dpdpickup

Jaki makaron jest najlepszy do spaghetti bolognese oraz innych dań?

Jaki makaron jest najlepszy do spaghetti

Makaron to wspaniały składnik, który świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz przyrządzać go na słono i słodko, z wieloma warzywami, rodzajami mięs czy owoców morza. Mimo że produkt ten kojarzy się głównie z Włochami, w Polsce przyrządzany jest równie często. Zastanawiasz się, jaki makaron wybrać do spaghetti bolognese, a jaki do innych włoskich dań? Przeczytaj więc nasz artykuł, a wszystko stanie się jasne.

Czym jest spaghetti bolognese?

Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim, to jedno ze sztandarowych włoskich dań. Sos jest gęsty, wyrazisty i powstaje z wielu składników, m.in. z mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego), boczku, selera naciowego, marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz czerwonego wina. Sekretem jest długie przygotowywanie potrawy trwające niekiedy nawet cztery godziny.

Jaki makaron wybrać do spaghetti bolognese?

Jak zatem wybrać najlepszy makaron do spaghetti bolognese, który podkreśli wyjątkowy smak potrawy? Z całą pewnością, jak sama nazwa wskazuje, będzie to makaron spaghetti, czyli w postaci długich nitek. Warto wybrać sprawdzone produkty włoskiego pochodzenia, które znajdziesz np. w kategorii e-sklepu https://clickitalia.pl/pl/c/Makaron/45.

Do sosu bolońskiego możesz użyć także makaronu tagliatelle, zwanego też wstążkami. Jego porowata i szorstka faktura sprawia, że świetnie skomponuje się z gęstym, mięsnym sosem.

Jaki makaron sprawdzi się do innych włoskich dań?

Już wiesz, jaki makaron będzie najlepszym wyborem do spaghetti bolognese. Jednak włoska kuchnia to znacznie szerszy repertuar wyśmienitych dań, które z powodzeniem możesz odtworzyć w swojej własnej kuchni. Skąd zatem wiedzieć, jaki makaron sprawdzi się do konkretnej potrawy? Podpowiadamy.

Carbonara

Ten rodzaj sosu przygotowanego z żółtek jaj, boczku, czosnku oraz sera ma swoich miłośników na całym świecie. Można podawać go na kilka sposobów, jednak najsłynniejsze połączenie tworzy z makaronem spaghetti. Doskonale komponuje się także z makaronem rigatoni wyróżniającym się szorstką strukturą, która pozwala na przyciągnięcie sosu jajecznego.

Makaron z owocami morza

Makaron w towarzystwie delikatnego sosu na bazie owoców morza to świetna propozycja dla wszystkich smakoszy. Jakiego więc makaronu warto do tego użyć? Naszą propozycją jest makaron penne, znany także jako pióra. Są to rurki o skośnych zakończeniach, które posiadają charakterystyczne rowki. To właśnie w nich gromadzi się najwięcej sosu, tworząc wyśmienitą i idealnie dopasowaną kompozycję.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!