Gastronomia w kontenerze – jakie warunki trzeba spełnić?
Kontenery mobilne są zazwyczaj kojarzone z magazynami, ewentualnie biurami. Warto jednak zauważyć, że ich zastosowanie jest coraz szersze. Można w nich zorganizować nawet lokal gastronomiczny lub bar. Taka inicjatywa wiąże się z koniecznością spełnienia określonych wymagań. Jakie warunki trzeba spełnić?
Czym wyróżnia się kontener gastronomiczny?
Kontener gastronomiczny jest zbudowany podobnie jak każdy inny obiekt tego typu. Musi jednak spełniać wymagania identyczne jak inne lokale, w których przygotowywane i serwowane są posiłki czy napoje. Jakie?
Przede wszystkim powinien:
- być wyposażony w instalację wodno-kanalizacyjną, energetyczną, wentylacyjną;
- spełniać wymogi sanitarne;
- przejść odbiór sanepidu.
Jego budowa musi być przystosowana do przygotowywania i wydawania posiłków.
Aby kontener gastronomiczny przeszedł odbiór sanepidu, musi spełniać wymogi higieniczne – powierzchnie powinny być łatwe do utrzymania w czystości, w pomieszczeniu powinna działać wentylacja. Potrzebne jest też profesjonalne wyposażenie. Co powinno znaleźć się w takim kontenerze?
Wyposażenie kontenera gastronomicznego
Planując prowadzenie działalności gastronomicznej, możesz wynająć lub zakupić kontener, który będzie już przystosowany oraz odpowiednio wyposażony. Najczęściej znajdują się w nim:
- profesjonalne meble kuchenne;
- lodówki;
- zamrażarki;
- zlewozmywaki;
- kuchenki;
- płyty grillowe;
- piece;
- zmywarki.
Zaletą kontenerów jest możliwość ich łączenia, co sprawia, że przedsiębiorca stworzy dokładnie taką przestrzeń, jakiej potrzebuje – dostosowaną do indywidualnych wymagań.
Kontener gastronomiczny – zalety rozwiązania
Kontener gastronomiczny jest ciekawą alternatywą dla barów prowadzonych w tradycyjnych lokalach. Przede wszystkim pozwala oszczędzić na kosztach – wynajem kontenera jest tańszy niż stacjonarnego lokalu. To jednak nie koniec zalet tego rozwiązania. Docenią je szczególnie osoby, którym zależy na czasie oraz te, które chcą prowadzić działalność sezonową. Ogromnym atutem kontenerów jest ich mobilność – lokal można zorganizować tam, gdzie aktualnie są klienci. Można za nimi podążać, przenosząc się ze swoją ofertą. Kontener gastronomiczny warto po prostu postawić w aktualnie najbardziej atrakcyjnym miejscu.
Przedsiębiorcy docenią również elastyczność tego rozwiązania – bar mogą prowadzić sezonowo lub przez cały rok, w dowolnym miejscu. Taką mobilną przestrzeń mogą wynająć na ściśle określony czas – kilka miesięcy, rok, kilka lat. Mobilny lokal można też wykupić na własność, by dowolnie go zorganizować i korzystać z niego bez ograniczeń i opłat za wynajem.
Postawienie kontenera gastronomicznego oznacza również mniej formalności – nie wymaga bowiem pozwolenia na budowę. Oczywiście trzeba mieć zgodę właściciela terenu, na którym lokal ma stanąć. Ważną zaletą rozwiązania są więc oszczędności, zarówno czasu, jak i pieniędzy; to dlatego kontener gastronomiczny jest dobrym pomysłem dla początkujących przedsiębiorców. Wymaga mniejszych nakładów finansowych, jest szybciej gotowy do użytku, daje więcej możliwości. Nie zajmując się mnóstwem formalności, właściciel może skierować swoje wysiłki w inną stronę, skupiając się na tym, co najistotniejsze: na biznesie.
Kontener gastronomiczny – co jeszcze warto wiedzieć?
Kontener gastronomiczny powinien być funkcjonalny i estetyczny. Dziś mobilne kontenery są wykorzystywane jako bary na plaży, food trucki, sezonowe lokale serwujące lody i desery itp. Dają one możliwość stworzenia przestrzeni dostosowanej do potrzeb klientów głównie z uwagi na spore możliwości aranżacji. Warto dodać, że kontenery są trwałe, odporne na działanie czynników atmosferycznych, a ich montaż zajmuje niewiele czasu. Dlatego też właściciel może zacząć działać niemal natychmiast.
Projektując swój bar w kontenerze, warto też pomyśleć o przestrzeni dla gości. Przydadzą się leżaki, krzesełka, siedziska, małe stoliki – wszystko zależy od wyobraźni i chęci przedsiębiorcy. Można też pomyśleć o zadaszeniu czy parasolach, a nawet dekoracjach – kwiatach, odpowiednim oświetleniu. Im bardziej zachęcająco będzie prezentował się bar, tym więcej osób przyciągnie. A o to przecież chodzi w biznesie.