Dlaczego warto pić soki owocowo-warzywne?

gastronomia soki owocowo-warzywne

Jest wiele powodów, dla których warto pić soki owocowo-warzywne. Możemy korzystać z ich dobrodziejstwa, zwłaszcza jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie i urozmaicić dietę. Równie ważne jest jednak zwrócenie uwagi na sposób produkcji soku. Podpowiadamy, kiedy, dlaczego i po jakie soki owocowo-warzywne najlepiej sięgać.

Soki owocowo-warzywne dla zdrowia

Owoce i warzywa są nieodłączną częścią piramidy żywieniowej, a tak naprawdę stanowią jej podstawę. Zawarte w nich witaminy, minerały i inne wartościowe składniki korzystnie wpływają na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Codzienne spożywanie warzyw i owoców, zwłaszcza surowych, pomaga nam w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji. Jednym ze sposobów na uzupełnienie zdrowej diety jest spożywanie soków owocowo-warzywnych. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, czy zostały one przetworzone w odpowiedni sposób. Soki owocowo-warzywne nie tylko doskonale gaszą pragnienie, ale pomagają nawodnić organizm i uzupełnić zdrową dietę. Pamiętajmy jednak, że zwłaszcza owoce, zawierają sporo cukrów prostych, dlatego jeśli się odchudzamy, nie możemy przesadzać z ich ilością. Jak we wszystkim, najważniejszy jest balans. Zbilansowane soki owocowo-warzywne znajdziesz na stronie https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowo-warzywne/

Soki owocowo-warzywne dla dzieci

Najlepszym sposobem na zaznajomienie dzieci ze zdrowymi nawykami żywieniowymi, jest podawanie im całych, surowych warzyw i owoców, gdy nadejdzie pora na rozszerzenie diety. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Soki owocowo-warzywne nie zastąpią całego jabłka czy marchewki, mogą za to stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Na pewno są lepszym wyborem niż wysokosłodzone napoje gazowane. Soki owocowo-warzywne przychodzą także z pomocą rodzicom niejadków, które tolerują owoce, ale unikają warzyw. Połączenie smaków w tłoczonym lub wyciskanym soku jest na tyle atrakcyjne, że pozwala przemycić dawkę zdrowia zawartą w warzywach.

Jak często pić soki owocowo-warzywne?

Dietetycy od lat zalecają spożywanie pięciu porcji surowych warzyw i owoców dziennie. W ten sposób możemy uzupełnić naszą dietę z myślą o zdrowiu. Nie zawsze mamy ochotę na kilka jabłek, marchewek czy bananów w ciągu dnia. W sukurs przychodzą nam soki owocowo-warzywne, które możemy potraktować jako jedną z takich porcji. Pamiętajmy także o tym, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie tylko trawienia, ale również innych procesów, niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie. Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają picie 1-2 litrów płynów dziennie. Najlepiej, jeśli będzie to woda. Jeżeli jednak szukamy urozmaicenia, oprócz wody czy ziołowych naparów, możemy sięgać po soki owocowo-warzywne. Ważne, aby nie zawierały zbyt dużej ilości cukru.

Jak wybrać dobry sok owocowo-warzywny?

Najlepszym sposobem na dostarczenie sobie porcji zdrowia jest wybieranie soków tłoczonych i wyciskanych. Dzięki temu mamy pewność, że powstały one faktycznie z owoców i warzyw, a nie np. z koncentratu. Zwróćmy także uwagę na metodę obróbki. Tłoczenie na zimno pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych zawartych w warzywach i owocach. Ważne jest także to, by filtracja była delikatna, a pasteryzacja zachodziła w niezbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu soki owocowo-warzywne zachowują swoje najważniejsze właściwości.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!