dpdpickup

Idealna kawa zaczyna się od dobrej wody

Idealna kawa

Aromatyczne espresso, mleczne cappuccino, a może klasyczne americano? Gorzka, z cukrem, a może syropem smakowym? Tradycyjne mleko krowie czy nowoczesne roślinne? Zimne czy może ciepłe i spienione?

Na podwójnym espresso czy pojedynczym? Każdy kawosz ma swoje upodobania i ideał, który zapewnia mu najdoskonalsze kawowe doznania. Nie sposób kłócić się o idealną kawę, choć niektórzy twardo obstają przy swoim wariancie. Prawda jest jednak taka, że każdy wielbiciel kawy lubi ją za coś innego.

Jest jednak pewien aspekt naprawdę dobrej kawy, który często bywa pomijany lub bagatelizowany, mimo że potrafi znacząco wpłynąć na jej smak, a nawet wygląd. Jest nim woda. Rzecz wydawałoby się banalna. Jednak twarda woda o nie najlepszej jakości potrafi zmienić smak kawy, nawet tej zaparzonej z najlepszych ziaren. Jakość wody ma znaczenie zarówno dla tradycyjnych i nowoczesnych sposobów parzenia, jak i dla tej z ekspresu.

Konsekwencje używania twardej wody, czyli dlaczego Twoja kawa nie smakuje tak dobrze, jakby mogła?

Na początek: kwestie wizualne. Czy zdarzyło Ci się zaparzać kawę i po kilku sekundach zauważyć na jej powierzchni cienki osad i pewien rodzaj mętności? Z pewnością nie sprawiło to, że miałeś na nią większą ochotę. Ten wapienny osad zostaje później na filiżance, co też nie dodaje jej walorów estetycznych. Przyczyną jest oczywiście woda o nieodpowiedniej twardości. Kolejną kwestią jest to, że używając zbyt twardej wody do parzenia, często kończymy z kawą, która jest mdła. Dzieje się tak dlatego, że jej aromat nie może rozwinąć się tak, jak miałoby to miejsce w przypadku wody o odpowiedniej twardości. Choć ludzkie gusta bywają różne, to jednak zdecydowana większość ludzi uważa zbyt twardą wodę za nieprzyjemną w smaku. Taka woda nie pozostaje też bez wpływu na urządzenia, których używamy do jej zaparzania – szczególnie w przypadku ekspresów do kawy. Osadzający się kamień zmienia smak kawy, wygląda nieestetycznie, a w najgorszym wypadku, przy braku regularnego odkamieniania, może uszkodzić urządzenie. Kupując profesjonalny sprzęt, taki jak na przykład ekspres do kawy Melitta, nie chcielibyśmy pożegnać się z nim po roku z powodu kamienia w wodzie, którą go napełniamy.

Sposób na wodę o odpowiedniej twardości

Zdecydowanie najefektywniejszym sposobem na miękką wodę, która pozwoli naszej kawie rozwinąć doskonały aromat, jest zmiękczacz do wody. To urządzenie z bardzo dużą skutecznością pozbywa się wszelkich zanieczyszczeń, które wpływają na twardość wody. Zainstalowanie zmiękczacza pozwoli Ci na nowo odkryć smak porannej kawy. Jeśli do zaparzania kawy używasz wody prosto z dystrybutora w lodówce, to warto pomyśleć o filtrze wody do lodówki. Główne zalety zmiękczaczy do wody:

  • czysta i zdrowa woda,
  • lepszy smak napojów i potraw,
  • ochrona sprzętów kuchennych (m.in. przed osadem z kamienia),
  • dbałość o środowisko.

Jeśli smak kawy i innych napojów, które przygotowujesz, nie jest Ci obojętny, to inwestycja w zmiękczacz wody jest najlepszym, co możesz dla siebie zrobić, jednocześnie chroniąc środowisko.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!