Letnie orzeźwienie – przepis na sałatkę z arbuzem i awokado
Lato to idealna pora na to, aby w naszej kuchni zagościły lekkie, kolorowe sałatki. Są one nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu! Sałatka z arbuzem to niecodzienne i jednocześnie doskonałe połączenie smaków. Jak ją przygotować?
Gdy gorące promienie słońca zaczynają dawać nam się we znaki, organizm potrzebuje zmiany diety na lekkostrawną. Z pomocą przychodzą sałatki, które nie tylko kuszą pięknym wyglądem, ale przede wszystkim prostotą wykonania. Jednym ze składników, który swoją słodyczą całkowicie odmieni smak każdej sałatki, jest arbuz!
Składniki:
- 800g pokrojonego w kostkę arbuza
- 1 zielony ogórek
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- 100g sera feta
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Awokado, czerwoną cebulę oraz ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przesyp składniki do dużej miski sałatkowej, a następnie dodaj posiekane listki mięty. Przygotuj dressing. Oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz zmiksuj za pomocą blendera. Skrop sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Miskę zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę podawaj z półsłodkim różowym winem Marani Alazani Valley Rose.