Jakie zasady dbania o czystość obowiązują w lokalach gastronomicznych?

Jak zadbać o czystość w lokalu gastronomicznym? Zobacz!

Utrzymanie czystości w lokalu gastronomicznym ma ogromne znaczenie nie tylko ze względu na wymogi sanitarne, ale również dlatego, że klienci zwracają uwagę na wygląd miejsca, w którym spożywają posiłki. Restauracja musi robić na nich dobre wrażenie, a żeby tak było, należy systematycznie dbać o jej czystość. Jakich zasad warto trzymać się podczas sprzątania lokalu gastronomicznego? Przychodzimy z odpowiedzią.

Jak zadbać o czystość w lokalu gastronomicznym?

Co do zasady, za utrzymanie czystości w lokalu gastronomicznym odpowiadają pracownicy. Jeśli jednak przedsiębiorca zatrudnia dużą liczbę osób, istnieje spora szansa, że żadna z nich nie zajmie się należycie obowiązkami związanymi ze sprzątaniem. Warto zatem przygotować grafik, w którym uwzględnieni zostaną wszyscy pracownicy. W takim grafiku sprzątania należy wyszczególnić także konkretne czynności, które trzeba wykonać w danym dniu i w danej godzinie, co pozwoli upewnić się, że żadne miejsca nie zostaną pominięte w trakcie porządków.

Drugą istotną kwestią jest zaopatrzenie firmy w odpowiednie środki czystości. Warto zawrzeć w tym zakresie współpracę z dobrą hurtownią chemii gospodarczej, np. z hurtownią Europe Distribution Group (https://b2b.europedg.pl/o-firmie/). W jej ofercie możemy znaleźć wszystkie niezbędne środki czystości przeznaczone do czyszczenia różnych powierzchni. W lokalu gastronomicznym potrzebne będą m.in.

  • płyny do mycia podłóg,
  • płyn do mycia toalet,
  • środki do czyszczenia powierzchni roboczych w kuchni oraz stolików dla gości,
  • płyny do mycia naczyń,
  • płyny do mycia szyb i luster.

Warto pamiętać także o higienie pracowników i klientów, zaopatrując toalety w mydła w płynie. Do sprzątania w lokalu gastronomicznym przydadzą się również odpowiednie akcesoria, takie jak mopy, ścierki, szczotki czy rękawice ochronne dla osób zajmujących się utrzymaniem porządku w obiekcie.

Dowiedz się, jak zachować czystość w lokalach gastronomicznych!

Jak powinno przebiegać sprzątanie w lokalu gastronomicznym?

Czystość w lokalu gastronomicznym to podstawa. Aby utrzymać ją na należytym poziomie, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach sprzątania w kuchni i poza nią. Stanowiska pracy powinny być czyszczone na bieżąco, dlatego środki czystości do mycia blatów, naczyń czy kuchenki należy przechowywać tak, aby zawsze były pod ręką. Kuchenne blaty trzeba systematycznie dezynfekować, podobnie jak stoliki na sali restauracyjnej. Poza regularnym czyszczeniem miejsc, które brudzą się najszybciej, pamiętać należy także o czyszczeniu miejsc trudno dostępnych i tych mniej oczywistych. Chodzi tu np. o:

  • wnętrze piekarnika,
  • wnętrze zmywarki,
  • powierzchnie klamek, przycisków, włączników,
  • półki w lodówkach.

Warto pamiętać także o przygotowaniu osobnych naczyń i akcesoriów do różnych typów produktów spożywczych, np. oddzielnych desek do krojenia warzyw i owoców czy surowych mięs. Dużo uwagi trzeba poświęcić też wnętrzu lodówki, która ma bezpośredni kontakt z żywnością. Poza półkami systematycznego mycia wymagają również wewnętrzne ścianki, uchwyty czy szufladki.

Utrzymanie czystości poza kuchnią

W przypadku lokalu gastronomicznego perfekcyjna czystość powinna panować nie tylko w miejscu, w którym przygotowuje się jedzenie, ale również tam, gdzie jest ono serwowane. Na sali dla gości należy więc systematycznie, a więc po każdym kliencie, czyścić stoliki oraz ladę, przy której składane są zamówienia. Konieczne jest także staranne mycie podłóg, ponieważ śliska lub tłusta powierzchnia może doprowadzić do wypadku, a to stanowi zagrożenie zarówno dla gości, jak i dla pracowników. Wysoki poziom czystości utrzymywać trzeba także w toaletach, jako że brudne łazienki mogą skutecznie zniechęcić klientów do kolejnych odwiedzin - nawet jeśli jedzenie w restauracji będzie wyśmienite.

Dbając o czystość w lokalu gastronomicznym, należy skupić się w równej mierze na dobrym planie sprzątania i odpowiednim wyposażeniu obiektu w środki czystości oraz akcesoria do sprzątania. Chociaż nie wszystkie powierzchnie musimy myć po kilka razy dziennie, część z nich wymaga od nas wzorowej systematyczności. Stąd do właściwych preparatów pracownicy restauracji powinni mieć dostęp na wyciągnięcie ręki.

Artykuł sponsorowany

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!