Smak wakacji zamknięty w.… pulpie! Jak wykorzystać ją w kuchni?

Smak wakacji jak wykorzystać w kuchni

Mango – egzotyczny owoc o intensywnym smaku i aromacie, jest jednym z najbardziej uwielbianych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian mango, ale bez wątpienia to odmiana Alphonso, uprawiana w Indiach, jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej poszukiwanych. Na szczęście dziś możemy delektować się jej rozpływającą w ustach słodyczą przez cały rok. A to wszystko dzięki pulpie z mango dostępnej w sklepach w całej Polsce. Wyjaśniamy czym dokładnie jest i do czego możemy ją wykorzystać w kuchni.

Na początku było… mango

Jego złocisto-żółta skórka o delikatnej strukturze przywodzi na myśl letni zachód słońca nad egzotyczną plażą. Co istotne, kryje się pod nią prawdziwa skarbnica smaku i dobroczynnych właściwości.  Ten tropikalny owoc jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wzmacniają nasz organizm i odżywiają ciało. Warto poznać właściwości mango i sięgać po niego jeszcze chętniej.

Jeśli chodzi o witaminy, mango dostarcza dużej ilości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i pomaga w produkcji kolagenu, wspomagając zdrową skórę i tkanki. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A, ważnej dla zdrowia oczu, witaminy E, która chroni komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, oraz witaminy K, która jest niezbędna dla właściwego krzepnięcia krwi. 

Mango zawiera także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Potas jest ważny dla zdrowia serca i regulacji ciśnienia krwi. Magnez jest istotny dla wielu procesów metabolicznych, żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, cynk natomiast wspiera układ odpornościowy i procesy gojenia się.

Spożywanie mango, będącego źródłem błonnika, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pozwala utrzymać zdrową florę jelitową. Zawarte w nim związki bioaktywne, takie jak flawonoidy i karotenoidy, pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze mogą przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia oraz zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i niektóre nowotwory. – wyjaśnia dietetyczka, Aneta Korzeniecka z DeCare. Ponadto mango zawiera karotenoidy, takie jak beta-karoten, które organizm przekształca w witaminę A. Karotenoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać zdrowie oczu i skóry, dodatkowo poprawiając jej koloryt. 

Cała puszka kulinarnych możliwości 

Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości mango, nic dziwnego, że zalicza się je do grona superfood. Co jednak zrobić, gdy w sklepie nie ma świeżych owoców  swieżoświeżo zerwanych, idealnie dojrzałych na drzewie owoców albo nie wiemy jakimi kryteriami się kierować, by wybrać dojrzały i smaczny owoc? Idealnym rozwiązaniem jest Pulpa z mango Alphonso marki QF Quality Food. Wygodna w użyciu, dostępna przez cały rok, zapewnia autentyczny smak i korzyści zdrowotne tego tropikalnego owocu. Czym dokładnie jest pulpa z mango? To doskonale zmiksowany, pełnowartościowy miąższ – bez skórki i pestek.

Pulpa z mango to doskonała opcja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę i zacząć korzystać z dobrodziejstw tych owoców. Jednym z jej największych atutów jest możliwość wszechstronnego wykorzystania. Pulpa jest przy tym niezwykle wygodna w użyciu. Wystarczy otworzyć puszkę i dodać pulpę do swojego ulubionego koktajlu, jogurtu, owsianki lub użyć jako polewę na świeżo upieczone ciasto. Możemy również wykorzystać pulpę mango do przygotowania zdrowego sorbetu, tropikalnej galaretki, aromatycznego sticky rice, orzeźwiającego mango lassi czy nawet do wypieku ciasteczek z płatkami owsianymi i bakaliami. Jej smak doskonale komponuje się także z daniami wytrawnymi, takimi jak curry z mięsem, ryba lub tofu. Inspirujące przepisy z pulpą z mango w roli głównej i nie tylko podajemy na końcu artykułu. 

Cukier w pulpie z mango? Nie, dziękuję!

Oczywiście na rynku są dostępne różne pulpy z mango. Czym się kierować przy wyborze? Przede wszystkim pulpa z mango powinna pochodzić z najlepszych upraw i nie powinna zawierać dodatku cukru. Jeśli miąższ pochodzi z odmiany Alphonso, która wyróżnia się niepowtarzalnym, bogatym i intensywnym smakiem, nie potrzebuje dodatkowo cukru, ponieważ to mango osiąga pełnię swojego potencjału dzięki odpowiedniemu klimatowi, glebie i starannej pielęgnacji. – zdradza dietetyczka, Aneta Korzeniecka. – Niestety, na rynku można znaleźć pulpy z mango, które są słodzone, dlatego warto czytać etykiety i wybierać produkty bez dodatku cukru, jak pulpa z mango marki QF Quality Food, która zawiera 99,9% owocu mango. Z pewnością będzie zdrowym i naturalnym wyborem. – podpowiada. 

Przygotowanie smacznych i zdrowych dań z mango w formie pulpy jest proste i szybkie. A co, jeśli po otwarciu puszki nie wykorzystamy całej zawartości? – W przeciwieństwie do owocu, który trudno jest obrać, a więc częściowo z pewnością się zmarnuje, pulpę po przełożeniu do szklanego naczynia możemy z powodzeniem przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić – podpowiada szef kuchni marki QF Quality Food. Tym sposobem, dzięki pulpie z mango możemy się cieszyć jeszcze dłużej smakiem i dobrodziejstwami mango w różnych potrawach i napojach.

Smoothie bowl z pulpą mango i ziarnami quinoa

Liczba porcji: 2

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 20 min

Poziom trudności: 1

Składniki:

  • ½ puszki Pulpy z mango QF
  • 100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF
  • 300 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego np. typu skyr lub typu greckiego light
  • ok 250 g ulubionych świeżych owoców np. kiwi, granat, borówki
  • Garść orzechów np. włoskich, migdałów
  • 2 kostki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.

2. Przygotuj 2 miseczki, do których kolejno nałóż komosę ryżową, jogurt i pulpę mango. Składniki układaj obok siebie, aby je ładnie wyeksponować.

3. Tak otrzymane kolorowe trio, udekoruj świeżymi owocami, orzechami i pokruszoną czekoladą. Smacznego!

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!