Rodzaje jadalnych wodorostów

Jadalne glony gastronomia

Kiedy myślisz o jadalnych glonach i wodorostach, prawdopodobnie przychodzą ci na myśl sushi zawinięte w zielone arkusze wodorostów nori. Ale czy wiesz, że istnieje niezliczona ilość jadalnych wodorostów? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego ktoś miałby chcieć jeść te śliskie rośliny oceaniczne, jesteśmy tutaj, aby powiedzieć, że wodorosty są pełne smaku i składników odżywczych. Więcej konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej interesuje się pożywnymi roślinami i pożywieniem, więc to idealny czas na włączenie jadalnych wodorostów do swojego menu. Dowiedz się wszystkiego o najpopularniejszych rodzajach jadalnych wodorostów poniżej.

Co to są glony i wodorosty?

Wodorosty to termin parasolowy, który reprezentuje wiele gatunków roślin morskich i dużych glonów. W zakresie możesz porównać słowo wodorosty ze słowem drzewa . Podobnie jak ogromna różnorodność drzew rosnących na lądzie, w naszych oceanach, rzekach i jeziorach rosną tysiące gatunków wodorostów.

Niektóre wodorosty są malutkie, podczas gdy inne gatunki tworzą rozległe podwodne lasy. Wodorosty stanowią również bardzo ważną część podwodnego łańcucha pokarmowego i zapewniają schronienie dla życia morskiego. W przeszłości jadalne wodorosty były podstawą diety wielu kultur przybrzeżnych. Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które zaliczają go do kategorii superfood, ale wodorosty są również doskonałym źródłem smaku umami, nieuchwytnego piątego smaku.

Jakiego koloru są wodorosty?

Wodorosty można podzielić na trzy różne kolory - czerwony, zielony i brązowy. Każde z tych morskich warzyw ma inny skład odżywczy, ale wszystkie produkują chlorofil w procesie fotosyntezy. Ciemnoczerwone i brązowe wodorosty zawierają dodatkowe pigmenty, które pozwalają im wychwytywać światło w głębszych wodach. Kiedy są ugotowane lub namoczone, czerwone lub brązowe pigmenty rozpuszczają się, a niektóre rośliny morskie zmieniają kolor na zielony. Oto najczęstsze rodzaje wodorostów według koloru:

  • Zielone Wodorosty (Chlorofity) - Sałata Morska, Umibudo
  • Wodorosty brunatne (Faeophytes) - Kombu, Wakame, Arame, Hijiki
  • Wodorosty czerwone (Rhodophytes) - Nori, Dulse, Irlandzki mech

Wodorosty vs Wodorosty

Kelp to rodzaj brunatnych wodorostów, które rosną na skalistych wybrzeżach słonowodnych mórz. Jest to jeden z największych rodzajów wodorostów i tworzy gęste narośla zwane wodorostami lub lasami wodorostów. Pojedyncza roślina wodorostów może mieć ponad 200 stóp długości. Inną nazwą jadalnych wodorostów morskich jest kombu.

Wodorosty vs Glony

Wodorosty są uważane za makroalgi (wielkie algi), które różnią się od mikroalg (zwanych również fitoplanktonem). Makroalgi mają łodygi i liście, które można zobaczyć gołym okiem, podczas gdy mikroalgi to mikroskopijne organizmy jednokomórkowe.

Lista jadalnych wodorostów

Jeśli jesteś ciekaw, jakie rodzaje jadalnych wodorostów i jak ich używać, przygotowaliśmy listę najpopularniejszych warzyw morskich, które możesz znaleźć.

1. Nori

nori

Dzięki naszej miłości do sushi nori jest prawdopodobnie najbardziej znanym produktem z alg morskich w Polsce. Być może nie zdajesz sobie sprawy, że te jadalne czerwone wodorosty są poddawane intensywnemu przetwarzaniu, zanim staną się częścią Twojego dania. W rzeczywistości przekształcenie tego morskiego warzywa w arkusz nori jest bardzo podobne do robienia tradycyjnego papieru.

Po delikatnym procesie uprawy liście nori są myte, szatkowane i łączone ze słodką wodą. Mieszanka jest podawana do maszyny, prasowana w arkusze i opiekana. Arkusze Nori są sprzedawane w paczkach i sortowane pod względem jakości. Najlepsze gatunki papieru nori są zielonkawo-czarne, błyszczące i grube.

Jak smakuje Nori?

Jak wiele jadalnych wodorostów, nori ma słony, słony smak. Proces opiekania, który jest unikalny dla nori, wydobywa również lekko słodki, dymny smak. Jego chrupiąca konsystencja jest idealnym uzupełnieniem lepkiego ryżu i smacznych nadzień w sushi roll.

