Branża HoReCa nieustannie poszukiwanie pracowników
Rynek pracy sezonowej rośnie. Puchnie zapotrzebowanie branży HoReCa, nieustannie trwa poszukiwanie pracowników do zadań tymczasowych w rolnictwie. Od początku roku nie maleje też liczba, rekordowa zresztą, ogłoszeń do pracy za granicami Polski. Pracodawcy, mimo rosnącej inflacji, wzrostu płac i sytuacji geopolitycznej, mierzą się z poważnym wyzwaniem – jak zachęcić kandydatów do aplikowania na ich oferty?
Sezonowy boom już od stycznia
Już na początku roku przedstawiciele branż działających przede wszystkim sezonowo rozpoczęli rekrutację pracowników. To nawet o kwartał wcześniej niż w 2021 roku, a liczba tego typu ogłoszeń o pracę wzrosła rok do roku o 38 proc.
Na rynku pracy sezonowej zdecydowanie największy udział ma branża gastronomiczna. Niemal co piąte (17,6 proc.) ogłoszenie opublikowane w kwietniu dotyczyło pracy w restauracjach, barach, pubach itp., a od początku roku za pośrednictwem OLX restauratorzy prowadzili niespełna 7,5 tysięcy procesów rekrutacyjnych tylko na stanowiska tymczasowe.
W lutym i marcu dynamicznie rosło zapotrzebowanie na pracowników firm budowlanych i remontowych. Niemal 40-procentowy wzrost miesiąc do miesiąca w kwietniu wyhamował, ale nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Podobnie sytuacja wyglądała w kategorii rolnictwo i ogrodnictwo, która od stycznia do kwietnia powiększyła się aż 6-krotnie.
Interesująco rysuje się również sytuacja na rynku pracy zagranicznej, nie tylko sezonowej. W tej kategorii od stycznia prowadzono prawie 15 tysięcy rekrutacji, co jest równoznaczne z ponad 33,5-procentowym wzrostem względem 2021 roku. W tym obszarze przyczyn należy upatrywać w przede wszystkim w pandemicznych ograniczeniach obowiązujących jeszcze przed rokiem.
Praca w branży HoReCa na stałe i od zaraz
Wyraźne zwiększające się poczucie bezpieczeństwa sanitarnego i postępujące luzowanie obostrzeń covidowych spowodowały, że w branży HoReCa sezon rekrutacyjny zaczął się cały kwartał wcześniej niż w 2021 roku.
Dość powiedzieć, że już w styczniu liczba rekrutacji prowadzonych przez restauratorów była wyższa od wyniku z któregokolwiek miesiąca w całym minionym roku. Do końca pierwszego tygodnia maja w OLX aktywnych było w sumie ponad 50 tysięcy ogłoszeń o pracę.
Analogiczne zapotrzebowanie zgłaszają hotelarze. Przed nami prawdopodobnie pierwszy od początku pandemii pełnowymiarowy sezon komunijny, weselny i turystyczny. Nie dziwi więc, że od początku 2022 roku zapotrzebowanie na pracowników wzrosło prawie 4-krotnie (rok do roku), a do końca pierwszego tygodnia maja aktywnych ogłoszeń w OLX było o 95 proc. więcej względem 2021 roku.
Rekrutacje wydłużają się
Bardzo niski poziom bezrobocia w Polsce (5,4 proc., spadek o 0,9 proc. rok do roku) oznacza też, że na rynku pracy coraz trudniej o kandydatów. Pracodawcy w 2022 roku musieli wydłużyć nawet 2-krotnie więcej prowadzonych rekrutacji niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Podobne wyniki osiągają wszystkie analizowane branże, niezależnie od tego, czy ogłoszeniodawcy poszukiwali pracowników fizycznych, czy tych z segmentu grey collar.
Warto jednak pamiętać, że powyższe porównanie w ujęciu rok do roku może wymagać jeszcze co najmniej kilku tygodni obserwacji. Sezon na rekrutację w 2022 roku zaczął się bowiem aż 3 miesiące wcześniej i aktualnie jest na zupełnie innym etapie niż w czasie pandemii.