Sous Vide - Cyrkulator do gotowania próżniowego

Sous - Vide Cyrkulator do gotowania próżniowego
Bądź jak profesjonalny kucharz z urządzeniem Sous vide
Łap okazję ! Najniższa cena na ryku! Nigdzie taniej nie kupisz! - 200,00zł
Idealny dla matek dbających o zdrowie swoich dzieci, diabetyków, oraz osób na diecie

Sous Vide
pozwala na przyrządzenie polędwicy, ryby czy też stek z gwarancją zachowania ich subtelnych smaków i aromatów, które „rozpływają” się w wodzie w przypadku tradycyjnego gotowania. Teraz gotowanie nie musi wiązać się z tradycyjnym smażeniem i kuchnią, w której wszystkie aromaty i zapachy mieszają się ze sobą. Sous vide to urządzenie, które doskonale znane jest profesjonalnym kucharzom, osobom pracującym w dobrych restauracjach, oraz wielbicielom smacznej i zdrowiej żywności. Dzięki niewielkiej utracie struktur proteinowych możliwe jest też zachowanie pierwotnej tekstury mięs. Proces gotowania i niska temperatura obróbki, sprawiają, że gotowany produkt jest bardzo delikatny, a wydobywany smak wyrazisty. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania, podczas którego witaminy, minerały i aromaty są wypłukiwane z żywności, gotowanie metodą sous vide intensyfikuje doznania smakowe i wydobywa aromat oraz zachowuje wartości. Potrzebuje znacznie mniej przypraw – w wielu przypadkach po prostu nie są one konieczne. Ponadto, całość zapachu gotowanej potrawy zamknięta jest w worku i gromadzi się wyłącznie w naszym daniu.

DOSKONAŁY EFEKT ZA KAŻDYM RAZEM
Przyrządzanie potraw sous vide jest pewną metodą, gwarantującą powodzenie za każdym razem gotowanie jest niezwykle proste, a Ty w międzyczasie możesz zajmować się przygotowywaniem innych rzeczy.
Sous vide to nic innego jak po prostu metoda gotowania potraw w dokładnie zamkniętych torebkach próżniowych. Potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona temperatury wrzenia. Niektóre mięsa przygotowane w ten sposób podgrzewane są do zaledwie 60 stopni Celsjusza.
Sous vide to określenie francuskie oznaczające „w próżni”. Potrawa, którą chcesz przyrządzić, pakowana jest w torebkę próżniową wraz z dowolnymi przyprawami. Następnie torebkę zanurza się w wodzie i podgrzewa się do ściśle określonej temperatury. Dzięki próżniowej torebce wszystkie smaki zostają zachowane, zamiast rozpływać się w kąpieli wodnej. Potrawa przyrządzana jest dokładnie w takiej temperaturze, jaką sobie zażyczysz i ustawisz.
Warto wiedzieć, że przy klasycznym gotowaniu warzyw mogą stracić one nawet 70% witaminy C. Takie zjawisko praktycznie nie występuje przy metodzie Sous vide.
WYDŁUŻONY OKRES BEZPIECZNEGO PRZECHOWYWANIA
Kolejną zaletą jest przechowywanie potraw przyrządzonych metodą Sous vide. Jeśli tylko nie rozerwiemy woreczka próżniowego, to okres bezpiecznego przechowywania dania jest wydłużony. Dzieje się tak dlatego, że potrawa jest chroniona przed powietrzem, co uniemożliwia rozwój bakterii tlenowych.
Cyrkulator do Sous vide jest to niewielkie, które w prosty sposób przyczepia się do ścianki garnka. Posiada ono końcówkę z elementem grzejnym, która jest zanurzona w wodzie. Podgrzewa ją do żądanej przez nas temperatury i utrzymuje tę wartość z dużą precyzją przez cały czas gotowania. Temperaturę ustawiamy za pomocą elektronicznego wyświetlacza z odpowiednim programatorem. Cyrkulatory posiadają oczywiście zabezpieczenie przed przegrzaniem, w sytuacji gdy w garnku zabraknie wody.

ZALETY SOUS VIDE
• pełny i naturalny smak jedzenia
• zachowanie wartości odżywczych, witamin i mikroelementów
• mniejsza reedukacja produktu podczas obróbki
• wydłużenie czasu przydatności do spożycia
• mniejsze zużycie przypraw
• możliwość podgrzewania kilku różnych posiłków w tym samym czasie, w jednym naczyniu
• optymalizacja pracy kuchni

DANE TECHNICZNE:
• temperatura gotowania do 90°C
• precyzyjna kontrola temperatury do 0,5°C
• zegar 0-99 h
• pojemność gotowania do 20 l
• czujnik niskiego poziomu wody
• intuicyjna obsługa
• czytelny wyświetlacz
• zasilanie: 220-240 V ~ 50Hz
• moc: 800 W
• model NMSV-01

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!