Jak korzystać z Nori

Nori ma wiele zastosowań poza rolowaniem sushi. Jest doskonałym wzmacniaczem smaku potraw wegańskich i wegetariańskich, gdy chcesz uchwycić smak owoców morza. Zmiksuj kilka arkuszy prażonego nori w robocie kuchennym i dodaj płatki do dipów, zup i dań z makaronem. Ze względu na swoje zasolenie płatki nori są również doskonałym substytutem soli w domowych mieszankach przypraw .

2. Wakame

wakame

Jeśli lubiłeś ciepłą miskę zupy miso z małymi zielonymi kwadracikami w bulionie, zjadłeś wodorosty wakame. Te jadalne brązowe wodorosty są najbardziej znane z dodawania do zup, ale są również głównym składnikiem sałatek z wodorostów. Suszone wakame występuje w ciemnych, pomarszczonych kawałkach, ale po rozpuszczeniu w wodzie zmienia kolor na zielony i ma satynową konsystencję.

Wakame kontra Nori

Wakame i nori to dwa różne rodzaje jadalnych wodorostów. Nori to czerwone wodorosty, które są poddawane intensywnemu przetwarzaniu, zanim zostaną sprzedane w arkuszach przypominających papier. Wakame jest suszone przed zapakowaniem, ale poza tym jest minimalnie przetworzone, chyba że jest używane jako składnik gotowych produktów sałatkowych z wodorostów.

Co to jest sałatka z wodorostów?

Sałatka z wodorostów (zwana także goma wakame) jest popularnym daniem w menu sushi w USA i Europie, ale nie tak bardzo w Japonii. Ta przygotowana sałatka składa się z długich, jedwabistych wąsów wakame zmieszanych z olejem sezamowym, sosem sojowym i innymi przyprawami. Co zaskakujące, wakame użyte w daniu nie jest świeżą formą warzyw morskich. Wakame należy przyciąć i przetworzyć, aby uzyskać długi, podobny do makaronu kształt, z którego słynie sałatka z wodorostów.

3. Kombu (Konbu)

kombu

Kombu (konbu w Japonii) to rodzaj wodorostów znany z tego, że zawiera wysoki poziom glutaminianu sodu (MSG), związku odpowiedzialnego za smak umami. Najpopularniejszym zastosowaniem liści kombu jest przygotowanie pikantnego bulionu dashi, który jest podstawowym składnikiem gotowania w Japonii. Na Zachodzie do aromatyzowania wywarów używa się produktów zwierzęcych, ale w Japonii kombu jest najlepszym wzmacniaczem smaku. To sprawia, że ​​jest użytecznym składnikiem do gotowania na bazie roślin.

Jak korzystać z Kombu

Bardzo łatwo jest zrobić aromatyczny rosół z kombu. Po rozpakowaniu suszonego kombu możesz zauważyć, że liście są pokryte białą, sproszkowaną substancją. Jest to skrystalizowany glutaminian sodu, który jest bezpieczny do spożycia, a także nadaje zupy więcej smaku. Jeśli na liściach kombu jest piasek lub piasek, wytrzyj go delikatnie wilgotną ściereczką. Możesz gotować liście kombu w gorącej wodzie lub moczyć je przez noc w zimnej wodzie, aby uzyskać delikatny, ale bogaty bulion roślinny.

Kombu można również użyć do przygotowania kojącej herbaty z wodorostów o nazwie konbu-cha, której nie należy mylić ze sfermentowanym napojem kombucha .

Wakame kontra Kombu

Wakame i kombu to oba rodzaje brązowych wodorostów, ale mają różne tekstury i zastosowania. Wakame jest cienka i jedwabista, a kombu może być gęsta i gumowata. Delikatne liście wakame dodają przyjemnej konsystencji zupom i sałatkom. Solidne liście kombu są używane głównie do dodawania smaku wywarom i bulionom , ale można je również gotować na wolnym ogniu i stosować jako składnik.

4. Dulse

dulse

Kolejnym warzywem morskim na naszej liście jest dulse, rodzaj czerwonych wodorostów z ciemnoczerwonymi, purpurowymi liśćmi i kształtem przypominającym palmę. Dulse rośnie w chłodnych wodach północnego Atlantyku i Oceanów Arktycznych i od wieków jest spożywany przez społeczności przybrzeżne w Europie i Ameryce Północnej. Podczas irlandzkiego głodu ziemniaczanego w 1845 r., żerowanie na dulse było powszechne w Irlandii, a wodorosty te stały się istotną podstawą diety.

Jak smakuje Dulse?

Dulse jest okrzyknięty doskonałym substytutem bekonu ze względu na jego słony, pikantny smak. Wypróbuj smażone na patelni płatki dulse jako chrupiącą przekąskę lub użyj ich jako składnika kanapek i sałatek. Proszek Dulse można również stosować do nadania smaku umami zupom, gulaszom lub sosom. Innym nieoczekiwanym zastosowaniem tych wodorostów jest wytworzenie masła złożonego , które łączy bogate, kremowe masło z aromatycznymi płatkami tępy.

