Mozzarella ser
Mozzarella jest najpopularniejszą serową opcją do pizzy i szybko stała się serem wybieranym również do innych stylów. Ponieważ jest minimalnie przetworzony, oferuje świeży smak o lekkiej i kremowej konsystencji. Ser mozzarella był tradycyjnie wytwarzany tylko z mleka Bufala, ale teraz można go znaleźć w składnikach z mlekiem krowim. Poszukaj logo DOP (Denominazione di Origine Protetta), jeśli planujesz serwować tradycyjną odmianę.
Różnica między mozzarellą o wysokiej i niskiej wilgotności
Robiąc pizzę z serem mozzarella, możesz wybierać pomiędzy wysoką i niską wilgotnością. Mozzarella o wysokiej wilgotności ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia i musi być zużyta w ciągu pierwszego dnia od wytworzenia. Mozzarella o niskiej zawartości wilgoci ma dłuższy okres przydatności do spożycia z bardziej słonym, bardziej gęstym smakiem niż mozzarella o wysokiej zawartości wilgoci. Ten składnik o niskiej zawartości wilgoci pomaga również szybciej topić się podczas pieczenia. Nisko wilgotna mozzarella z pełnego mleka jest najlepszą opcją do pizzy, niezależnie od tego, czy jest używana jako jedyny ser, czy dodawana do mieszanki serów.
Charakterystyka sera Mozzarella o wysokiej zawartości wilgoci
- Smak: Kremowy i łagodny
- Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
- Zdolność do topnienia: średnia, ma tendencję do zachowywania kształtu
- Rozciągliwość: Niska, ma tendencję do tworzenia kałuż
- Zawartość tłuszczu: 4,8 grama na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (52%-60%)
Charakterystyka sera Mozzarella o niskiej zawartości wilgoci
- Smak: Kremowy z lekkim posmakiem
- Zdolność do brązowienia: Brązowienie od lekkiego do średniego
- Zdolność topnienia: Wysoka, topi się równomiernie
- Rozciągliwość: Wysoka, z widocznymi pasmami
- Zawartość tłuszczu: 6 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: wysoka (45%-52%)
Używanie Mozzarelli na pizzy?
Do pizzy Margherita używaj mozzarelli o niskiej zawartości wilgoci, a do pizzy neapolitańskiej i greckiej używaj mozzarelli o wysokiej zawartości wilgoci. Jeśli jest używany samodzielnie, pokrój go na cienkie plasterki i odsącz nadmiar wilgoci z sera. Ponieważ mozzarella jest tak wszechstronna, jest serem numer jeden dodanym do mieszanki serów. Mozzarellę można mieszać z provolone, tworząc tradycyjną pizzę serową lub pepperoni.
Pary mozzarelli na pizzę
Następujące dodatki dobrze komponują się z łagodnym i kremowym smakiem sera mozzarella:
- Pepperoni
- Bazylia
- Kiełbasa Wiedeńska
- Pomidory
- Salami
- Oliwki
- Rukola
- Czerwone papryki
Mozzarella jest najpopularniejszą serową opcją do pizzy i szybko stała się serem wybieranym również do innych stylów. Ponieważ jest minimalnie przetworzony, oferuje świeży smak o lekkiej i kremowej konsystencji. Ser mozzarella był tradycyjnie wytwarzany tylko z mleka Bufala, ale teraz można go znaleźć w składnikach z mlekiem krowim. Poszukaj logo DOP (Denominazione di Origine Protetta), jeśli planujesz serwować tradycyjną odmianę.
Różnica między mozzarellą o wysokiej i niskiej wilgotności
Robiąc pizzę z serem mozzarella, możesz wybierać pomiędzy wysoką i niską wilgotnością. Mozzarella o wysokiej wilgotności ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia i musi być zużyta w ciągu pierwszego dnia od wytworzenia. Mozzarella o niskiej zawartości wilgoci ma dłuższy okres przydatności do spożycia z bardziej słonym, bardziej gęstym smakiem niż mozzarella o wysokiej zawartości wilgoci. Ten składnik o niskiej zawartości wilgoci pomaga również szybciej topić się podczas pieczenia. Nisko wilgotna mozzarella z pełnego mleka jest najlepszą opcją do pizzy, niezależnie od tego, czy jest używana jako jedyny ser, czy dodawana do mieszanki serów.
Charakterystyka sera Mozzarella o wysokiej zawartości wilgoci
- Smak: Kremowy i łagodny
- Zdolność do brązowienia: brązowienie od bladego do jasnego
- Zdolność do topnienia: średnia, ma tendencję do zachowywania kształtu
- Rozciągliwość: Niska, ma tendencję do tworzenia kałuż
- Zawartość tłuszczu: 4,8 grama na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: Bardzo wysoka (52%-60%)
Charakterystyka sera Mozzarella o niskiej zawartości wilgoci
- Smak: Kremowy z lekkim posmakiem
- Zdolność do brązowienia: Brązowienie od lekkiego do średniego
- Zdolność topnienia: Wysoka, topi się równomiernie
- Rozciągliwość: Wysoka, z widocznymi pasmami
- Zawartość tłuszczu: 6 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: wysoka (45%-52%)
Używanie Mozzarelli na pizzy?
Do pizzy Margherita używaj mozzarelli o niskiej zawartości wilgoci, a do pizzy neapolitańskiej i greckiej używaj mozzarelli o wysokiej zawartości wilgoci. Jeśli jest używany samodzielnie, pokrój go na cienkie plasterki i odsącz nadmiar wilgoci z sera. Ponieważ mozzarella jest tak wszechstronna, jest serem numer jeden dodanym do mieszanki serów. Mozzarellę można mieszać z provolone, tworząc tradycyjną pizzę serową lub pepperoni.
Pary mozzarelli na pizzę
Następujące dodatki dobrze komponują się z łagodnym i kremowym smakiem sera mozzarella:
- Pepperoni
- Bazylia
- Kiełbasa Wiedeńska
- Pomidory
- Salami
- Oliwki
- Rukola
- Czerwone papryki