Dlaczego warto wybierać kawy z polskich palarni?

Kawa speciality z polskich palarni w ostatnim okresie bardzo mocno zyskuje na popularności. Czym właściwie charakteryzuje się ten rodzaj kawy oraz czy jest lepsza od ziaren dostępnych w supermarketach? Postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Czy warto wybierać kawy prosto z palarni?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w każdym zakątku świata. Warto wiedzieć, że wszystkie wypalane kawy w palarni są jednymi z najlepszych na świecie, dlatego podstawą smacznej kawy jest jej ziarno. Zanim jednak ziarno trafi do bębna, jest dokładnie sprawdzanie jego pochodzenie. Godnym uwagi jest fakt, że wiele firm w Polsce współpracuje z palarniami kawy i czasami są to firmy wielopokoleniowe. Cały proces parzenia ziaren odbywa się bardzo powoli w niskiej temperaturze. W czasie palenia, w środku ziaren zaczyna się wydobywać dwutlenek węgla. Świeżo palona kawa ziarnista musi zostać poddana odgazowaniu, jest to proces naturalny, po wypaleniu zostaje chłodzona i rozpoczyna się proces uwalniania CO2.

Palarnia kawy - kawa prosto z palarni

Kawa prosto z palarni po etapie chłodzenia jest za świeża, by mogła zostać od razu spożywana. Zanim zostanie zapakowana musi odeczkać kilka dni. Po tym czasie kawa jest pakowana w trójwarstwowe opakowania, które są wyposażone w wentyl.
Ważną informacją jest, że inaczej wygląda produkcja kawy w większych fabrykach, tam kilka ton ziarna wypalone zostaje w czasie około 4 minut w temperaturze 300 stopni Celcjusza, takie działanie sprzyja niestety powstaniu związków rakotwórczych oraz takich, które są nieusuwalne z organizmu.
Po wypaleniu ziarna trafiają do kąpieli wodnej, aby zostały schłodzone. Ten proces niestety wypłukuje wszystkie olejki aromatyczne. Godnym uwagi jest fakt, że kawa masowo dostępna na polskim rynku pochodzi z palarni, które pomijają proces selekcji. Takie działanie niestety prowadzi do pozyskania zagrzybianego produktu, w którym jest obecny związek rakotwórczy.

Dlaczego warto wybrać kawę z polskiej palarni?

Przede wszystkim kawa wypalona powoli nie spowoduje kołatania serca, jak również jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Wybierając taki rodzaj kawy mamy gwarancje smaku i aromatu, jakiego nie posiadają inne rodzaje kaw.

Czym jest kawa speciality?

Na chwilę obecną jest to rodzaj kawy, który uzyskuje 80 ze 100 punktów przyznawanych przez somalierów.
Kawa specjality to gwarancja świeżego zbioru oraz wypalania. Posiada wyjątkowy smak oraz aromat. Warto tutaj wspomnieć, że kawa specjality posiada słodki smak, dlatego nie trzeba jej słodzić. Ziarna tego rodzaju kawy pochodzą z przeróżnych regionów świata i posiadają najwyższą jakość.

Sprawdź najwyższej jakości kawy speciality dostępne w ofercie sklepu internetowego Mottcoffee

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!