Co warto wiedzieć o suszarce spożywczej?
Suszarka spożywcza przydaje się podczas zmieniania trybu życia na zdrowy lub diety odchudzającej. Jest świetnym i ekonomicznym sposobem na przygotowywanie zdrowych przekąsek dla całej rodziny – suszone owoce i warzywa z powodzeniem zastąpią chipsy czy inne bezwartościowe produkty. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!
O suszeniu słów parę
Myślisz, że suszenie żywności i surowe przekąski to wymysł dzisiejszych czasów i dietetyczna fanaberia? Nic podobnego! Suszenie produktów spożywczych to jedna z najstarszych metod konserwacji, która miała na celu przedłużenie ich przydatności do spożycia. Z uwagi na najwyższą wartość energetyczną w czasach prehistorycznych najczęściej suszyło się mięso, ale hej! czasy się zmieniają, a wraz z nimi zapotrzebowanie energetyczne i ludzka dieta. Dziś w domowych zaciszach chętnej suszy się owoce, warzywa, a także grzyby.
Dawniej jedzenie suszono na kamieniach. Jeśli dostał się do niego brud lub obsiadły go owady – a nie była to rzadkość – mówiło się „trudno”. Albo nic się nie mówiło, bo nikt nie zwracał na to uwagi. Było jedzenie? Było! A to najważniejsze. Dziś do suszenia żywności mamy specjalistyczny sprzęt, dzięki któremu jakość ostatecznych produktów nie stoi pod znakiem zapytania. Mamy gwarancję smaku, zapachu i zdrowia.
Jak działa suszarka spożywcza?
Suszarki są nieco bardziej skomplikowane od kamienia, na którym kładzie się jedzenie i czeka na gotowe. Znajdują się w nich dwa elementy, za sprawą których dochodzi do procesu suszenia. Pierwszym jest grzałka – to ona odpowiada za podgrzewanie powietrza do ustalonej temperatury. Drugi to wentylatorek mający za zadanie spychać powietrze w dół, gdzie rozdziela się na boki i obwodowo przemieszcza ku górze, susząc zawartość pięterek.
Temperatura suszenia owoców, warzyw i grzybów
Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury, by wyschnąć szybko i skutecznie. W zbyt dużej może się spalić – lub przygrzać od zewnątrz, a środku pozostać wilgotny – w zbyt małej z kolei nie wysuszy się w ogóle. Optymalną temperaturę znajdziemy w instrukcji lub internecie. Jeśli nie chcemy tracić czasu na poszukiwania, możemy zakupić model suszarki z podpowiedziami w postaci ilustracji. Ustawiając wskaźnik na owoce lub grzyby, będziemy pewni, że zostaną wysuszone najlepiej: bez utraty smaku, zapachu czy wartości odżywczych.
O tym, jaką żywność można suszyć oraz w jaki sposób przygotowywać konkretne produkty, przeczytasz w artykule: Jak suszyć żywność? Krok po kroku. Upewnij się, że znasz wszystkie tajniki, by nie zmarnować produktów spożywczych i przygotować najlepszą przekąskę.
Temperatura a moc suszarki spożywczej
Na temperaturę suszarki wpływa moc. Najwydajniejsze urządzenia mają przedział mocy 200-400 W. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na taką suszarkę (może mieć wyższą cenę), zdecyduj się na rozwiązanie pośrednie: stałą wartość 250 W. Modele poniżej tej wartości nie wysuszą produktów posiekanych grubiej, natomiast z wartością wyższą nie tylko przyczynią się do spalenia jedzenia, ale także wyższych opłat za energię elektryczną.
By upewnić się, że produkty spożywcze zostaną wysuszone, zawsze krój je cienko!
Wybierz suszarkę do żywności z kilkoma piętrami – pozwala na suszenie większej ilości naraz – a także przezroczystymi ściankami. Jeśli nie będziesz musiał otwierać pokrywy w trakcie pracy, nie przedłużysz jej i nie zwiększysz opłat za prąd. Będziesz też miał stałą kontrolę nad postępem suszenia.