dpdpickup

Gouda ser

Gouda to półtwardy ser holenderski znany z bogatego, niepowtarzalnego smaku i gładkiej konsystencji. Starsza gouda będzie miała mniej wilgoci i bardziej pikantny smak niż młoda gouda. Ze względu na swój wszechstronny profil smakowy, gouda jest pysznym dodatkiem do pizzy z szarpaną wieprzowiną lub kurczakiem z grilla. Dodatkowo jest dostępny w wersji prostej lub wędzonej, więc możesz wybrać opcję, która najlepiej wydobędzie inne smaki Twojej pizzy.

Charakterystyka sera Gouda

  • Smak: Maślany i wędzony
  • Zdolność do brązowienia: brązowienie średnie do ciemnego
  • Zdolność do topnienia: Niska do średniej, nie mięknie łatwo, młodsza gouda łatwiej się topi
  • Rozciągliwość: Niska, kałuże zamiast wciągania w pasma
  • Zawartość tłuszczu: 8 gramów na 1 uncję. Plasterek
  • Zawartość wilgoci: średnia do wysokiej (35%-55%)

Używanie Goudy na pizzy

Ze względu na maślany smak goudy, zwykle dobrze sprawdza się w przypadku pizzy na płaskim pieczywie i na cienkim cieście, które równoważą słodki i pikantny smak. Gouda jest najczęściej łączona z grillowanymi mięsami ze względu na naturalne wędzenie sera.

Pary Gouda na pizzę

Oto dodatki do pizzy, które dobrze komponują się z serem gouda:

  • Wieprzowina szarpana
  • Kurczak barbecue
  • szpinak
  • Grzyby
  • Czerwona cebula
  • Kiełbasa
  • czosnek
  • Oliwki
  • Boczek

Gouda to półtwardy ser holenderski znany z bogatego, niepowtarzalnego smaku i gładkiej konsystencji. Starsza gouda będzie miała mniej wilgoci i bardziej pikantny smak niż młoda gouda. Ze względu na swój wszechstronny profil smakowy, gouda jest pysznym dodatkiem do pizzy z szarpaną wieprzowiną lub kurczakiem z grilla. Dodatkowo jest dostępny w wersji prostej lub wędzonej, więc możesz wybrać opcję, która najlepiej wydobędzie inne smaki Twojej pizzy.

Charakterystyka sera Gouda

  • Smak: Maślany i wędzony
  • Zdolność do brązowienia: brązowienie średnie do ciemnego
  • Zdolność do topnienia: Niska do średniej, nie mięknie łatwo, młodsza gouda łatwiej się topi
  • Rozciągliwość: Niska, kałuże zamiast wciągania w pasma
  • Zawartość tłuszczu: 8 gramów na 1 uncję. Plasterek
  • Zawartość wilgoci: średnia do wysokiej (35%-55%)

Używanie Goudy na pizzy

Ze względu na maślany smak goudy, zwykle dobrze sprawdza się w przypadku pizzy na płaskim pieczywie i na cienkim cieście, które równoważą słodki i pikantny smak. Gouda jest najczęściej łączona z grillowanymi mięsami ze względu na naturalne wędzenie sera.

Pary Gouda na pizzę

Oto dodatki do pizzy, które dobrze komponują się z serem gouda:

  • Wieprzowina szarpana
  • Kurczak barbecue
  • szpinak
  • Grzyby
  • Czerwona cebula
  • Kiełbasa
  • czosnek
  • Oliwki
  • Boczek

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!