dpdpickup

Dobre wędliny z rzemieślniczej Wędzarni u Zdzicha

Dobre wędliny z rzemieślniczej Wędzarni

Często rzemieślnicze wyroby kojarzą nam się z drogimi produktami. Warto jednak spojrzeć pod kątem tego, że są one przede wszystkim robione z naturalnych produktów i mają zupełnie inny smak, jak te pakowane w sklepach. To samo tyczy się wędlin i kiełbas. Możemy kupić tanią kiełbasę w supermarkecie, a możemy wybrać dużo lepszy jakościowo produkt z lokalnej manufaktury, jak Wędzarnia u Zdzicha.

Wędzarnia z tradycją

Wędzarnia u Zdzicha ma swoją siedzibę w Jankach nad Bugiem i jest to mała, rodzinna manufaktura, w której wszyscy oddają serce, aby produkty były najwyższej jakości. Zakład ten powstał jeszcze w czasach PRL, kiedy zdobycie dobrej jakości wędliny graniczyło z cudem. I tak od 1986 roku Zdzisław Kaczmarczyk, razem ze swoją żoną Janiną, dbają o to, żeby Warszawiacy i okoliczni mieszkańcy mogli kosztować najlepszej jakości wędlin. Obecnie wędzarnia dostarcza swoje produkty do warszawskich i podwarszawskich sklepów osiedlowych. Od czasu PRL jedno nie się zmieniło – dalej po najlepsze wyroby z Wędzarni u Zdzicha ustawiają się kolejki.

Wędzarnia z tradycją

Dobre wędliny – co je wyróżnia?

Dobre wędliny to przede wszystkim naturalność. Obecnie ciężko jest dostać produkty, które nie mają w sobie sztucznych dodatków, aromatów czy ulepszaczy smaku. W supermarketach, a nawet w mięsnych sklepach, ze świecą szukać produktów, które byłyby naturalne, przez co zjadamy mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, szkodzących naszych organizmom. A najlepsze są wyroby tradycyjne, które nie są robione na masową skalę, z myślą o jak największej sprzedaży, niezależnie od swojej jakości. Takie produkty często mają też znamiona regionalizmu. W przypadku Wędzarni u Zdzicha są to kurpiowskie smaki. Jej regionalizm oparty jest również na dostawcach mięsa, którzy pochodzą tylko z okolic Janek. Regionalni rolnicy dbają bowiem o swoje zwierzęta najbardziej.

Sprzedaż hurtowa i detaliczna

Wędzarnia u Zdzicha sprzedaje tylko dobre wędliny i są one często dostępne w sklepach na terenie Warszawy, ale nie tylko. Przygotowana jest specjalna, hurtowa oferta dla sklepów, restauracji czy hoteli, które chcą w swoich menu mieć najlepszej jakości wędliny. To, o co nie muszą się martwić odbiorcy masarni to świeżość – wędliny są zawsze świeże i doskonałej jakości. Do tego konkurencyjne ceny sprawiają, że aż chce się kupować naturalne produkty. Tradycyjne wiejskie wyroby są coraz bardziej popularne na polskich stołach, gdzie przez pewien czas królowały marketowe produkty, a które nie mogą się równać z regionalnymi wyrobami. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.

Sprzedaż hurtowa i detaliczna wędlin

Jak sprawdzić czy wędliny są dobre?

A skąd wiadomo, że to są dobre wędliny? Jeśli mamy wątpliwości, możemy spojrzeć na kilka ważnych czynników, które świadczą o jakości naszego wyboru. Jeżeli skład na opakowaniu wędliny jest długi, to nie wróży nic dobrego. Najlepiej, żeby w składzie było tylko mięso i przyprawy. Najgorzej jest, jeśli w składzie pojawiają się sztuczne dodatki, jak barwniki (kryją się pod nazwami jak E120, E155 czy E150d), wzmacniacze smaku typu glutaminian sodu czy rybonukleotydy disodowe, cukier w postaci glukozy czy syropu cukrowego, zagęszczacze, aromaty, fosforany czy utrwalacze koloru. Wszystko to sprawia, że wędlina czy kiełbasa może nam smakować, ale jest ona bardzo szkodliwa dla naszego organizmu.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!