Diety i cateringi dietetyczne które wybierają Polacy

Diety i cateringi dietetyczne

Polacy są coraz bardziej świadomi tego, jak ważna jest zdrowa dieta. Nie oczekujemy od niej tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowego ciała i ducha. Wierzymy, że to, co jemy ma bezpośredni wpływ także na nasze samopoczucie psychiczne. Nowy raport odsłania całą prawdę o tym, co Polacy myślą na temat zdrowego odżywiania.

Specjaliści Cateromarket porównywarki cateringów dietetycznych, postanowili sprawdzić, jak zapatrujemy się na temat zdrowego odżywiania, jakie diety wybieramy najczęściej, czy pandemia wpłynęła na to, co i jak jemy na co dzień oraz jakie mamy zdanie o dietach pudełkowych. Najnowszy raport opiera się na badaniu ankietowym, w którym wzięło udział 1200 respondentów.

Jesteśmy tym, co jemy

Kwestia zdrowego odżywiania nie jest nam obojętna. 6 na 10 Polaków jest zdania, że odżywia się zdrowo. Świadomie wykluczamy z naszego jadłospisu przetworzoną żywność i słodycze, a robiąc zakupy spożywcze staramy się czytać etykiety. Bierzemy odpowiedzialność za nasze zdrowie, a wybierając dietę najczęściej decydujemy się na dietę zbilansowaną, której zadaniem jest dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej dawki kalorii i składników odżywczych. Na drugim miejscu stawiamy diety odchudzające, a jeszcze dalej diety, które polegają na eliminacji z jadłospisu określonych składników, takich jak mięso czy mleko.

Mimo sporego zainteresowania tematyką zdrowego odżywiania, co trzecia osoba przyznaje, że nie korzysta aktualnie z założeń żadnej diety, a połowa badanych, że nie zamierza w najbliższej przyszłości zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

Zdrowo znaczy drogo?

Ponad połowa z nas jest zdania, że zdrowa dieta jest droga. Mamy też problem z jej przestrzeganiem, co przejawia się głównie w słabości do podjadania – przede wszystkim niezdrowych przekąsek. Chcąc zaoszczędzić swój czas i zapewnić sobie zdrowe, odpowiednio zbilansowane posiłki coraz częściej zdarza nam się korzystać z usług firm cateringowych. Dietę pudełkową postrzegamy przede wszystkim jako sporą wygodę i oszczędność czasu.

Rynek cateringu dietetycznego stale rośnie, zwiększa się też jego dostępność. Dziś już nie jest to luksus, na który mogą pozwolić sobie jedynie mieszkańcy dużych miast, ponieważ zwiększa się liczba firm, które działają na terenie mniejszych miejscowości. Polacy przekonali się, że warto zaufać specjalistom i oddać w ich ręce kwestię dla siebie najważniejszą – zdrowie. Wybierając dietę dla siebie szukamy posiłków odpowiednio zbilansowanych, których głównym celem nie jest pozbawienie nas zbędnych kilogramów, a dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych – komentuje Łukasz Sot, ekspert ds. cateringu dietetycznego

Dieta w czasie pandemii

Polacy, myśląc o diecie, kierują się przede wszystkim kwestią własnego zdrowia. Tendencja ta jeszcze bardziej umocniła się w czasie pandemii, która w mniejszym lub większym stopniu zmieniła życie każdego. Ponad połowa z nas twierdzi jednak, że nie miała ona większego wpływu na nasze nawyki żywieniowe. Mimo rosnącej świadomości, jak duże znaczenie dla naszego zdrowia i odporność ma to, co jemy, tylko 1/3 badanych przyznaje się do pozytywnych zmian w sposobie żywienia, a 15% do zmiany nawyków żywieniowych na gorsze.

Zagrożenie epidemiczne, z którym przyszło nam się mierzyć na przestrzeni ostatnich miesięcy, spowodowało, że zamknięci w domach zaczęliśmy częściej i chętniej eksperymentować we własnych kuchniach i zyskaliśmy większą kontrolę nad ilością jedzenia. Częściej jadamy też posiłki z bliskimi lub zamawiamy jedzenie z restauracji. Część z nas w tym czasie podjęła również decyzję o przejściu na dietę pudełkową.

Catering dietetyczny dobrze wpisuje się w ten trudny dla nas wszystkich okres. Posiłki otrzymujemy w formie bezkontaktowej, prosto pod drzwi naszego mieszkania. Jadłospis skomponowany jest tak, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego, co najlepsze, dzięki czemu wspieramy prawidłowe funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Korzystając z diety pudełkowej eliminujemy również konieczność stania w marketowych kolejkach do niezbędnego minimum – zaznacza Monika Wojciechowska, ekspert cateringu dietetycznego 

Jakie diety pudełkowe najczęściej wybierają POLACY?

Najczęściej wybieraną przez klientów dietą jest zbilansowana dieta standardowa o różnej kaloryczności. Na drugim miejscu są diety, których celem jest odchudzanie, na trzecim zaś dieta ketogeniczna. Łącznie 16,4% klientów wybiera diety „vege” (wegetariańska: 7,8%, wegetariańska plus ryby: 7,3%, wegańska: 1,3%), co potwierdza coraz częstszą rezygnację z jedzenia mięsa.

Warto podkreślić, że poza pierwszą dziesiątką najpopularniejszych diet znalazły się diety odpowiadające na konkretne problemy zdrowotne w tym związane z nietolerancjami pokarmowymi, na przykład dieta bez laktozy czy bez glutenu. Zdecydowanie najrzadziej wybieranymi dietami są te skierowane do osób z dużą aktywnością fizyczną, czyli powyżej 2500 kcal.

Rynek cateringu dietetycznego rośnie z miesiąca na miesiąc. Jest to podyktowane wieloma czynnikami. Pierwszy z nich to z pewnością większa dbałość o posiłki – coraz częściej Polakom zależy, aby były one zbilansowane i różnorodne. Drugi to oszczędność czasu – i to nie tylko na przygotowanie posiłków, lecz również na robienie zakupów.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!