dpdpickup

Zarządzanie lokalem

Prowadzę restaurację, mam pod sobą kucharzy i całą obsługę i mam następujący problem. Prezesi gonią ,mnie cały czas i mówią że są bardzo duże koszty. Może ma pan pomysł jak ograniczyć te koszty. I jeszcze jedno -  czy stan magazynu kuchni  baru - kwotowy wchodzi obrót czy dochód restauracji?

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Bez szczegółowej wiedzy na temat kosztów w Pana lokalu trudno jest mi ocenić czy prezesi „gonią” Pana słusznie czy niesłusznie i gdzie i jak ewentualnie można ograniczyć koszty.</p><p>Jeśli chodzi o drugie pytanie, to stan magazynowy zarówno baru jak i kuchni nie wchodzi ani w obrót ani w zyski, są to tylko zamrożone środki, wykazywane w bilansie firmy. Wielkość (wartość) stanów magazynowych służy wyłącznie do obliczenia zużycia surowca – czyli do wyliczenia jego kosztu w analizowanym okresie czasu. Stosuje się wzór:</p><p><strong>Koszt surowca = Stan magazynu początkowy + zakupy – stan magazynu końcowy </strong></p>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!