przyjechały z Opola, gdzie uczą się w Publicznym Technikum nr 2
Przygotowana potrawa to:
- Krokiet z karpia/seler/brzoskwinia/kiszony burak/ser bursztyn/pak choi
Potrawy oceniało jury w składzie
Jury degustacyjne:
- Radosław Kłapacz
- Krzysztof Malinowski
- Marek Namysłowski
- Joanna Ochniak
- Krzysztof Wierzba
Jury techniczne:
- Janusz Garncarczyk
- Artur Piotrowski
Oprócz dobrej zabawy i możliwości wymiany doświadczeń, zwycięzcy otrzymali nagrody
I miejsce:
- Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1200 zł.
- Prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu pn. „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji.
- Nagroda specjalna w postaci minimum tygodniowego stażu zawodowego u Artura Piotrowskiego ze stowarzyszenia Euro-Toques Polska w restauracji Lizawka. Termin stażu zostanie ustalony indywidualnie z drużyną, która otrzyma nagrodę.
II miejsce:
- Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 600 zł.
III miejsce:
- Dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 400 zł.
Dla szkół laureatów trzech pierwszych miejsc zostaną dodatkowo zorganizowane warsztaty przez firmę Unox Polska sp. z o.o. z użyciem pieców konwekcyjno-parowych.
Pozostali uczestnicy startujący w Konkursie otrzymali dyplom oraz nagrodę pocieszenia.
W sobotę, 05 października odbył się Konkurs “Czas na rybę!” dla profesjonalistów
5 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie, sześć drużyn z całej Polski przygotowywało danie główne, w którym karp, jak co roku, był produktem obowiązkowym. Oprócz regionalnej ryby, w potrawie musiały się znaleźć kiszonki z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.
Uczestnicy przygotowali w ciągu 2 godzin piękne potrawy, a wyjątkowe jury oceniło je pod kątem:
- degustacyjnym, gdzie oceniano przede wszystkim smak, ale także techniki kulinarne i prezentację potrawy;
- technicznym, gdzie oceniano praktykę kucharską, wykorzystanie surowców i przygotowanie zawodowe.
Jury degustacyjne dokonało oceny w składzie:
- Jean Bos
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Harapkiewicz
- Wolfgang P. Menge
- Giancarlo Russo
- Marcin Soból
- Robert Sowa
- Krzysztof Szulborski
- Jarek Uściński
- Jarek Walczyk
Pod kątem technicznym oceniali natomiast Jurorzy:
- Joanna Ochniak
- Marcin Bielec
- Marcin Przybysz
- Paweł Stawicki
I miejsce w siódmej edycji "Czas na rybę!" zajęli
- Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski
Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie
Przygotowali potrawę:
- Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia
Zwycięzcy otrzymali nagrodę główną o łącznej wartości 9.500,- złotych. Dodatkową nagrodą jest staż w Restauracji Epoka u Szefa Kuchni Marcina Przybysza.
Zwycięzcy wspólnie z pozostałymi finalistami, zostaną także zaproszeni na wyjazd do Włoch, na zwiedzanie fabryki pieców UNOX – partnera Konkursu.
Drugie miejsce zajęli:
- Paweł Stępniak i Piotr Dzikowski z potrawą “Karp fabrykanta”
Panowie na co dzień gotują w Fabryka Wełny Hotel & Spa.
Trzecie miejsce z potrawą “Karp z grzybowym duxelle, pączek z marchwi z kiszoną kapustą, piklowana czarna rzepa z ikrą z pstrąga, bisque z karpia” zajęli: Paweł Kucharski i Kamil Kowal. Przyjechali do nas z Mamma Mia w Karpaczu w Karpaczu.
W Konkursie wzięli udział także:
- Arkadiusz Schneider i Jakub Krzyściak, którzy przygotowali potrawę “Karp w pałacowej odsłonie”. Przyjechali do Niemodlina z Pałacu Goetz w Brzesku.
- Adam Łodej i Filip Bugajski, którzy przygotowali potrawę “Karp/Kapusta kiszona/Zakwas/Miód/Cytrynówka Świętokrzyska”. Na co dzień gotują w Restauracja La Sora Hotel Binkowski.
- Mariusz Banaśkiewicz i Adam Wojtkowski. Przyjechali z Courtyard By Marriott Warsaw Airport. Potrawa, którą przygotowali to: Karp/piana gin/puree z kapusty kiszonej/sos pieprz syczuanski/ravoli z rydzami/warzywa blanszowane/tiul z pasty truflowej.
6 października - odbyło się natomiast Forum Dyskusyjne “Smaczna przemiana Karpia” czyli rozmowy i dyskusje o gotowaniu i rybach, a także gotowanie ryb!
Wśród poruszonych tematów rozmawiano między innymi o budowaniu marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego. Profesor Jarosław Dumanowski i Szef Kuchni Marcin Przybysz pogłębili ten temat, rozmawiając o potencjale naszego regionalnego karpia.
Oprócz prelekcji potencjał kulinarny karpia był prezentowany podczas pokazów kulinarnych.
- Marcin Przybysz przygotował dla uczestników potrawę “Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682r.”
- Robert Sowa wspólnie z Wojtkiem Harapkiewiczem przedstawili “Karp pieczony / soczewica/ marchew / sos skorupiakowy”.
- Kamil Klekowski pokazał natomiast różne formy przetwórstwa karpia, jako potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich .
Równolegle na Zamku w Niemodlinie odbywało się Wojewódzkie Święto Karpia Opol
skiego, gdzie nie zabrakło kulinarnych akcentów. Wśród nich między innymi Szefowa Kinga Galla i Szef Arkadiusz Chwałek przeprowadzili charytatywny pokaz dla kucharza Michała Proca.
Mimo mocno niesprzyjającej pogody, to był gorący “Czas na rybę!”.