Czy na diecie bezglutenowej można jeść ciasteczka?

Ciastka bez glutenu i laktozy

Dieta bezglutenowa nie jest przeznaczona wyłącznie dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Coraz więcej ludzi decyduje się na wyeliminowanie glutenu ze swojego jadłospisu w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie. Jednym z wyzwań, przed którymi stają osoby na diecie bezglutenowej, jest znalezienie smacznych i zdrowych przekąsek. Ciasteczka bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne, a na rynku pojawia się coraz więcej ciekawych i różnorodnych produktów, które nie tylko spełniają wymagania dietetyczne, ale też zaspokajają ochotę na coś słodkiego.

Ciastka bez glutenu i laktozy – to możliwe!

Dla osób na diecie bezglutenowej, które dodatkowo unikają laktozy, znalezienie odpowiednich ciastek może wydawać się trudne. Istnieje jednak wiele przepisów na słodkie przekąski niezawierające tych składników. Można przygotować je samodzielnie, korzystając z mąk bezglutenowych, takich jak mąka ryżowa, kukurydziana, migdałowa, czy kokosowa. Alternatywą dla mleka krowiego mogą być różne rodzaje mleka roślinnego, np. migdałowe, kokosowe, sojowe czy owsiane, które idealnie sprawdzają się w wypiekach.

Na rynku dostępne są również gotowe produkty bezglutenowe i bezlaktozowe, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie na diecie. Coraz więcej producentów wprowadza do swojej oferty takie produkty, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie rynku. Warto zwrócić uwagę na etykiety produktów, aby upewnić się, że nie zawierają one żadnych ukrytych składników, które mogą zawierać gluten lub laktozę.

Ciastka bezglutenowe bez cukru Frank&Oli

Frank&Oli to marka, która szczególnie dba o zdrowie swoich klientów, oferując produkty wolne od glutenu, cukru, a także wielu innych niepożądanych dodatków. Ciasteczka bezglutenowe tej firmy są bogate w błonnik, naturalne minerały i witaminy, nie zawierają oleju palmowego, konserwantów ani sztucznych barwników. Dzięki temu są idealne dla osób na diecie ketogenicznej, diabetyków oraz wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę.

Produkty Frank&Oli wyróżniają się różnorodnością smaków i składników. Wśród najpopularniejszych przekąsek tej marki znajdują się keto ciastka z dodatkiem pełnowartościowych minerałów, witamin i błonnika. Smaki takie jak kokos i orzech nerkowca, tahini, czy sernik z białą czekoladą cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów, a seria For Kids podbija serca najmłodszych. Do najchętniej wybieranych produktów bezglutenowych należą:

  • Ciastka owsiane bezglutenowe PEANUT BUTTER CHOCOLATE – to pyszne, miękkie ciastka bezglutenowe z czekoladą, które pokochają wszyscy miłośnicy słodyczy. Są pełne naturalnych składników takich jak pasta z orzechów arachidowych czy błonnik z korzenia cykorii. Stanowią klasyczne połączenie masła orzechowego i czekolady.
  • Ciastka jaglane bezglutenowe z pastą orzechową i nasionami chia JAGLANE MIĘKKIE CIASTECZKO – to przekąska, którą zawsze warto mieć pod ręką. Duża zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości przez długi czas, a krótki i wartościowy skład gwarantuje świetną akość produktu.
  • Ciastka migdałowe bezglutenowe KETO KOKOS I ORZECH NERKOWCA – to ciastka kokosowe bezglutenowe upieczone przy użyciu mąki z orzechów migdałowych. Powstały z myślą o osobach na diecie keto, jednak z pewnością posmakują każdemu, kto unika glutenu oraz węglowodanów.

Frank&Oli dba o najwyższą jakość swoich produktów, co potwierdzają certyfikaty takie jak Crossed-Out Wheat Spike Certificate przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej​.

Ciastka bezglutenowe – gdzie kupić?

Produkty Frank&Oli można znaleźć w wielu popularnych sieciach handlowych oraz sklepach internetowych. Stacjonarnie ciasteczka dostępne są m.in. w sieciach takich jak Dino, Biedronka, Auchan, Rossmann, Żabka, Lidl, Kaufland, Aldi, Hebe, BP, Delikatesy Centrum, Stokrotka oraz Netto. Dzięki szerokiej dostępności klienci mogą łatwo zaopatrzyć się w te zdrowe i smaczne przekąski podczas codziennych zakupów w okolicznych sklepach.

Dla osób preferujących zakupy online, produkty Frank&Oli dostępne są na platformach takich jak Allegro, MyBionic, Batom, Królewskie-Bio, Naturalnosci.pl, Stragan Zdrowia, eMerkury, Sklep-Zdrowia oraz wielu innych. Sklepy internetowe często oferują szerszy wybór produktów oraz możliwość porównania cen, co jest dodatkowym atutem. Pełen wykaz sklepów, w których można nabyć produkty marki, można znaleźć na stronie Frank&Oli w zakładce Gdzie kupić.

Ciastka bezglutenowe – idealne na diecie

Nietolerancja glutenu to poważne schorzenie i ogromna niedogodność, która diametralnie zmienia życie. Wymusza trwałą modyfikację zarówno diety, jak i dotychczasowego trybu życia. Na szczęście dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych, słodkich przekąsek.

Dzięki firmom takim jak Frank&Oli, które oferują szeroką gamę ciastek bez glutenu, cukru i innych niepożądanych dodatków, można nadal cieszyć się smakiem słodyczy. A przy okazji dostarczać organizmowi cennych wartości odżywczych. Marka wykonuje świetną pracę na rzecz tego, by osobom cierpiącym na celiakię żyło się odrobinę lepiej. Dzięki niej dbanie o zdrową dietę bez glutenu jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne!

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!