dpdpickup

Ricotta ser

Ser Ricotta wytwarzany jest z serwatki pozostałej z mleka krowiego, koziego lub bawolego. Ten miękki włoski ser ma łagodny i lekko słodki smak o bogatej i kremowej konsystencji. Dobrze nadaje się do wielu włoskich potraw, w tym pizzy, makaronów, a nawet cannolis.

Charakterystyka sera Ricotta

  • Smak: świeży, mleczny i lekko słodki
  • Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
  • Zdolność do topnienia: bardzo niska, zachowuje kształt w wysokich temperaturach
  • Rozciągliwość: Niska, zamiast rozciągania staje się kremowa
  • Zawartość tłuszczu: 16 gramów w 1/2 szklanki
  • Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (55%-80%)

Używanie Ricotty na pizzy

Ze względu na kremową konsystencję ricotta jest używany jako podstawowy ser do pizzy z białym sosem. Ser Ricotta można mieszać z serem mozzarella, fontina, gruyere lub gorgonzolą, aby uzyskać kremową bazę. Jej świeży smak dobrze komponuje się z owocami morza i warzywami.

Pary ricotta do pizzy

Ricotta ładnie komponuje się z tymi dodatkami do pizzy:

  • kurczak
  • krewetka
  • brokuły
  • szpinak
  • bazylia
  • pomidory
  • jarmuż
  • karczochy
  • zwęglona dymka
  • pieczony czosnek

Ser Ricotta wytwarzany jest z serwatki pozostałej z mleka krowiego, koziego lub bawolego. Ten miękki włoski ser ma łagodny i lekko słodki smak o bogatej i kremowej konsystencji. Dobrze nadaje się do wielu włoskich potraw, w tym pizzy, makaronów, a nawet cannolis.

Charakterystyka sera Ricotta

  • Smak: świeży, mleczny i lekko słodki
  • Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
  • Zdolność do topnienia: bardzo niska, zachowuje kształt w wysokich temperaturach
  • Rozciągliwość: Niska, zamiast rozciągania staje się kremowa
  • Zawartość tłuszczu: 16 gramów w 1/2 szklanki
  • Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (55%-80%)

Używanie Ricotty na pizzy

Ze względu na kremową konsystencję ricotta jest używany jako podstawowy ser do pizzy z białym sosem. Ser Ricotta można mieszać z serem mozzarella, fontina, gruyere lub gorgonzolą, aby uzyskać kremową bazę. Jej świeży smak dobrze komponuje się z owocami morza i warzywami.

Pary ricotta do pizzy

Ricotta ładnie komponuje się z tymi dodatkami do pizzy:

  • kurczak
  • krewetka
  • brokuły
  • szpinak
  • bazylia
  • pomidory
  • jarmuż
  • karczochy
  • zwęglona dymka
  • pieczony czosnek

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!