Międzynarodowy Dzień Barmana

Międzynarodowy Dzień Barmana

6 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Barmana, dzień dedykowany tym, którzy z pasją serwują nam najwyższej jakości koktajle i moktajle. Jednakże ta data pokazuje się tylko na polskich stronach internetowych. Na skalę globalną World Bartender Day świętujemy 24 lutego. Niemniej jednak niezależnie od daty, redakcja gastrowiedza.pl składa serdeczne życzenia wszystkim barmankom i barmanom w obu tych wyjątkowych dniach.

Święto Barmanów na całym świecie

World Bartender Day to światowe święto dedykowane barmankom, barmanom i ich wyjątkowemu rzemiosłu. Obchodzone corocznie czy to 6, czy też 24 lutego, to doskonała okazja do docenienia wszystkich tych, którzy oddali się sztuce barmańskiej. Jak lepiej uczcić to wyjątkowe święto niż poprzez cieszenie się ulubionym koktajlem lub moktajlem w jednym z cenionych przez nas koktajlbarów? To również doskonały moment, aby odkryć nowe smaki i śmiało spróbować koktajlu, którego dotąd nie miało się okazji spróbować. A może warto zaskoczyć swoje podniebienie i poprosić w naszym miejscu o stworzenie koktajlu niespodzianki? Czas świętować kreatywność i smakowite doznania za barem!

Kiedy obchodzimy Dzień Barmana

Kiedy obchodzimy Dzień Barmana

6 lutego 2022 r. Danil Nevsky — Indie Bartender, podzielił się na swoim profilu @cocktailman na Instagramie, informacją, że “In the Post-Soviet community the 6th February is International Bartenders Day!”.  
Jest to zgodne z informacjami na większości polskich stron internetowych. Mówimy tu tylko o dacie i informacji, że właśnie tego dnia jest Międzynarodowy Dzień Barmana. Wspomina się także, że ten dzień jest związany z obchodami święta św. Amanda z Maastricht, patrona między innymi piwowarów, barmanów i producentów wina.
Ten żyjący w VI wieku święty podróżował po Europie, przynosząc nie tylko przesłanie ewangeliczne, ale także dzieląc się wiedzą na temat warzenia doskonałego piwa. Jego związek z browarami i winiarzami wynikał z czasu, który spędził na nauczaniu w regionach związanych z produkcją piwa i wina.
Jak zatem doszło do zapoczątkowania Światowego Dnia Barmana (World Bartender Day), obchodzonego 24 lutego? Wierzy się, że historia rozpoczęła się w 2018 roku. W próbie zbliżenia barmanów z Australii i Nowej Zelandii rozpoczęto konkurs o nazwie The Perfect Blend. Zwycięzca został ogłoszony właśnie 24 lutego, a dzień oficjalnie nazwano World Bartender Day (Światowy Dzień Barmana). Od momentu powstania, dzień ten zdobywał coraz większą popularność i przerodził się w międzynarodowe zjawisko.

Historia Barmaństwa

Historia Barmaństwa: Od Antyku po współczesność

Barman jest przez niektórych uważany za jeden z najstarszych zawodów. Sądzi się, że pojawił się kilka tysięcy lat temu w różnych miejscach. Znany był między innymi w starożytnym Rzymie i Grecji, a nawet w Azji. Byli to zazwyczaj karczmarze, którzy własnoręcznie produkowali piwa i inne alkohole, które serwowali swoim gościom. W tamtym czasie zawód nie cieszył się zbytnim szacunkiem.
Następnie miejsca, w których podawano alkohol, stają się szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie. W XV wieku w Europie Zachodniej barmani zyskują większą akceptację szczególnie we Francji, Niemczech, Irlandii i Anglii. Zaczynają dobrze zarabiać i stają się elitą.
W XIX wieku, pod wpływem postępujących zmian w świecie alkoholi, drinki mieszane zdobyły popularność, a barmaństwo zaczęło być postrzegane bardziej jako sztuka tworzenia i mieszania niż jedynie podawanie drinków. Postać Jerry’ego Thomasa, określanego jako "ojca miksologii", stała się symboliczna dla tego okresu. W 1862 roku wydał pierwszą książkę The Bar-Tender's Guide, zwaną także How to Mix Drinks lub The Bon-Vivant's Companion. Do dziś uważaną za standardowy podręcznik dla uczących się sztuki barmańskiej.
Od XIX wieku zawód barmana zaczął zyskiwać większy szacunek dzięki kreatywności, umiejętności i dbałości o szczegóły, które są zaangażowane w tworzenie, przygotowywanie i podawanie drinków. Chociaż w latach dwudziestych i wczesnych trzydziestych XX wieku w handlu panowały pewne trudności, kiedy Stany Zjednoczone przeżywały okres prohibicji. Dzięki zakazowi produkcji i sprzedaży alkoholu tworzyły się sekretne bary zwane speakeasies, w których sprzedawano nielegalnie produkowany alkohol. 
Dopiero po zakończeniu ery prohibicji (po 1933 roku), kiedy Amerykanom ponownie pozwolono kupować i sprzedawać alkohol, zaczęło się zapotrzebowanie na szkoły barmańskie. Wcześniej właściciele lokali sami szkolili w tym zakresie swoich pracowników. Jednak w połowie lat trzydziestych posiadacze barów i restauracji nie mieli czasu na szkolenie własnego personelu i zaczęli potrzebować barmanów z podstawowym przeszkoleniem. Dlatego też w Stanach Zjednoczonych otwarto pierwsze szkoły kształcące barmanów, aby sprostać tym potrzebom.

Najbardziej Znani Barmani w Historii

Zapytanie o najbardziej znanego barmana w historii jest trudne. Historycznie, Jerrym Thomas uważany jest za najbardziej znanego. W końcu to pionier współczesnego barmaństwa. Jednak są również inni godni uwagi, tacy jak Dale DeGroff, William Schmidt, Ernest Gantt, Dick Bradsell, Ada Colema, Constante Ribalaigua Vert, Tom Bullock, Charles H. Baker, Bill Boothby, Harry Craddock, Ernest Gantt.

Jak zostać Barmanką Barmanem

Jak zostać Barmanką/Barmanem

Droga do zostania barmanką czy barmanem zaczyna się od pasji do sztuki barmańskiej. W dzisiejszych czasach istnieje wiele kursów i szkół barmańskich, które oferują zarówno teoretyczne, jak i praktyczne szkolenia. 

GastroWiedza.pl poleca zaprzyjaźnioną warszawską szkołę MSBiS. Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów może być idealnym miejscem dla Ciebie, jeżeli marzysz o karierze barmanki lub barmana. MSBiS to solidne wykształcenie i oferuje różnorodne szkolenia, kursy i warsztaty, w tym intensywne dwutygodniowe Szkolenia Barmańskie, które cieszą się dużą popularnością.

Podsumowując, droga do zostania barmanką czy barmanem wymaga kombinacji edukacji, praktyki, kreatywności i umiejętności obsługi gości. Dlatego też, z okazji Międzynarodowego Dnia Barmana i World Bartender Day, życzymy wszystkim, którzy podążają tą drogą, niezapomnianych doświadczeń, sukcesów i wielu udanych koktajli!

Dopiero zaczynamy! Jeśli chcesz tworzyć merytoryczne artykuły na temat barmaństwa, skontaktuj się z nami pod adresem redakcja@gastrowiedza.pl. Dołącz do społeczności Za barem i razem z nami twórz to wyjątkowe miejsce dla profesjonalistów i pasjonatów sztuki barmańskiej.

Do zobaczenia za barem!

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie zabronione.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!