Opakowania wielokrotnego użytku vs. opakowania jednorazowe

Opakowania wielokrotnego użytku vs. opakowania jednorazowe

Świadomość dotycząca ekologii stale rośnie — zarówno wśród konsumentów, jak i właścicieli lokali gastronomicznych czy firm cateringowych. Na rynku pojawiło się wiele biodegradowalnych rozwiązań, a oferty hurtowni sprzedających produkty chroniące środowisko są tak ogromne, że łatwo się w tym pogubić. Mnogość informacji i dostępnych możliwości sprawia, że wokół tego tematu narosło sporo kontrowersji. Wiele osób zastanawia się co lepiej wybrać — opakowania jednorazowe czy może te nadające się do wielokrotnego użytku? Otóż nie jest to wcale takie łatwe. Istnieje kilka kwestii, które warto rozważyć przed dokonaniem zakupu. 

Czym są opakowania wielokrotnego użytku?

Opakowania wielokrotnego użytku, jak mówi nazwa, nadają się do ponownego wykorzystania i to właśnie — z perspektywy ekologii — jest ich największą zaletą. Dlaczego? Pudełka, torby, czy pojemniki wykonane z trwałych materiałów, pozwalających na ich wyczyszczenie, w przeciwieństwie do opakowań jednorazowych, nie lądują tak szybko w śmietniku. Często mogą być wykorzystywane nawet kilkadziesiąt razy, co znacznie minimalizuje ilość wytwarzanych odpadów, wpływając w ten sposób korzystnie na środowisko. Do tego typu opakowań zaliczamy na przykład wielorazowe torby na zakupy, szklane pojemniki na sosy i dipy czy pudełka z tworzywa sztucznego. Podczas ich tworzenia, producenci dbają o to, by odpowiednio dobrać konkretne elementy w celu zachowania pierwotnych właściwości przez jak najdłuższy czas. Część z istniejących na rynku rozwiązań pozwala nawet na mycie tych produktów w zmywarce! Warto także zaznaczyć, że nie emitują one szkodliwych substancji w kontakcie z żywnością. Często kusząca jest również cena, gdyż ich zakup to jednorazowy, niewielki wydatek. Podsumowując, głównymi zaletami wielorazowych opakowań są zdecydowanie: ich trwałość, minimalizowanie ilości generowanych odpadów, a także cena oraz bezpieczeństwo. Nie oznacza to jednak, iż takie rozwiązanie jest idealne. Problem rozpoczyna się w momencie, gdy klienci złożą zamówienie na wynos. Zwrot opakowań wielokrotnego użytku powodowałby liczne utrudnienia, co sprawia, że w przypadku cateringów czy dań zabieranych na wynos, to rozwiązanie jest praktycznie niemożliwe do wdrożenia. Nic straconego! Tutaj z pomocą przychodzą nam opakowania jednorazowe, które obecnie produkowane są w taki sposób, by jak najmniej szkodziły naszej planecie. 

Czym są opakowania jednorazowe? 

Myśląc o opakowaniach jednorazowych, wiele osób ma przed oczami te wykonane z plastiku lub styropianu. Musimy przyznać — nie jest to ekologiczna opcja. Główną zaletą w tym przypadku jest fakt, że po użyciu wystarczy wyrzucić je do śmietnika. Opakowania plastikowe są co prawda wygodnym rozwiązaniem, lecz na pewno nie ekologicznym. Rosnąca świadomość powinna podpowiadać nam, by szukać opcji, która w najmniejszym stopniu zaszkodzi środowisku. Sklep internetowy Cantino dba o to, by nawet jednorazowe opakowania były biodegradowalne lub zdatne do recyklingu! Myśląc o naszej planecie, warto wybierać produkty powstałe z odpowiednich materiałów, takich jak na przykład: 

  • papier, 
  • rPET,
  • trzcina cukrowa, 
  • otręby pszenne, 
  • mączka kukurydziana. 

Dzięki użyciu ich w produkcji, opakowanie jednorazowe mimo szybkiego wylądowania w śmietniku, nie będzie szkodzić środowisku, w przeciwieństwie do tych plastikowych. Większość z nich jest w 100% biodegradowalna, bądź w pełni podlega recyklingowi. Kolejnym, ogromnym plusem jest to, że doskonale sprawdzają się jako opakowania na wynos. Papierowe torby z recyklingu, czy kubki z rPET to świetne rozwiązanie, gdy klienci zamawiają jedzenie do domu. Tego typu produkty są ekologiczne, dzięki czemu pomogą chronić planetę. 

Przyszłość opakowań

Porównując opakowania jednorazowe do tych, które da się wykorzystywać wielokrotnie, można wyciągnąć wiele wniosków. Po pierwsze, są one przeznaczone do użytku w innych sytuacjach, dlatego też cechują się różnymi właściwościami. Trudno obiektywnie określić, które rozwiązanie jest lepsze. Warto jednak pamiętać, iż zarówno te jednorazowe, wykonane z odpowiednich materiałów, jak i wielokrotnego użytku, są znacznie bardziej ekologiczne od opakowań plastikowych, których negatywny wpływ na środowisko został już dawno potwierdzony. Rosnąca świadomość klientów może w przyszłości realnie przełożyć się na dokonywane przez właścicieli lokali gastronomicznych decyzje zakupowe, co w konsekwencji sprawi, iż opakowania plastikowe stracą swą popularność, z korzyścią dla planety. 

Kompostowanie i zagospodarowanie odpadów z opakowań jednorazowych 

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przebiega proces kompostowania i zagospodarowania odpadów z opakowań jednorazowych. Polega on na doprowadzeniu do naturalnego rozkładu przez mikroorganizmy odpadów przy odpowiedniej temperaturze, w obecności tlenu. Biodegradowalne opakowania na wynos ulegają temu procesowi, zmniejszając przy tym ilość produkowanych śmieci oraz tworząc bezpieczny nawóz dla gleby. Warto tutaj dodać, że kierowanie bioodpadów do kompostu, zamiast na wysypisko, zmniejsza koszty składowania śmieci. Opakowania jednorazowe, które nie ulegają w pełni temu procesowi, mogą zostać poddane recyklingowi, dzięki czemu zyskują drugie życie. To oznacza, że są one tak samo ekologiczne jak te wykorzystywane ponownie. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!