Metody serwowania - metoda francuska
Ten sposób serwowania polega na podawaniu potraw z półmiska bezpośrednio na talerz Gościa za pomocą widelca i łyżki (serwowanie kelnerskie). Kelner podchodzi do Gościa z lewej strony, prezentuje półmisek, a następnie nakłada porcje potrawy na talerz Gościa. Kolejno prezentuje i nakłada danie, przesuwając się w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a pozostała na półmisku potrawa wraca do kuchni. Odmiana tego serwisu to, gdy Gość sam nakłada potrawę z półmiska, wtedy sztućce na półmisku muszą być skierowane w stronę Gościa.
Ten sposób serwowania polega na podawaniu potraw z półmiska bezpośrednio na talerz Gościa za pomocą widelca i łyżki (serwowanie kelnerskie). Kelner podchodzi do Gościa z lewej strony, prezentuje półmisek, a następnie nakłada porcje potrawy na talerz Gościa. Kolejno prezentuje i nakłada danie, przesuwając się w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a pozostała na półmisku potrawa wraca do kuchni. Odmiana tego serwisu to, gdy Gość sam nakłada potrawę z półmiska, wtedy sztućce na półmisku muszą być skierowane w stronę Gościa.