Zdrowe przekąski na jesień. Co jeść, żeby mieć energię do działania pomimo krótszych dni?

Zdrowe przekąski na jesień

Jesień to szczególnie wymagająca pora roku. W pamięci wciąż pozostaje słoneczne lato, a w rzeczywistości przychodzi nam zmierzyć się z niższymi temperaturami, pierwszymi przymrozkami i coraz krótszymi dniami. Korzystając z coraz dłuższych, jesiennych wieczorów, warto zaopatrzyć się w zdrowe i pożywne przekąski, które dodadzą energii do sprostania codziennym wyzwaniom. Co jeść, żeby dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów? Przedstawiamy kilka wartych uwagi propozycji!

Jakie przekąski na jesień będą najlepsze?

Jesienią, gdy dni stają się krótsze, noce dłuższe, a temperatury na zewnątrz zaczynają spadać, nasz organizm potrzebuje specjalnej opieki. Wieczory w domu, często pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty, sprzyjają podjadaniu różnych przekąsek. Zwykle nie są to zdrowe produkty - najczęściej chipsy, słodkie ciastka, krakersy czy batony. Warto zamienić je na bogate w wartości odżywcze przekąski, które dostarczą organizmowi niezbędnych minerałów, a ponadto dodadzą niezbędnej energii i zapewnią uczucie sytości na dłużej. Najlepszymi przekąskami na jesień będą produkty dostępne w sklepie internetowym Promienie Słońca - między innymi orzechy, bakalie, suszone i liofilizowane owoce, słodycze w czekoladzie oraz zdrowe chipsy i chrupki.

Idealna przekąska na jesień - orzechy

Orzechy są zaliczane do grupy produktów o wysokiej wartości odżywczej. Oznacza to, że ich regularne spożywanie (w określonej ilości) ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Korzyści z jedzenia różnych rodzajów orzechów jest mnóstwo. Są to produkty bogate w błonnik pokarmowy, składniki mineralne (w tym między innymi wapń, potas, selen, magnez czy cynk) i szereg witamin. Wspierają pracę całego organizmu, przede wszystkim układu sercowo-naczyniowego; dodatkowo wspomagają mózg i procesy myślowe, poprawiając koncentrację i skupienie. Najlepszym wyborem na jesień będą na przykład:

  • orzechy włoskie;
  • orzechy brazylijskie;
  • orzechy nerkowca;
  • orzeszki ziemne;
  • orzechy laskowe;
  • orzechy makadamia;
  • orzechy pekan;
  • pistacje;
  • migdały;

Można także postawić na mieszanka orzechów dostępną w sklepie online Promienie Słońca o dobrym składzie i wysokiej zawartości cennych dla organizmu składników mineralnych.

Jesienne smakołyki - bakalie i suszone owoce

Doskonałym wyborem na jesień będą również dostępne w sklepie ze zdrową żywnością Promienie Słońca bakalie i suszone owoce. Zawierają one duże ilości błonnika, który odpowiada za uczucie sytości i wspomaga układ trawienny, a ponadto wiele witamin (między innymi z grupy A i B) oraz minerałów (na przykład żelazo, wapń, potas). Jedzenie suszonych owoców pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry i paznokci oraz zapewnia zastrzyk potrzebnej energii. Można postawić zarówno na tradycyjne owoce w postaci suszonej (jabłka, śliwki, rodzynki, morele), jak również na bardziej egzotyczne warianty (figi, daktyle, kokos, ananas).

Jesienna uczta: owoce liofilizowane

Alternatywą dla owoców suszonych są owoce liofilizowane. Są to produkty, które posiadają nawet 90% swojej pierwotnej zawartości składników odżywczych. Dzięki procesowi liofilizacji można całą jesień cieszyć się smakiem ulubionych owoców bez konieczności ich mrożenia. Takie produkty zachowują swój naturalny aromat, smak i kolor oraz zdecydowaną większość składników mineralnych i witamin. Na długie wieczory doskonale sprawdzą się między innymi liofilizowane maliny, truskawki, wiśnie, kiwi, jagody, porzeczki, śliwki, morele, jeżyny czy żurawina. Owoce liofilizowane mogą być również znakomitym składnikiem rozgrzewających herbat o bogatym aromacie i wyjątkowym smaku.

Chrupiące przekąski na jesień - zdrowe chipsy i chrupki

Jesień to idealna pogoda na wieczory filmowe, których nieodłącznym elementem są przekąski. Królują wśród nich najczęściej chipsy. Te tradycyjne mają niestety nienajlepszy skład - zawartość konserwantów, barwników, regulatorów smaku i aromatu oraz innych chemicznych “ulepszaczy” jest porażająca. Nie oznacza to, że należy zrezygnować z tego typu przekąsek, tylko wybierać ich zdrowe odpowiedniki. Idealnie sprawdzą się do tego na przykład chipsy kokosowe (z ananasem, kakao lub solą morską) lub chrupki z owoców liofilizowanych - między innymi bananów, truskawek, malin czy owoców leśnych.

Jesienna rozkosz - słodycze w czekoladzie

Trudno wyobrazić sobie jesień bez czekolady. To produkt, który wspomaga wydzielanie endorfin, poprawia humor i dodaje energii niezbędnej do sprostania codziennym wyzwaniom. Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkich przekąsek - kluczem jest odnalezienie ich zdrowych odpowiedników. Na szczęście w sklepach ze zdrową żywnością możemy znaleźć mnóstwo słodyczy w czekoladzie, na przykład precelki lub chrupiące kuleczki w czekoladowej polewie. Doskonałym wyborem na jesień będą też orzechy lub owoce (suszone albo liofilizowane) oblane czekoladą. Przyjemne z pożytecznym!

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!