Market świeżości DPD

Jak zrobić profesjonalny tort z lukru plastycznego?

Profesjonalny tort z lukru plastycznego

Lukier plastyczny to idealne narzędzie do tworzenia oraz przystrajania tortów. Dzięki niemu możemy na swoim wypieku umieścić wszystko, co tylko do naszej głowy przyniesie wyobraźnia. Nie ogranicza nas wtedy absolutnie nic. W poniższym artykule dowiesz się jak korzystać z lukru, aby efekt końcowy był powalający!

Odpowiednia masa pod lukier to skarb!

Jeśli marzy Ci się stworzenie przepięknych dekoracji, które wprowadzą Twój tort na najwyższy poziom, musisz pamiętać o bardzo ważnej zasadzie. Lukier plastyczny należy nakładać na odpowiednią masę. Za żadne skarby nie nakładaj go od razu, bezpośrednio np. na bitą śmietanę, ponieważ nie będziesz zadowolony z efektu końcowego. Lukier po prostu się rozpuści. Najlepiej jest nakładać lukier na masę maślaną, bądź czekoladowy ganasz. Te sprawią, że lukier będzie się bardzo dobrze oraz mocno trzymał. Nie chcesz mieć żadnych niemiłych niespodzianek i na pewno zależy Ci na tym, aby dekoracje tortu zrobiły wrażenie na wszystkich, którzy będą mieli go spożywać! 

Lukier nie ukryje waszych niedoskonałości!

Jeśli zastanawiasz się, czy lukier plastyczny przyda się do ukrycia niedoskonałości Twojego wypieku, to odpowiedź brzmi: nie! Profesjonalna masa cukrowa nie pomoże Ci w zamaskowaniu błędów, które wykonałeś podczas pieczenia. Jeśli tort jest krzywy bądź wypukły, będzie to widoczne zawsze. Warto o tym pamiętać, aby nie spodziewać się efektu wow tylko dzięki używaniu elastycznego lukru plastycznego. Lukier ma być jedynie dodatkiem, który pomoże nam w stworzeniu pięknych dekoracji, jednak wszelkie wcześniej wykonane błędy będą widoczne! Pamiętaj o tym, zanim zdecydujesz się ukrywać skazy pod grubymi warstwami lukru! 

Zbyt cienki lukier plastyczny nie pomoże!

Jeżeli masz już przygotowany piękny tort i czeka Cię już jedynie dekorowanie go za pomocą plastycznej masy bądź lukru, pamiętaj o jednej z zasad! Zawsze warto postawić na kilka milimetrów grubszą niż cieńszą warstwę. Zbyt cienko rozwałkowany lukier będzie bardzo ciężko przenieść Ci na tort. Podczas tego procesu może się on po prostu podrzeć, przez co nie będzie już nadawał się do użytku. Dodatkowo, na zbyt cienkim lukrze, jeszcze bardziej będą widoczne niedoskonałości wypieku. Jeśli zależy Ci na świetnej jakości lukrze, możesz takowy znaleźć na pudercukier.pl. Zapoznaj się z ofertą i wybierz odpowiednie dla siebie lukry oraz przepiękne kolory.! 

Ciągnięcie lukru plastycznego w niczym nie pomoże!

Jeżeli udało Ci się już przenieść i nałożyć lukier plastyczny na tort, musisz pamiętać o bardzo ważnej kwestii! Nigdy nie ciągnij go w dół, ponieważ w bardzo łatwy sposób go podrzesz. Zawsze powoli i łagodnie dociskaj masę cukrową do tortu, wtedy będziesz miał pewność, że nie zepsujesz efektu, a lukier będzie idealnie dopasowywał się do kształtu Twojego wypieku! Nie warto do spraw cukierniczych podchodzić ze zbyt dużą siłą, a ciągnięcie właśnie do takowej należy. Cierpliwość i spokój pomogą stworzyć tort z lukru plastycznego!

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!