Odzież gastronomiczna
Specyfika tej branży powoduje, że osoby pracujące bezpośrednio na kuchni zmuszone są poniekąd na noszenie specjalistycznego stroju od stóp po głowę. Każdy z przyodziewanych elementów ma niewątpliwie swoje uzasadnienie. Zwracająca na siebie uwagę czapka ma za zadanie odseparować z wiadomych względów włosy.
Kolejnym, niezwykle istotnym elementem odzieży spotykanej na kuchni są fartuchy gastronomiczne. Ciężko sobie wyobrazić gotowanie bez tego elementu. Łatwe do przyodziania, równie proste do zdejmowania i wyposażone w kieszenie pozwalają kucharzom oraz ich pomocnikom realizować bez przeszkód codzienne obowiązki.
Należy pamiętać o tym, że ubrania gastronomiczne różnią się od siebie w zależności od zajmowanego stanowiska. Poza osobami pracującymi na kuchni w restauracji dochodzi jeszcze obsługa kelnerska. Ta część ekipy nosi na ogół eleganckie fartuchy, spodnie i koszule. To zrozumiałe, ponieważ muszą zrobić dobre wrażenie na klientach, z którymi mają bezpośredni kontakt. Lepiej, ażeby tego faktu nie bagatelizować.
Do takiej odzieży zaliczają się fartuchy kucharskie oraz kelnerskie, nakrycia głowy jak czapki, czepki i chusty, zapaski, eleganckie kamizelki dla kelnerów i kelnerek oraz trwałe bluzy kucharskie z krótkim lub długim rękawem, spodnie oraz T-shirty.
Specyfika tej branży powoduje, że osoby pracujące bezpośrednio na kuchni zmuszone są poniekąd na noszenie specjalistycznego stroju od stóp po głowę. Każdy z przyodziewanych elementów ma niewątpliwie swoje uzasadnienie. Zwracająca na siebie uwagę czapka ma za zadanie odseparować z wiadomych względów włosy.
Kolejnym, niezwykle istotnym elementem odzieży spotykanej na kuchni są fartuchy gastronomiczne. Ciężko sobie wyobrazić gotowanie bez tego elementu. Łatwe do przyodziania, równie proste do zdejmowania i wyposażone w kieszenie pozwalają kucharzom oraz ich pomocnikom realizować bez przeszkód codzienne obowiązki.
Należy pamiętać o tym, że ubrania gastronomiczne różnią się od siebie w zależności od zajmowanego stanowiska. Poza osobami pracującymi na kuchni w restauracji dochodzi jeszcze obsługa kelnerska. Ta część ekipy nosi na ogół eleganckie fartuchy, spodnie i koszule. To zrozumiałe, ponieważ muszą zrobić dobre wrażenie na klientach, z którymi mają bezpośredni kontakt. Lepiej, ażeby tego faktu nie bagatelizować.
Do takiej odzieży zaliczają się fartuchy kucharskie oraz kelnerskie, nakrycia głowy jak czapki, czepki i chusty, zapaski, eleganckie kamizelki dla kelnerów i kelnerek oraz trwałe bluzy kucharskie z krótkim lub długim rękawem, spodnie oraz T-shirty.