Ricotta ser
Ser Ricotta wytwarzany jest z serwatki pozostałej z mleka krowiego, koziego lub bawolego. Ten miękki włoski ser ma łagodny i lekko słodki smak o bogatej i kremowej konsystencji. Dobrze nadaje się do wielu włoskich potraw, w tym pizzy, makaronów, a nawet cannolis.
Charakterystyka sera Ricotta
- Smak: świeży, mleczny i lekko słodki
- Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
- Zdolność do topnienia: bardzo niska, zachowuje kształt w wysokich temperaturach
- Rozciągliwość: Niska, zamiast rozciągania staje się kremowa
- Zawartość tłuszczu: 16 gramów w 1/2 szklanki
- Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (55%-80%)
Używanie Ricotty na pizzy
Ze względu na kremową konsystencję ricotta jest używany jako podstawowy ser do pizzy z białym sosem. Ser Ricotta można mieszać z serem mozzarella, fontina, gruyere lub gorgonzolą, aby uzyskać kremową bazę. Jej świeży smak dobrze komponuje się z owocami morza i warzywami.
Pary ricotta do pizzy
Ricotta ładnie komponuje się z tymi dodatkami do pizzy:
- kurczak
- krewetka
- brokuły
- szpinak
- bazylia
- pomidory
- jarmuż
- karczochy
- zwęglona dymka
- pieczony czosnek
Ser Ricotta wytwarzany jest z serwatki pozostałej z mleka krowiego, koziego lub bawolego. Ten miękki włoski ser ma łagodny i lekko słodki smak o bogatej i kremowej konsystencji. Dobrze nadaje się do wielu włoskich potraw, w tym pizzy, makaronów, a nawet cannolis.
Charakterystyka sera Ricotta
- Smak: świeży, mleczny i lekko słodki
- Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
- Zdolność do topnienia: bardzo niska, zachowuje kształt w wysokich temperaturach
- Rozciągliwość: Niska, zamiast rozciągania staje się kremowa
- Zawartość tłuszczu: 16 gramów w 1/2 szklanki
- Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (55%-80%)
Używanie Ricotty na pizzy
Ze względu na kremową konsystencję ricotta jest używany jako podstawowy ser do pizzy z białym sosem. Ser Ricotta można mieszać z serem mozzarella, fontina, gruyere lub gorgonzolą, aby uzyskać kremową bazę. Jej świeży smak dobrze komponuje się z owocami morza i warzywami.
Pary ricotta do pizzy
Ricotta ładnie komponuje się z tymi dodatkami do pizzy:
- kurczak
- krewetka
- brokuły
- szpinak
- bazylia
- pomidory
- jarmuż
- karczochy
- zwęglona dymka
- pieczony czosnek