Zagrożenie w systemie HACCP
Zagrożenie to termin w systemie HACCP, który odnosi się do niebezpieczeństwa mogącego pojawić się w procesie produkcji lub dystrybucji żywności, lub do potencjalnego zagrożenia obniżeniem jakości zdrowotnej żywności w stopniu niebezpiecznym dla zdrowia konsumenta.
Termin ten dotyczy każdego aspektu produkcji żywności, który może stanowić potencjalne zagrożenie dla jej bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej. Oznacza to możliwość niepożądanego zanieczyszczenia, rozwoju lub przeżycia drobnoustrojów, a także produkcji toksyn bakteryjnych, enzymów lub produktów metabolizmu, które mogą negatywnie wpływać na bezpieczeństwo żywności.
Początkowo termin ten odnosił się wyłącznie do zagrożeń mikrobiologicznych. Obecnie obejmuje również aspekty chemiczne (skażenia metalami szkodliwymi dla zdrowia, obecność pestycydów, azotanów itp.) i fizyczne (zanieczyszczenia piaskiem, ciałami obcymi). Teoretycznie może obejmować także aspekty żywieniowe, takie jak straty witamin, obniżenie wartości odżywczej, zmiany w składzie lub proporcji składników odżywczych itp.
Zagrożenie to termin w systemie HACCP, który odnosi się do niebezpieczeństwa mogącego pojawić się w procesie produkcji lub dystrybucji żywności, lub do potencjalnego zagrożenia obniżeniem jakości zdrowotnej żywności w stopniu niebezpiecznym dla zdrowia konsumenta.
Termin ten dotyczy każdego aspektu produkcji żywności, który może stanowić potencjalne zagrożenie dla jej bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej. Oznacza to możliwość niepożądanego zanieczyszczenia, rozwoju lub przeżycia drobnoustrojów, a także produkcji toksyn bakteryjnych, enzymów lub produktów metabolizmu, które mogą negatywnie wpływać na bezpieczeństwo żywności.
Początkowo termin ten odnosił się wyłącznie do zagrożeń mikrobiologicznych. Obecnie obejmuje również aspekty chemiczne (skażenia metalami szkodliwymi dla zdrowia, obecność pestycydów, azotanów itp.) i fizyczne (zanieczyszczenia piaskiem, ciałami obcymi). Teoretycznie może obejmować także aspekty żywieniowe, takie jak straty witamin, obniżenie wartości odżywczej, zmiany w składzie lub proporcji składników odżywczych itp.