Gruyere ser
Ser Gruyere to rodzaj szwajcarskiego sera wytwarzanego z pełnego mleka krowiego. Jest to twardy ser, ale bardzo przyjemnie się topi i ma łagodny pikantny smak. Jedząc gruyere, doświadczasz całej gamy smaków, zaczynając od słodkiego, a kończąc na orzechowym i ziemistym.
Charakterystyka sera Gruyere
- Smak: Orzechowy, słodki i ziemisty
- Zdolność do brązowienia: średnie brązowienie
- Zdolność topnienia: wysoka i równomierna
- Rozciągliwość: Wysoka, staje się lepka z widocznymi pasmami
- Zawartość tłuszczu: 9 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: średnia (39%)
Używanie Gruyere na pizzy
Gruyere to popularny ser do użycia na tradycyjnych plasterkach pizzy. Smak słodko-orzechowy dobrze komponuje się z czerwonymi lub białymi sosami do pizzy. Ponieważ ser gruyere topi się równomiernie i nie tworzy pęcherzy, jest to świetny ser do każdej pizzy.
Pary Gruyere na pizzę
Ciesz się niektórymi z tych dodatków do pizzy z serem gruyere:
- ziemniaki
- papryka
- szynka prosciutto
- kiełbasa
- karmelizowana cebula
- szpinak
- czerwone cebule
- pesto
Ser Gruyere to rodzaj szwajcarskiego sera wytwarzanego z pełnego mleka krowiego. Jest to twardy ser, ale bardzo przyjemnie się topi i ma łagodny pikantny smak. Jedząc gruyere, doświadczasz całej gamy smaków, zaczynając od słodkiego, a kończąc na orzechowym i ziemistym.
Charakterystyka sera Gruyere
- Smak: Orzechowy, słodki i ziemisty
- Zdolność do brązowienia: średnie brązowienie
- Zdolność topnienia: wysoka i równomierna
- Rozciągliwość: Wysoka, staje się lepka z widocznymi pasmami
- Zawartość tłuszczu: 9 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: średnia (39%)
Używanie Gruyere na pizzy
Gruyere to popularny ser do użycia na tradycyjnych plasterkach pizzy. Smak słodko-orzechowy dobrze komponuje się z czerwonymi lub białymi sosami do pizzy. Ponieważ ser gruyere topi się równomiernie i nie tworzy pęcherzy, jest to świetny ser do każdej pizzy.
Pary Gruyere na pizzę
Ciesz się niektórymi z tych dodatków do pizzy z serem gruyere:
- ziemniaki
- papryka
- szynka prosciutto
- kiełbasa
- karmelizowana cebula
- szpinak
- czerwone cebule
- pesto