transport żywności kurierem

Franchising w gastronomii

Franchising to system prowadzenia przedsiębiorstwa oparty na umowie pomiędzy dawca a biorcą. Dawca systemu to zazwyczaj znana firma z ugruntowaną marką i formuła działania. Biorca w systemie jest niezależnym przedsiębiorcą i sam ponosi ryzyko w razie błędnych decyzji. Dawca systemu udostępnia biorcy pewną formułę działania, tzw. know-how, przez okres trwania umowy, za który biorca płaci tzw. opłaty franczyzowe.

Franchising to system prowadzenia przedsiębiorstwa oparty na umowie pomiędzy dawca a biorcą. Dawca systemu to zazwyczaj znana firma z ugruntowaną marką i formuła działania. Biorca w systemie jest niezależnym przedsiębiorcą i sam ponosi ryzyko w razie błędnych decyzji. Dawca systemu udostępnia biorcy pewną formułę działania, tzw. know-how, przez okres trwania umowy, za który biorca płaci tzw. opłaty franczyzowe.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!