Branża HoReCa nieustannie poszukiwanie pracowników

Branża HoReCa nieustannie poszukiwanie pracowników

Rynek pracy sezonowej rośnie. Puchnie zapotrzebowanie branży HoReCa, nieustannie trwa poszukiwanie pracowników do zadań tymczasowych w rolnictwie. Od początku roku nie maleje też liczba, rekordowa zresztą, ogłoszeń do pracy za granicami Polski. Pracodawcy, mimo rosnącej inflacji, wzrostu płac i sytuacji geopolitycznej, mierzą się z poważnym wyzwaniem – jak zachęcić kandydatów do aplikowania na ich oferty?

Sezonowy boom już od stycznia

SEZONOWY BOOM JUŻ OD STYCZNIA

Już na początku roku przedstawiciele branż działających przede wszystkim sezonowo rozpoczęli rekrutację pracowników. To nawet o kwartał wcześniej niż w 2021 roku, a liczba tego typu ogłoszeń o pracę wzrosła rok do roku o 38 proc.

Na rynku pracy sezonowej zdecydowanie największy udział ma branża gastronomiczna. Niemal co piąte (17,6 proc.) ogłoszenie opublikowane w kwietniu dotyczyło pracy w restauracjach, barach, pubach itp., a od początku roku za pośrednictwem OLX restauratorzy prowadzili niespełna 7,5 tysięcy procesów rekrutacyjnych tylko na stanowiska tymczasowe.

W lutym i marcu dynamicznie rosło zapotrzebowanie na pracowników firm budowlanych i remontowych. Niemal 40-procentowy wzrost miesiąc do miesiąca w kwietniu wyhamował, ale nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Podobnie sytuacja wyglądała w kategorii rolnictwo i ogrodnictwo, która od stycznia do kwietnia powiększyła się aż 6-krotnie.

Interesująco rysuje się również sytuacja na rynku pracy zagranicznej, nie tylko sezonowej. W tej kategorii od stycznia prowadzono prawie 15 tysięcy rekrutacji, co jest równoznaczne z ponad 33,5-procentowym wzrostem względem 2021 roku. W tym obszarze przyczyn należy upatrywać w przede wszystkim w pandemicznych ograniczeniach obowiązujących jeszcze przed rokiem.

Praca w branży HoReCa na stałe i od zaraz

PRACA W BRANŻY HORECA NA STAŁE I OD ZARAZ

Wyraźne zwiększające się poczucie bezpieczeństwa sanitarnego i postępujące luzowanie obostrzeń covidowych spowodowały, że w branży HoReCa sezon rekrutacyjny zaczął się cały kwartał wcześniej niż w 2021 roku.

Dość powiedzieć, że już w styczniu liczba rekrutacji prowadzonych przez restauratorów była wyższa od wyniku z któregokolwiek miesiąca w całym minionym roku. Do końca pierwszego tygodnia maja w OLX aktywnych było w sumie ponad 50 tysięcy ogłoszeń o pracę.

Analogiczne zapotrzebowanie zgłaszają hotelarze. Przed nami prawdopodobnie pierwszy od początku pandemii pełnowymiarowy sezon komunijny, weselny i turystyczny. Nie dziwi więc, że od początku 2022 roku zapotrzebowanie na pracowników wzrosło prawie 4-krotnie (rok do roku), a do końca pierwszego tygodnia maja aktywnych ogłoszeń w OLX było o 95 proc. więcej względem 2021 roku.

Rekrutacje wydłużają się

REKRUTACJE WYDŁUŻAJĄ SIĘ

Bardzo niski poziom bezrobocia w Polsce (5,4 proc., spadek o 0,9 proc. rok do roku) oznacza też, że na rynku pracy coraz trudniej o kandydatów. Pracodawcy w 2022 roku musieli wydłużyć nawet 2-krotnie więcej prowadzonych rekrutacji niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Podobne wyniki osiągają wszystkie analizowane branże, niezależnie od tego, czy ogłoszeniodawcy poszukiwali pracowników fizycznych, czy tych z segmentu grey collar.

Warto jednak pamiętać, że powyższe porównanie w ujęciu rok do roku może wymagać jeszcze co najmniej kilku tygodni obserwacji. Sezon na rekrutację w 2022 roku zaczął się bowiem aż 3 miesiące wcześniej i aktualnie jest na zupełnie innym etapie niż w czasie pandemii.

Słowa kluczowe
Branża HoReCa HoReCa pracownik HoReCa