Jak urządzić bar w restauracji?

Drinki to już nie tylko dodatek do wieczornej kolacji, ale prawdziwa gwiazda menu. Coraz więcej osób wybierając restaurację, sprawdza, czy znajdują się w karcie. Odpowiednio zaprojektowany bar może stać się sercem lokalu, przyciągając klientów i tworząc niepowtarzalną atmosferę. Warto więc połączyć funkcjonalność z estetyką i stworzyć przestrzeń, w której każdy gość poczuje się wyjątkowo. Ale jak go urządzić? O jakich sprzętach nie możemy zapomnieć? Zebraliśmy poniżej wszystkie najważniejsze wskazówki, które pomogą zaprojektować praktyczny bar.
Lokalizacja baru
Umiejscowienie baru ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego lokalu. Idealna lokalizacja powinna zapewniać łatwy dostęp zarówno dla personelu, jak i gości. Warto rozważyć umieszczenie go w centralnym punkcie – tak, by był widoczny już od wejścia i można było mieć na niego widok z większości stolików. Nie tylko ułatwi to obsługę, ale także stworzy przyjemną atmosferę. Goście będą mogli obserwować pracę barmanów, a po skończeniu posiłku podejść i coś zamówić.
Każdy lokal jest inny, więc czasem umieszczenie baru na środku nie jest możliwe. Warto zwrócić jednak uwagę na to, by znajdował się dość blisko toalety i kuchni. Odpowiedni układ pozwoli na płynny przepływ klientów i uniknięcie tworzenia się kolejek. Bar powinien być łatwo dostępny, lecz nie przeszkadzać w swobodnym poruszaniu się po restauracji.
Wyposażenie baru
Odpowiednio dobrane wyposażenie to podstawa dobrze funkcjonującego baru. Pamiętajmy, by na początku określić, jakie napoje chcemy serwować. Jeśli planujemy serwować szeroką gamę koktajli, warto zainwestować w bardziej zaawansowane urządzenia i akcesoria. Z kolei w przypadku prostej karty barowej, wystarczą podstawowe narzędzia. Na wyposażenie wpływa także ilość miejsca oraz fundusze, jakimi dysponujemy.
Co powinno znaleźć się wśród wyposażenia nowoczesnego baru?
- zestaw barmański do drinków (tłuczek barmański, wyciskarka do cytrusów, sitka, kruszarka i kostkarka do lodu, shaker, blender itd);
- szeroki wybór szkła do różnych koktajli;
- ekspres do kawy;
- szafka na butelki;
- szklane półki;
- chłodziarka;
- lodówki;
Przechowywanie i przygotowywanie składników
Sercem każdego dobrze skomponowanego drinka są świeże składniki. Owoce i zioła nadają koktajlom nie tylko wyjątkowego smaku, ale także pięknego wyglądu. Aby jednak w pełni wykorzystać ich potencjał, należy zadbać o odpowiednie ich przechowywanie. Warto uwzględnić wymagania dotyczące poszczególnych gatunków. Większość owoców przechowuje się w lodówce, ale niektóre (banan, kiwi, ananas) dojrzewają w temperaturze pokojowej. Z kolei jagody i maliny potrzebują wyższej wilgotności, więc najlepiej trzymać je w szczelnych pojemnikach.
Pamiętajmy również, by zgłębić tajniki przygotowywania poszczególnych napojów. Każdy koktajl ma swoją unikalną historię i wymaga odpowiedniej techniki wykonania. Tak samo ważne jest odpowiednie przygotowanie składników. Choć mogłoby się zdawać, że wystarczy wrzucić wszystko do shakera i potrząsnąć, to wcale tak nie jest! Obróbka owoców, ziół i innych składników znacząco wpływa na smak, aromat i wygląd końcowego napoju. Zgniecenie listków mięty w muddlerze uwalnia olejki eteryczne, rozkruszenie lodu dodaje atrakcyjnej tekstury, a starcie skórki z cytrusów wydobywa pełnię tropikalnego smaku.
Żeby każdego dnia móc przygotowywać smaczne koktajle, warto znaleźć zaufanego dostawcę. LiluFruits – hurtownia warzyw i owoców zapewnia świeże produkty najwyższej jakości. Szeroka gama owoców (również tych egzotycznych) oraz ziół doniczkowych sprawi, że wykonanie pomysłowych drinków stanie się jeszcze prostsze. Napoje na bazie pysznych, aromatycznych składników będą nie tylko zachwycać klientów wyglądem, ale przede wszystkim podbijać ich serca smakiem.
Design i atmosfera baru
Projektując bar, musimy zadbać o odpowiednią atmosferę. To miejsce, które powinno sprzyjać swobodnym rozmowom, zapomnieniu o codziennych troskach i oddaniu się degustacji najlepszych trunków. Aby osiągnąć ten cel, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów:
- dobór właściwego oświetlenia – relaksowi sprzyjają ciepłe odcienie i miękkie, rozproszone światło;
- wygodne hokery – komfortowe krzesła barowe to jeden z najbardziej istotnych elementów wpływających na klimat baru;
- półki z alkoholami – wyeksponowana kolekcja trunków przyciąga uwagę i stanowi ciekawy element wystroju;
- rośliny – świeże zioła doniczkowe na widoku (mięta, rozmaryn) to aromatyczny dodatek zachęcający do zapoznania się z kartą napojów;
- dodatkowe atrakcje – jeśli pozwala na to charakter naszego lokalu, w okolicy baru możemy dodać atrakcje, takie jak bilard czy piłkarzyki;
- ergonomia – podczas urządzania baru, kierujmy się zarówno wygodą klientów, jak i barmanów.
Pamiętajmy, że najważniejsza jest spójność. Bar powinien pasować do charakteru restauracji i go uzupełniać. Jeśli restauracja ma nowoczesny wystrój, bar również powinien iść z duchem czasu. Z kolei do tradycyjnej restauracji lepiej pasować będzie bar vintage, czy w stylu industrialnym.
Bar może stać się jednym z najważniejszych punktów całej restauracji. Podczas jego urządzania, warto kierować się nie tylko estetyką, ale też funkcjonalnością. Lokalizacja powinna być przemyślana pod kątem wygody zarówno gości, jak i personelu. Idealnym rozwiązaniem jest umieszczenie go w centralnym punkcie lokalu, by był widoczny i łatwo dostępny. Wyposażenie baru powinno być natomiast dostosowane do rodzaju serwowanych napojów oraz stylu restauracji. Musimy zadbać także o świeże składniki – bez nich nie uda nam się przygotować doskonałych drinków nawet z najlepszym sprzętem. Kluczowe jest też odpowiednie przechowywanie owoców, ziół i innych produktów. Zachowamy w ten sposób ich pełnię smaku i aromatu. Z kolei podczas aranżacji wystroju, skupmy się na spójności i budowaniu swobodnej atmosfery. Nie zapominajmy jednak o ergonomii, która pomoże nam zapewnić komfort i wysoką jakość obsługi.