dpdpickup

Parmezan ser

Parmezan, oprócz innych dojrzałych włoskich twardych serów, można golić lub szatkować na wierzchu świeżo upieczonej pizzy. Nigdy nie należy go mieszać z mieszankami serowymi, a ze względu na delikatny smak i wytrawność tego sera nigdy nie należy go piec w piekarniku. Kiedy sery takie jak parmezan są wystawione na działanie ciepła, ich smak (umami) zostaje zniszczony. Zamiast tego użyj parmezanu jako ozdoby do pizzy, aby poprawić smak całego ciasta.

Charakterystyka Parmezanu

  • Smak: Orzechowy, lekko słodki
  • Zdolność do brązowienia: Bardzo ciemne brązowienie, ma tendencję do przypalania
  • Zdolność do topienia: bardzo niska, będzie chrupiąca zamiast topnienia
  • Rozciągliwość: Bardzo niska, zatrzaski zamiast rozciągania
  • Zawartość tłuszczu: 1,4 grama na 1 łyżkę.
  • Zawartość wilgoci: Niska (13-34%)

Używanie parmezanu na pizzy?

Jeśli jesteś miłośnikiem sera, parmezan, taki jak Parmigiano-Reggiano, jest prawdopodobnie jednym z twoich ulubionych serów, które możesz posypać na wierzch swojej pizzy. Do każdej pizzy wystarczy dodać parmezan, ale polecamy go szczególnie do pizzy sycylijskiej, margherity lub hawajskiej. Ser ten podkreśli smak innych świeżych i aromatycznych dodatków.

Parmezan do pizzy

Połącz pikantny smak parmezanu z następującymi dodatkami do pizzy:

  • Ser Mozzarella
  • Ser Provolone
  • Boczek
  • Brocolli
  • Proscuitto
  • Rukola

Parmezan, oprócz innych dojrzałych włoskich twardych serów, można golić lub szatkować na wierzchu świeżo upieczonej pizzy. Nigdy nie należy go mieszać z mieszankami serowymi, a ze względu na delikatny smak i wytrawność tego sera nigdy nie należy go piec w piekarniku. Kiedy sery takie jak parmezan są wystawione na działanie ciepła, ich smak (umami) zostaje zniszczony. Zamiast tego użyj parmezanu jako ozdoby do pizzy, aby poprawić smak całego ciasta.

Charakterystyka Parmezanu

  • Smak: Orzechowy, lekko słodki
  • Zdolność do brązowienia: Bardzo ciemne brązowienie, ma tendencję do przypalania
  • Zdolność do topienia: bardzo niska, będzie chrupiąca zamiast topnienia
  • Rozciągliwość: Bardzo niska, zatrzaski zamiast rozciągania
  • Zawartość tłuszczu: 1,4 grama na 1 łyżkę.
  • Zawartość wilgoci: Niska (13-34%)

Używanie parmezanu na pizzy?

Jeśli jesteś miłośnikiem sera, parmezan, taki jak Parmigiano-Reggiano, jest prawdopodobnie jednym z twoich ulubionych serów, które możesz posypać na wierzch swojej pizzy. Do każdej pizzy wystarczy dodać parmezan, ale polecamy go szczególnie do pizzy sycylijskiej, margherity lub hawajskiej. Ser ten podkreśli smak innych świeżych i aromatycznych dodatków.

Parmezan do pizzy

Połącz pikantny smak parmezanu z następującymi dodatkami do pizzy:

  • Ser Mozzarella
  • Ser Provolone
  • Boczek
  • Brocolli
  • Proscuitto
  • Rukola

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!