Pomarańczowe zdrowie, czyli dynia i pomarańcza w sokach oraz przecierach

Sok pomaranczowy NFC

Kolor pomarańczowy kojarzy się z ciepłem, energią, ale też pysznym jedzeniem. Nic więc dziwnego, że warzywa i owoce tej barwy są tak chętnie spożywane w różnej postaci zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do wyboru mamy więc przeciery, soki, koncentraty owocowe, pulpy, dżemy, galaretki, ale też wyprodukowane z ich dodatkiem ciasta, pieczywa czy makarony. Pomarańczowe rośliny to przede wszystkim jednak pełne smaku i zdrowia produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.

Które przetwory z dyni i pomarańczy mają najwięcej witamin?

 Pomarańcze i dynie najlepiej spożywać oczywiście na surowo lub po jak najkrótszej obróbce. Dzięki temu zachowają one najwięcej cennych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina C, karoten, potas, wapń czy żelazo. Jeżeli jednak nie mamy dostępu do świeżych produktów lub znudziły nam się tradycyjne formy ich spożywania, warto sięgnąć po alternatywę w postaci koncentratu soku wysokiej jakości lub przecieru. Wyprodukowane z zachowaniem rygorystycznych norm przetwory idealnie nadają się jako baza dla innych pysznych dań i napojów, a przy tym są pełne wymienionych wyżej witamin oraz pierwiastków.

Po które przetwory z dyni warto sięgnąć i do czego można je wykorzystać?

 Dynia jest jednym z najchętniej spożywanych – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – warzyw. Nic dziwnego – można z niej przygotować pyszne zupy o kremowej konsystencji, sosy, ale również ciasta, smoothie, zapiekanki, pieczywo oraz wiele innych dań. Nie każdy ma ochotę i czas zajmować się przygotowaniem przecieru z tego warzywa, który jest najczęstszą bazą wspomnianych pyszności. Wówczas warto sięgnąć po gotowy przecier z dyni. Dzięki starannej selekcji warzyw i odpowiedniemu procesowi produkcji jest to wyrób idealny także do produkcji dań dla niemowląt, małych dzieci czy osób stawiających na lekką i zdrową dietę bogatą w warzywa oraz owoce.

Szerokie zastosowanie sprawia, że można dodawać go do wypieków, jogurtów, owsianki, makaronów, sosów, koktajli, kawy i wielu innych dań. Co ważne – przecier z dyni idealnie komponuje się ze słonymi, słodkimi dodatkami oraz przyprawami, dzięki czemu jest prawdziwie uniwersalnym produktem.

Pomarańczowe przetwory pełne południowego słońca

Już jedna szklanka wysokiej jakości soku pomarańczowego NFC (czyli nie z koncentratu) zastępuje 1 z 5 dziennych, wymaganych w zdrowej diecie porcji warzyw i owoców. Nie każdy sok jednak sprawdzi się w tej roli. Warto sięgać właśnie po przetwory, które zostały wyprodukowane bez użycia zagęszczonych koncentratów. Oznaczenie NFC sugeruje, że sok pomarańczowy zbliżony jest składem i wartościami odżywczymi do tego świeżo wyciskanego, a przede wszystkim – nie ma dodanego cukru, barwników czy innych polepszaczy. To dobry wybór dla osób stosujących zbilansowaną dietę i szukających wysokiej jakości produktów, które ją wzbogacą. Taki sok będzie także doskonałym dodatkiem do zdrowych koktajli, wypieków, sorbetów owocowych czy bazą dla galaretek.

Komponując swój jadłospis, na pewno warto sięgać po pomarańczowe owoce i warzywa. Ich bogaty skład to prawdziwa bomba odżywcza, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Podawane na ciepło lub zimno przetwory, takie jak soki, musy czy koncentraty wzbogacają codzienne menu w pyszne i wartościowe akcenty. Smacznego!

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!