transport żywności kurierem

Mąka pszenna razowa składnik wielu przepisów gastronomicznych

Mąka pszenna razowa

Mąka to podstawowy składnik wielu przepisów. Używa się jej zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków, aby uzyskać zwartą strukturę ciasta. Za najkorzystniejsze dla organizmu uważa się produkty pełnoziarniste, a do takich zalicza się mąka razowa. Czym się wyróżnia, jakie ma właściwości i do czego ją wykorzystać w kuchni? Podpowiadamy!

Mąka pszenna razowa – z czego powstaje?

Na rynku znajdziesz wiele rodzajów produktów, które można podzielić na białe mąki pszenne i razowe. Istnieją także wyroby, które łącza w sobie cechy i właściwości obu mieszanek. Do tej grupy zalicza się mąka pszenna razowa oznaczona typem 1850. Powstaje w wyniku przemiału całych ziaren, przez co zawiera również otręby, będące bogatym źródłem błonnika. Mąka pszenna razowa jest również nazywana jako graham, co zawdzięcza swojemu wynalazcy – Sylvestrovi Grahamowi.

Mąka pszenna a razowa – czym się różnią?

Zwykła mąka pszenna jasna jest wyrobem wysoce przetworzonym, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty niskiego typu, oznaczonego jako 450. Ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziaren nie zawiera aż tyle błonnika, co mąka razowa. Pomimo tego nie należy z niej całkowicie rezygnować, gdyż dostarcza organizmowi ważnych składników takich jak białko i witaminy z grupy B.

Produkty pełnoziarniste to mąki razowe o typie 1850 lub wyższym. To zdrowsza alternatywa dla klasycznej, białej mąki pszennej, głównie ze względu na mniejszą ilość skrobi i dużą zawartość błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę układu trawiennego, przyśpiesza przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Mąka razowa jest więc polecana osobom na diecie odchudzającej, które chcą szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów, nie rezygnując przy tym z pieczywa. Zawiera też sporo żelaza, cynku i wapnia, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mąka to podstawowy składnik wielu przepisów

Mąka pszenna razowa – co z niej zrobić?

Świetnie nadaje się przede wszystkim do wypieku pieczywa. Mąka pszenna o typie 1850 jest delikatniejsza niż wyroby z oznaczeniem 2000 i 3000, dlatego chleb nie będzie tak ciężki i kleisty. Mąka razowa będzie też doskonałym składnikiem do wyrobu zdrowych bułek, zwłaszcza jeśli wymieszasz ją z orkiszem i otrębami lnianymi. Z mąki pszennej razowej możesz też przyrządzić słodkie wypieki, takie jak kruche ciasteczka pełnoziarniste, naleśniki, gofry czy placuszki z dodatkiem owoców.

Jej możliwości zastosowania w kuchni są więc nieograniczone i zależą od Twojej inwencji twórczej. Mąka razowa graham z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną i stanowić dla niej zdrowszą alternatywę.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!