Proces technologiczny
Proces technologiczny produkcji potraw składa się z wielu operacji technologicznych, które właściwe przeprowadzone decydują o jakości półproduktów i gotowych wyrobów. Przy doborze odpowiedniego sposobu realizowania procesu technologicznego należy kierować sie zasadami najlepszego wykorzystania surowca, energii oraz maszyn i urządzeń, aby otrzymać produkt o jak najwyższej jakości sensorycznej i higieniczno-żywieniowej. W produkcji gastronomicznej właściwy proces technologiczny można podzielić na dwa najważniejsze etapy:
Proces technologiczny produkcji potraw składa się z wielu operacji technologicznych, które właściwe przeprowadzone decydują o jakości półproduktów i gotowych wyrobów. Przy doborze odpowiedniego sposobu realizowania procesu technologicznego należy kierować sie zasadami najlepszego wykorzystania surowca, energii oraz maszyn i urządzeń, aby otrzymać produkt o jak najwyższej jakości sensorycznej i higieniczno-żywieniowej. W produkcji gastronomicznej właściwy proces technologiczny można podzielić na dwa najważniejsze etapy: