Polak zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Cook for Change

Cook for Change

Sodexo, globalny lider usług żywieniowych, wyróżniło trzech spośród 330 kucharzy w międzynarodowym konkursie kulinarnym Cook for Change. W gronie laureatów znalazł się Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska, który zdobył nagrodę w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się w Paryżu i przewodniczył jej Frédéric Anton, szef kuchni odznaczony gwiazdką Michelin.

Celem międzynarodowego konkursu „Cook for Change” jest wymiana doświadczeń kulinarnych i zachęcanie do gotowania w sposób zrównoważony – czyli bez marnotrawstwa i przy użyciu jak najmniej przetworzonych składników o niskim śladzie węglowym. 

Spośród 330 kandydatów biorących udział w konkursie jury wybrało 8 finalistów, którzy wzięli udział w intensywnych szkoleniach kulinarnych w Paryżu. W tym gronie znalazł się również Michał Fabiszewski – główny szef kuchni Sodexo Polska. Podczas ostatniego etapu wydarzenia mającego na celu wyłonić trzech zwycięzców zdobył on nagrodę w kategorii „optymalizacja marnotrawstwa żywności”.

– Sukces Michała Fabiszewskiego to niezwykłe osiągnięcie, które pokazuje, że polscy szefowie kuchni mogą wyznaczać standardy w zrównoważonej gastronomii na arenie międzynarodowej. Jego podejście do kuchni – pełne szacunku do składników i dbałości o minimalizowanie marnotrawstwa – doskonale wpisuje się w naszą szerszą strategię promowania odpowiedzialnego odżywiania. To dowód na to, że można łączyć smak i kreatywność z troską o środowisko. Jestem przekonana, że to wyróżnienie stanie się inspiracją dla innych do wprowadzania zrównoważonych praktyk w codziennym gotowaniu – mówi Marta Stańczak, prezeska Sodexo Polska.

Efekty pracy uczestników konkursu oceniało pięcioosobowe jury pod przewodnictwem Frédérica Antona. Zwycięskie danie Michała Fabiszewskiego zostało docenione nie tylko za walory estetyczne i smakowe, ale przede wszystkim za skład i sposób przyrządzenia. Deser autorstwa polskiego szefa kuchni – Szarlotka banoffee z nasionami słonecznika – został przygotowany z produktów o niskim śladzie węglowym, których wykorzystanie przez kucharza nie wiązało się z marnotrawstwem.

– Zwycięstwo w konkursie to dla mnie ogromna satysfakcja i dowód na to, że moja praca ma znaczenie. To też potwierdzenie tego, że współczesne podejście do kuchni zmienia się na lepsze i coraz częściej chcemy zmniejszać nasz negatywny wpływ na środowisko. Cieszę się, że jestem częścią tej pozytywnej zmiany i mogę pokazywać, jak gotować rozsądnie i zarazem smacznie – w restauracjach, ale też we własnych domach. Mam nadzieję, że wyznaczane przez nas standardy w gastronomii już wkrótce przestaną być ciekawostką i staną się praktyką większości z nas – mówi Michał Fabiszewski, główny szef kuchni Sodexo Polska.