Gouda ser
Gouda to półtwardy ser holenderski znany z bogatego, niepowtarzalnego smaku i gładkiej konsystencji. Starsza gouda będzie miała mniej wilgoci i bardziej pikantny smak niż młoda gouda. Ze względu na swój wszechstronny profil smakowy, gouda jest pysznym dodatkiem do pizzy z szarpaną wieprzowiną lub kurczakiem z grilla. Dodatkowo jest dostępny w wersji prostej lub wędzonej, więc możesz wybrać opcję, która najlepiej wydobędzie inne smaki Twojej pizzy.
Charakterystyka sera Gouda
- Smak: Maślany i wędzony
- Zdolność do brązowienia: brązowienie średnie do ciemnego
- Zdolność do topnienia: Niska do średniej, nie mięknie łatwo, młodsza gouda łatwiej się topi
- Rozciągliwość: Niska, kałuże zamiast wciągania w pasma
- Zawartość tłuszczu: 8 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: średnia do wysokiej (35%-55%)
Używanie Goudy na pizzy
Ze względu na maślany smak goudy, zwykle dobrze sprawdza się w przypadku pizzy na płaskim pieczywie i na cienkim cieście, które równoważą słodki i pikantny smak. Gouda jest najczęściej łączona z grillowanymi mięsami ze względu na naturalne wędzenie sera.
Pary Gouda na pizzę
Oto dodatki do pizzy, które dobrze komponują się z serem gouda:
- Wieprzowina szarpana
- Kurczak barbecue
- szpinak
- Grzyby
- Czerwona cebula
- Kiełbasa
- czosnek
- Oliwki
- Boczek
Gouda to półtwardy ser holenderski znany z bogatego, niepowtarzalnego smaku i gładkiej konsystencji. Starsza gouda będzie miała mniej wilgoci i bardziej pikantny smak niż młoda gouda. Ze względu na swój wszechstronny profil smakowy, gouda jest pysznym dodatkiem do pizzy z szarpaną wieprzowiną lub kurczakiem z grilla. Dodatkowo jest dostępny w wersji prostej lub wędzonej, więc możesz wybrać opcję, która najlepiej wydobędzie inne smaki Twojej pizzy.
Charakterystyka sera Gouda
- Smak: Maślany i wędzony
- Zdolność do brązowienia: brązowienie średnie do ciemnego
- Zdolność do topnienia: Niska do średniej, nie mięknie łatwo, młodsza gouda łatwiej się topi
- Rozciągliwość: Niska, kałuże zamiast wciągania w pasma
- Zawartość tłuszczu: 8 gramów na 1 uncję. Plasterek
- Zawartość wilgoci: średnia do wysokiej (35%-55%)
Używanie Goudy na pizzy
Ze względu na maślany smak goudy, zwykle dobrze sprawdza się w przypadku pizzy na płaskim pieczywie i na cienkim cieście, które równoważą słodki i pikantny smak. Gouda jest najczęściej łączona z grillowanymi mięsami ze względu na naturalne wędzenie sera.
Pary Gouda na pizzę
Oto dodatki do pizzy, które dobrze komponują się z serem gouda:
- Wieprzowina szarpana
- Kurczak barbecue
- szpinak
- Grzyby
- Czerwona cebula
- Kiełbasa
- czosnek
- Oliwki
- Boczek