Dulse kontra Kelp

Dulse to rodzaj czerwonych wodorostów, a wodorosty to brązowe wodorosty. Oba te morskie warzywa są jadalne i zawierają różnorodne witaminy i składniki odżywcze. Dulse jest najczęściej sprzedawany w postaci suszonych płatków lub proszku, podczas gdy rodzaje wodorostów, takie jak kombu, są sprzedawane w suszonych paskach lub kawałkach.

5. Arame

arame

Arame to rodzaj brunatnych wodorostów z rodziny wodorostów. To pierzaste warzywo morskie jest głównie zbierane ręcznie w czystych wodach chronionej japońskiej zatoki Ise-Shima. Liście są szatkowane i suszone, a zapakowana forma arame wygląda jak delikatny, czarny makaron. Arama ma łagodny, lekko słodki smak i może być dodawana do frytek, dań z makaronem i sałatek.

Hijiki kontra Arame

Arame jest wizualnie podobny do innego rodzaju brązowych wodorostów zwanego hijiki. Oba warzywa morskie wyglądają jak nitka, ale arame są szatkowane, podczas gdy hijiki jest naturalnie włókniste po wysuszeniu. Hijiki znalazł się pod ostrzałem, ponieważ zawiera nieorganiczny arsen, który może być szkodliwy w wysokich stężeniach. Arame jest bezpiecznym zamiennikiem do stosowania w przepisach, jeśli chcesz uniknąć hijiki.

6. Umibudo (Winogrona z Wodorostów)

umibudo

Prawdopodobnie najbardziej wyjątkowe warzywo morskie na naszej liście, winogrona morskie wyglądają jak kiść małych zielonych winogron. Maleńkie zielone bąbelki tego jadalnego wodorostu mają konsystencję i pop podobne do rybiej ikry, dlatego jest również określany jako zielony kawior. Świeże winogrona morskie nie są powszechnie dostępne poza Azją, ale można je kupić w sklepach internetowych w postaci suszonej.

Jak smakują morskie winogrona?

Winogrona morskie są słone, słodkie i lekko kwaśne. Małe, podobne do pereł grona „winogrona” wyskakują w ustach jak prawdziwy kawior rybny. Podawaj same winogrona morskie z dodatkiem sosu sojowego lub jako dodatek do sushi, sashimi lub misek ryżowych.

Najczęściej zadawane pytania na temat wodorostów jadalnych

jadalne wodorosty

Skąd pochodzą wodorosty?

Wodorosty rosną w oceanach, rzekach i jeziorach. Większość dostępnych na rynku jadalnych wodorostów jest uprawiana na podwodnych działkach, ale niektóre uprawia się w zbiornikach ze słoną wodą. Zbierane ręcznie wodorosty można również znaleźć w specjalistycznych sklepach. Hodowla wodorostów jest szybko rozwijającym się sektorem akwakultury i może być lukratywnym, zrównoważonym zamiennikiem połowów na obszarach przełowionych.

Czy wszystkie wodorosty są jadalne?

Wiele rodzajów wodorostów jest jadalnych, ale nie wszystkie mają apetyczny smak lub konsystencję. Wodorosty na naszej liście to jedne z najsmaczniejszych warzyw morskich, jakie można znaleźć. Żerowanie świeżych wodorostów stało się popularne w stanach, ale należy pamiętać, że wodorosty pochłaniają zanieczyszczenia środowiska. Trzymaj się z dala od żerowanych wodorostów, które rosną w ruchliwych portach lub wodach stojących.

Czy wodorosty są bezpieczne do spożycia?

Wodorosty są bezpieczne dla większości ludzi, ale zawierają wysoki poziom jodu i potasu, co może być szkodliwe dla osób z problemami z tarczycą. Wykazano, że jeden rodzaj wodorostów, hijiki, zawiera potencjalnie szkodliwy nieorganiczny arsen. Niektóre kraje, w tym Kanada, wydały ostrzeżenia, aby z tego powodu ograniczyć konsumpcję hijiki.

 

Wodorosty mogą być zabawnym, nowym składnikiem do eksperymentowania, zwłaszcza że zachodnie podniebienie coraz bardziej docenia to morskie warzywo o smaku umami. Spróbuj dodać suszone jadalne wodorosty, takie jak nori lub dulse, do sosów i mieszanek przypraw, aby uzyskać inspirowany oceanem kop. Zdziwisz się, ile smaku może dodać kawałek kombu do twoich zup. Jako dodatkowy bonus, jadalne wodorosty to bogate w składniki odżywcze pożywienie z wieloma korzyściami zdrowotnymi!

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!