Zdrowa dieta z wołowiną i wieprzowiną – jak wybrać mięso w sklepie?
Pełnowartościowa, zdrowa dieta nie musi zawierać wyłącznie warzyw i produktów pełnoziarnistych. Bardzo ważnym jej elementem jest mięso, które dostarcza dużej ilości białka, a także innych składników odżywczych. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich gatunków, w tym wołowiny i wieprzowiny.
Dlaczego warto jeść wołowinę i wieprzowinę?
Na przestrzeni lat mięso wieprzowe i wołowina przestały cieszyć się uznaniem. Wszystko dlatego, że pojawiła się opinia, jakoby te gatunki nie tylko nie przynosiły korzyści zdrowotnych, ale również szkodziły naszemu organizmowi. Rzeczywiście, jeśli spożywamy mięso nieprzebadane, z chowu masowego, karmione modyfikowanymi paszami lub co gorsza, antybiotykami, to nie dostarczamy sobie zbyt wielu cennych składników. Inaczej jest natomiast w przypadku mięsa z chowu ekologicznego, ze sprawdzonego źródła. Sklep z mięsem crazybutcher.pl oferuje doskonałej jakości wołowinę i wieprzowinę, które zawierają:
- dużą ilość żelaza,
- witaminy A, E i D,
- witaminy z grupy B,
- dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Czym się kierować, wybierając wołowinę i wieprzowinę?
Mięso wołowe i wieprzowinę kupujemy wyłącznie w sprawdzonych miejscach. Jednym z nich jest sklep mięsny online, z którego ofertą można zapoznać się na stronie https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WOLOWINA/36. Pozyskując mięso z dobrego źródła, nie musisz zastanawiać się nad jego jakością, smakiem, aromatem czy walorami zdrowotnymi. Masz pewność, że otrzymujesz co, to najlepsze. Warto natomiast bliżej przyjrzeć się poszczególnym kawałkom mięs, które wybieramy ze względu na potrawę, jaką chcemy z nich przygotować. Polędwica, kości szpikowe, mięso na burgery czy steki to tylko niektóre propozycje. Oczywiście, możesz też wybrać uniwersalne części, z których przygotujesz większą ilość dań. Jest to propozycja dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gotowaniu i nie mają odwagi na większe eksperymenty.
Zdrowa dieta oparta na wołowinie i wieprzowinie - co można z nich przygotować?
Świeża wołowina i wieprzowina wymagają obróbki termicznej, której długość zależy od konkretnej potrawy. Warto jednak pamiętać, że jeśli mówimy o zdrowej diecie, to w grę wchodzi głównie gotowanie, duszenie i pieczenie. Jeśli smażymy, to wyłącznie bez dodatku tłuszczu. Wysokiej jakości mięso dostępne na https://sklep.crazybutcher.pl/pl/c/WIEPRZOWINA/37 nie potrzebuje wielu dodatków, zwłaszcza w postaci masła klarowanego czy oleju. Niemniej jednak warto sięgnąć po przyprawy, które wydobędą smak i aromat mięsa. Z wołowiny i wieprzowiny przygotujemy pyszne burgery, gulasze, zapiekanki, bitki, pieczenie. Możliwości jest naprawdę sporo, co pozwala urozmaicić codzienne menu. Choć przez lata mięsa te uchodziły za ciężkostrawne, pamiętajmy, że to głównie za sprawą zawiesistych sosów, w których były podawane. Wołowina i wieprzowina są na tyle zdrowe, że z powodzeniem można spożywać je 2 razy w tygodniu. Warto pamiętać o dodatku warzywnym, który urozmaici danie i poprawi jego walory prozdrowotne.