dpdpickup

Zabezpieczenie przed kradzieżą alkoholu

Jakie są systemy zabezpieczenia przed sprzedażą nielegalnego alkoholu przez pracowników?

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Rozumiem, że pytanie dotyczy sytuacji, kiedy barman wnosi swój alkohol i sprzedaje go nie nabijając transakcji na kasę. A wnosi go po to, aby rozliczenie sprzedaży (spis inwentarzowy) nie wykazał różnic.</p><p>Istnieją systemy kontroli nalewania alkoholu/ piwa, które stosują specjalne nalewaki, połączone z programem kasowym. Nalewak tek ten pozwala nalać tylko taką ilość alkoholu, która została zarejestrowana w systemie. Dzięki temu nie ma możliwości sprzedaży, bez jej wcześniejszej rejestracji.</p><p>Uważam jednak, że w tym temacie ogromną rolę odgrywają inne działania, mające na celu zniechęcenie pracowników do nieuczciwości. Zaliczam do nich:</p><ul><li>Rozmowy z pracownikami na temat uczciwości oraz konsekwencji nieuczciwości</li><li>Ogłoszenie systemu motywacyjnego, promującego przeciwdziałanie nieuczciwości</li><li>Zorganizowanie tematycznego spotkania personelu z policjantem (dzielnicowym)</li><li>Wykonywanie częstych spisów inwentarzowych, nawet w ciągu zmiany, na wybrane produkty</li><li>Instalowanie kamer</li><li>Wprowadzenie ścisłych zasad dotyczących rejestrowania sprzedaży przed jej wykonaniem</li><li>Wykonywanie okresowych rewizji szafek pracowniczych</li><li>Sprawdzanie baru, czy nie ma ukrytego dodatkowego alkoholu</li><li>Naklejanie firmowych etykiet zabezpieczających (najlepiej trudnych do skopiowania, z hologramem)</li><li>Rozliczanie pustych butelek</li><li>Poinformowanie pracowników o możliwości rewizji osobistej (zgodnie z zasadami prawa)</li><li>Podpisanie współodpowiedzialności za powierzone mienie przez wszystkich pracowników</li><li>Zatrudnienie na barze detektywa lub zaufanego – znajomego pracownika</li><li>Sprawdzanie uczciwości poprzez specyficzne programy Tajemniczego Gościa</li></ul>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!