Letnie inspiracje na mrożone kawy oraz kawowe drinki od Lavazza

Kawowe drinki od Lavazza

11 lipca 2024 Po długiejzimie, wszyscy z niecierpliwością czekali na przyjście lata. Jest to idealny  czas na spotkania z przyjaciółmi w ogrodach czy na tarasach. Z myślą o takich okazjach, Lavazza  przygotowała propozycje orzeźwiających napojów kawowych, które umilą letnie spotkania.  Eksperci Lavazza połączyli klasykę z nowoczesnością, tworząc nieoczekiwane doznania smakowe.

Espresso Lemon Twist 

Składniki: 

  • 15 ml kawy Lavazza 
  • 30 ml ginu 
  • 20 ml limoncello 
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina toniku 
  • Kostki lodu

Espresso Lemon Twist

Przygotowanie:

  1. Włóż 6-8 kostek lodu do shakera. 
  2. Schłodź i usuń wodę, która się utworzyła. 
  3. Odmierz gin i limoncello za pomocą jiggera i wlej do shakera. 
  4. Dodaj gorącą, uprzednio osłodzoną kawę. 
  5. Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund.
  6. Zdejmij pokrywkę shakera i przelej zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
  7. Na koniec dodaj odrobinę toniku.

PalomaCAFé 

Składniki: 

  • 40 ml wódki 
  • 15 ml soku z limonki 
  • 90 ml różowego grejpfrutowego napoju gazowanego
  • 20 g syropu z agawy 
  • 20 g Coffee Velvet* 
  • 0,1 g mielonej kawy espresso 
  • Kostki lodu  

Paloma CAFE

Przygotowanie: 

  1. Dodaj lód do szklanki do mieszania.
  2. Gdy szklanka się schłodzi, odcedź wodę i dodaj wszystkie płyny.
  3. Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka.
  4. Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka Martini. 
  5. Na wierzch dodaj Coffee Velvet. 
  6. Delikatnie posyp mieloną kawą.

*Przygotowanie Coffee Velvet:

Składniki: 

  • 75 ml Espresso Lungo, 2 porcje 
  • 15 g syropu z agawy 
  • 15 g kwaśnego spieniacza
  • 2 kostki lodu 

Przygotowanie:

  1. Wlej Espresso Lungo do naczynia miksera. 
  2. Dodaj syrop z agawy i kwaśny spieniacz.
  3. Dodaj kostki lodu.
  4. Miksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.  

Salento Iced Coffee: Włoski Klasyk  

Składniki: 

  • Zamrożona kawa w kostkach lodu
  • 250 ml mleka 
  • Espresso 
  • Syrop z mleka migdałowego

Salento Iced Coffee

Przygotowanie: 

  1. Zamroź niesłodzoną kawę w formach na kostki lodu.
  2. Umieść kostki kawowe w szklance o pojemności 300 ml i wlej 250 ml mleka.
  3. Przygotuj espresso i rozpuść w nim syrop z mleka migdałowego.
  4. Wlej espresso do szklanki z kawowymi kostkami lodu i mlekiem.

Cold Brew: Intensywna, Chłodna Kawa

Składniki: 

  • Grubo mielona kawa 
  • Woda w temperaturze pokojowej 

Cold Brew

Przygotowanie:

  1. Zmieszaj jedną część kawy z sześcioma częściami wody. Mieszaj i zostaw na 12-16 godzin w lodówce.
  2. Przecedź przez filtr do innego dzbanka. Powtórz kilkukrotnie, jeśli konieczne.
  3. Rozcieńcz jedną część koncentratu z dwiema częściami wody. Podawaj z lodem, dodając mleko i  cukier wedle uznania.

Lavazza Iced Coffee Smoothie: Kremowa, Mrożona Przyjemność 

Składniki:

  • Mocna kawa lub espresso 
  • Pokruszony lód 
  • Mleko do wyboru 
  • Słodzik (syropy lub miód) 

Lavazza Iced Coffee Smoothie

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj mocną kawę lub espresso i schłódź w lodówce. 
  2. W blenderze zmiksuj pokruszony lód, mleko, słodzik i schłodzone espresso do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  3. Wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj bitą śmietanę i syropy smakowe wedle uznania. 

Cieszcie się tymi orzeźwiającymi napojami kawowymi i kawowymi drinkami od Lavazza, które  umilą lato i pozwolą delektować się kawą w nowy, oryginalny sposób!

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!