transport żywności kurierem

Miody i produkty pszczele - dlaczego wciąż je doceniamy?

Miody i produkty pszczele dla gastronomii

Miód jest znany i lubiany od pokoleń, podobnie jak inne produkty pszczele. Dużo mówi się o ich właściwościach prozdrowotnych, a zwłaszcza o wsparciu dla układu immunologicznego. Nie dziwi więc fakt, że mimo upływu lat wciąż się nimi zachwycamy. Dlaczego warto je docenić? Sprawdź!

Produkty pszczele - o czym mowa w praktyce?

Produkty pszczele to nic innego jak produkty, które powstają dzięki ciężkiej pracy tych owadów. Najczęściej można podzielić je na dwie kategorie.

W pierwszej znalazło się miejsce dla tych, które produkowane są przez organizmy robotnic. W praktyce mowa o mleczku i wosku pszczelim. Do drugiej grupy można śmiało zaliczyć produkty, które wytwarzane są przez pszczoły, ale z pewną “pomocą”. Dużą rolę odgrywają tutaj surowce zewnętrzne takie jak m.in. pyłek kwiatowy czy też nektar. I tak powstają m.in. miód, propolis, pierzga czy też pyłek.

Warto mieć na uwadze to, że nie tylko my korzystamy z potencjału produktów pszczelich. Spełniają bardzo istotną rolę w ekosystemie owadów. Przykład? Propolis jest wykorzystywany do dezynfekcji komór znajdujących się w ulu. Pierzga natomiast jako przetworzony pyłek stanowi pożywienie dla pszczół.

Miód - jak powstaje?

Najpopularniejszy produkt pszczeli dostępny na rynku? To miano zdecydowanie należy do miodu. Nie bez powodu potocznie określany jest płynnym złotem. Nie dość, że zawiera w sobie moc cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, to w dodatku wyróżnia się niesamowitym smakiem. Co ważne, w zależności od gatunku, miody różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także konsystencją czy aromatem. Nie każdy jest słodki - zdarzają się i takie, w których na pierwszy plan wysuwa się kwaskowatość.

Miód powstaje poprzez zmieszanie nektaru, pyłku roślinnego, jak również enzymów zaklętych w ślinie owadów. Bardzo istotną rolę w procesie produkcji naturalnego miodu odgrywają robotnice, do których należy zbieranie nektaru z pomocą aparatów gębowych. Ich zadaniem jest przenieść go do ula, a co ciekawe, już podczas transportu dochodzi do zainicjowania fermentacji. W ulu przechowywany jest w plastrach i tam też woda zaczyna z niego odparowywać. W momencie gdy miód jest już gotowy, jego plastry zostają zabezpieczone woskiem.

W miodzie znajdziesz dużą zawartość węglowodanów, w tym fruktozę i glukozę. Ponadto nie mogło zabraknąć w jego składzie miejsca dla witamin, białka, enzymów, kwasów organicznych czy soli mineralnych.

Poznaj propolis

Propolis https://olini.pl/propolis-olini to nic innego jak kit pszczeli, który wykorzystywany jest przez owady do budowania, jak również uszczelniania gniazd. Do jego produkcji niezbędne są materiały z drzew takich jak m.in. topole czy iglaki. Pszczoły zbierają żywiczną substancję, która znajduje się na pączkach roślin. Potem mieszają ją z miodem, pyłkiem i nektarem i transportują do ula. Nie pozostaje im później nic innego jak zwilżać propolis wydzielinami ślinowymi i wymieszać z pyłkiem lub woskiem.

Propolis powszechnie znany jest ze swoich właściwości dezynfekcyjnych, dlatego też określany jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwbakteryjnie i wykazuje się dużą skutecznością w zwalczaniu drobnoustrojów na czele z bakteriami, wirusami czy grzybami. Ponadto kit pszczeli stanowi bogate źródło polifenoli, flawonoidów, witamin z grupy A, B, C, D i E, jak również soli mineralnych. Znajdziesz w nim m.in. cynk, żelazo, potas, glin, magnez czy też mangan.

Po propolis warto sięgnąć jako wsparcie dla odporności. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować go przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Co więcej - pomaga łagodzić zmiany o charakterze dermatologicznym.

Pyłek pszczeli i jego właściwości

Zacznijmy od pyłku kwiatowego, czyli męskich komórek rozrodczych roślin, które przenoszą pszczoły. Zbierają go, a potem mieszają ze swoją śliną, by później przetransportować go do ula. Owady dodają do niego również odrobinę miodu - dzięki temu powstaje pyłek pszczeli pełen cennych właściwości. Zyskuje ich jeszcze więcej po umieszczeniu w komórkach plastra i zabezpieczeniu woskiem, gdzie zachodzi proces fermentacji.

Musisz wiedzieć, że pyłek pszczeli https://olini.pl/pylek-pszczeli-olini  to istne bogactwo składników aktywnych. Mówi się o ok. 470 związkach, jednak badania nad nim wciąż trwają. Co ważne, jego prozdrowotny potencjał jest nam znany już od starożytności. Warto docenić szczególnie zawarte w nim białka, dzięki którym proces odbudowy komórek zachodzi znacznie szybciej. Ponadto w pyłku pszczelim znajdziesz także aminokwasy endo- i enzogenne, które stanowią ogromne wsparcie dla układu odpornościowego. Oprócz tego skarbnicę witamin i minerałów, jak również flawonoidów, kwasy oleanolowego czy też węglowodanów. Co ciekawe, spożywanie pyłku pszczelego pozwala obniżyć poziom kwasu mlekowego, dlatego polecany jest osobom aktywnym fizycznie.

Pierzga pszczela i jej potencjał

Pierzga pszczela https://olini.pl/pierzga-pszczela-olini stanowi podstawowy pokarm dla pszczół. Dzięki niej mogą przetrwać w najtrudniejszych dla nich okresach, czyli jesienią i zimą. Powód? Pierzga obfituje w składniki aktywne, jak również odżywcze.

Zacznijmy od białka - znajdziesz w niej znacznie więcej należących do nich związków niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego możesz liczyć m.in. na błonnik, tłuszcze, enzymy, karotenoidy czy też witaminy (z grupy B, C, D i E). Pierzga to także źródło soli mineralnych na czele z m.in. potasem, magnezem, wapniem czy też cynkiem.

Nie bez powodu pierzgę podawano astronautom uczestniczącym w programie “Apollo” - jest tak pożywna, że wystarczy dla człowieka do przetrwania przez nawet kilka tygodni. 

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!