AleBrowar, jeden z pionierów kraftowej rewolucji piwnej w Polsce, uwarzył w ramach kooperacji z FoodBugs piwo z dodatkiem suszonych świerszczy. Ten nietypowy składnik ma nadać piwnej nowości orzechowego aromatu i głębi smaku. Premiera nowej propozycji AleBrowaru będzie miała miejsce już w październiku, podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Skąd pomysł na wykorzystanie jadalnych owadów w piwie? Doszło do niego przypadkowo, w wyniku spotkania i rozmowy Arkadiusza Wenty, współzałożyciela AleBrowaru z przedstawicielami FoodBugs - marką, która popularyzuje żywność bazującą na owadach.
– Po spróbowaniu suszonych świerszczy dość spontanicznie zaproponowałem Patrykowi z FoodBugs kooperację i stworzenie piwa pod naszą marką. Działając na rynku kraftu wciąż podążamy za nowymi smakami i nietypowymi połączeniami. Uznałem więc, że dodanie świerszczy do kadzi zaciernej i warzelnej może przynieść ciekawy efekt. Zwłaszcza, że nikt w Polsce nie zrobił jeszcze piwa z dodatkiem owadów, więc to dla nas duża frajda, że jesteśmy w tym kontekście pierwsi na rynku – mówi Arkadiusz Wenta z AleBrowaru.
W składzie nowego piwa, poza klasyczną bazą w postaci słodu jęczmiennego i pszenicznego, a także chmieli marynka sybilla mosaic i amarillo, można znaleźć zarówno mielone suszone świerszcze, jak i te dodane w całości. Według twórców piwnej nowości, dodatek owadów ma zapewnić nowemu piwu orzechowy aromat oraz głęboki smak. Nowa propozycja AleBrowaru i FoodBugs będzie dostępna premierowo na Warszawskim Festiwalu Piwa - jednym z najważniejszych wydarzeń dla miłośników kraftu w Polsce, które odbędzie się w Warszawie już w dniach 17-19 października.
– Ktoś mógłby zapytać: "Dlaczego dodajecie świerszczy do piwa?", na co najlepszą odpowiedzią będzie: "A dlaczego nie?". W tworzeniu małych serii nowych produktów browary rzemieślnicze ogranicza tylko ich wyobraźnia, a dzięki bliskiemu kontaktowi z klientem dowiadują się, które pomysły warto eksplorować dalej, aby przerodziły się w nowe trendy. Myśleliście, że piwowarzy już niczym Was nie zaskoczą? Potrzymaj mi piwo! – mówi Paweł Leszczyński, organizator Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Gastrowiedza Sp. z o.o.
ul. Smoleńska 70/23
03-528 Warszawa
NIP: 1133008840
GastroWiedza.pl to najlepszy i jedyny portal wiedzy biznesowej w zakresie zarządzania gastronomią na polskim rynku. Jesteśmy niekwestionowanym liderem, oferującym niepowtarzalną platformę dla wszystkich, którzy dążą do doskonałości w branży gastronomicznej. Nasz portal to nie tylko zbiór informacji, to miejsce, gdzie znajdziesz najnowsze trendy, sprawdzone strategie i praktyczne narzędzia niezbędne do osiągnięcia sukcesu jako właściciel, menedżer czy przyszły przedsiębiorca w tej dynamicznej dziedzinie. Dołącz do naszej społeczności, gdzie doskonałość w zarządzaniu gastronomią staje się rzeczywistością!
GastroWiedza.pl ®
© Copyright 2010 - 2025 Korzystanie z materiałów GastroWiedza.pl wymaga wcześniejszej zgody GASTROWIEDZA Sp. z o.o. oraz zawarcia stosownej umowy licencyjnej (kontakt: redakcja@gastrowiedza.pl). Na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych GASTROWIEDZA Sp. z o.o. wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w stronach internetowych GastroWiedza.pl jest zabronione.